Svet
32686 ogledov

Noro, kakšno početje sredi nevihte s točo: "Kazni so prenizke!"

Ustavljanje na avtocesti 24sata
Kazen za ustavljanje na avtocesti je na Hrvaškem 60 evrov: 'Vozniki raje plačajo kazen in tvegajo svoja in tuja življenja, kot pa popravljajo poškodbe na pločevini!'

Številni sebični vozniki so danes popoldne sredi neurja svoje avtomobile ustavili pod nadvozom na avtocesti pri Županji, da bi jih rešili pred točo. 

Njihov nevaren manever je za hrvaški portal 24sata komentiral tudi prometni izvedenec Goran Husinec. "Gre za situacijo, ko človek rešuje svoj avto, po drugi strani pa s tem spravlja sebe in druge udeležence v prometu v življenjsko nevarnost. V primeru, da se ustavite v taki toči, kjer je vidljivost zelo slaba, še posebej na avtocesti, kjer vozite z visoko hitrostjo, lahko zelo hitro pride do trčenja ali verižnega trčenja, ki ogroža mnoga človeška življenja. To je zelo sebično ravnanje in tega se nikakor ne bi smelo početi," je poudaril.

Na avtocesti je tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem prepovedano ustavljanje avtomobila, razen če je v okvari, prav tako je strogo prepovedano ustavljanje v predorih in pod nadvozi. A čeprav gre za kršitev, ki lahko povzroči najhujše posledice, kazni niso visoke, le 60 evrov.

"Toča verjetno ne bo razbila vetrobranskega stekla in s tem ogrozila voznika, ljudem pa je bolj kot za lastno življenje mar za pločevino. Zaradi prenizkih kazni ljudje tvegajo in jim je lažje plačati majhno kazen, kot pa sanirati nastalo škodo, ki lahko stane tudi več tisoč evrov. Kazni bi bilo treba povišati. Takšno vedenje ogroža mnoga življenja," je prepričan Husinec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Idioti 16:36 05.junij 2024.

    Nori so polcaji in Žurnal , ne pa vozniki ki ustavijo !!

  • Jernej65 00:02 05.junij 2024.

    Vožnja 10 km na uro je po moje isto nevarna kot stanje na cesti. V takih razmerah nobeden ne bo vozil hitro, ker bi ti toča takoj razbila steklo. Ko začne ropotati, se že človek nagonsko ustavi. Če je pa ...prikaži več to pod nadvozom, pa še toliko bolje. Tu se z temi prometnimi svetovalci ne strinjam, ker bi se tudi oni ustavili, ker so samo ljudje in isto sebični, kot vsi ostali.

  • Cefur 16:35 04.junij 2024.

    Pa ja sam razlika je tud če te jaz ene dvakrat klepnm po pički ker si mi zapru pot! Take paciente vrečo na glavo pa batine, govna sebična!