Šport > Zimski športi
14341 ogledov

Umrl je neopevani velikan smučarskih skokov

Skoki v Erzurumu Profimedia
S svojim bogatim znanjem in neprecenljivimi izkušnjami je ogromno prispeval k uspehom finskih smučarskih skokov.

Po poročanju finskih medijev je umrl priznani skakalni trener Risto Pirttimäki. Star je bil 68 let. Pokojni strokovnjak je v trenerski karieri med drugimi skrbel za legendarnega Mattija Nykänena, štirikratnega zmagovalca svetovnega pokala in enega najboljših skakalcev vseh časov, ter Janija Soininena, posamičnega olimpijskega prvaka oziroma podprvaka iz Nagana leta 1998.

Pirttimäki je bil preprost in skromen človek, po njegovi smrti v en glas zatrjujejo predstavniki finske skakalne skupnosti. Javno se ni maral preveč izpostavljati, raje je deloval iz ozadja in pri tem opravil ogromno "nevidnega" dela, zaradi česar ni bil vedno deležen takšnih zaslug, kot bi si zaslužil.

Njegov najslavnejši varovanec Nykänen, ki je pred petimi leti umrl po kratki bolezni pri vsega 55 letih, je v intervjujih večkrat poudaril, da je bil Pirttimäki ključen za njegove številne uspehe, med katere poleg štirih velikih globusov prištevamo še 46 zmag v svetovnem pokalu ter štiri naslove olimpijskega oziroma pet naslovov svetovnega prvaka.

Matti Nykänen | Avtor: Žurnal24 main Matti Nykänen Žurnal24 main

Ob smrti kolega in mentorja se je oglasil tudi nekdanji trener finskih kombinatorcev Peter Kukkonen, ki se je pokojniku poklonil z obširnim zapisom na družbenih omrežjih.

"Smučarske skoke in športnike si znal razumeti na drugačni ravni kot kdorkoli drug. Večkrat sem se spraševal, koliko olimpijskih pravkov bi še moral trenirati, da bi dobil priznanje, kakršnega si zaslužiš. V življenju te je slava zaobšla, običajno so jo poželi drugi. Vem pa, da nisi maral biti v središču pozornosti. Bil si skromen, raje si deloval iz ozadja," je zapisal Kukkonen in navrgel še nekaj anekdot z njunih skupnih potovanj, po katerih mu bo Pirttimäki za vedno ostal v spominu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.