Svet
5938 ogledov

Nove podrobnosti o smrtonosnem strelskem napadu na Hrvaškem

Daruvar streljanje 24sata Policisti so zavarovali območje strelskega pohoda.
Na dan prihaja vse več podatkov o strelskem pohodu, v katerem je zaenkrat življenje izgubilo pet ljudi, več je ranjenih.

V ponedeljek dopoldne je moški K.P., rojen leta 1973, zagrešil grozen zločin v hrvaškem Daruvarju. Vstopil je v zasebni dom starejših Vianey in s strelnim orožjem ubil pet ljudi, vključno s svojo mamo.

Policija in služba nujne medicinske pomoči sta bili o dogodku obveščeni ob 10.10. Ko so reševalne enote prihitele na prizorišče, jih je pričakal prizor masakra. Poleg svoje mame je ubil še tri stanovalke in eno uslužbenko doma.

Storilca, po navedbah hrvaških medijev gre za nekdanjega hrvaškega vojaka v vojni za osamosvojitev, so policisti kmalu po streljanju prijeli v bližnjem lokalu, kjer si je naročil pijačo. Lokalni slavonski mediji pišejo, da je osumljenec upokojeni pripadnik vojaške policije.

Poleg petih trupel je za seboj pustil več ranjenih. V bolnišnico v Pakracu je bilo prepeljanih sedem ranjenih, od tega pet s težjimi telesnimi poškodbami, je za 24sata povedala direktorica bolnišnice.

Dva pritekla v trgovino

Daruvar streljanje | Avtor: 24sata 24sata

"V tem domu so večinoma ženske. V trenutku streljanja sem hodila po ulici in zaslišala glasne poke. Najprej sem mislila, da gre za kakšna gradbena dela," je za 24sata rekla ena stanovalk hiš, ki stojijo ob domu starejših. Dejala je še, da je streljanje trajalo od ene do dveh minut. "Sosed mi je povedal, da je strelec nato prišel v lokal in dejal: 'Tako, zdaj sem jih vse postrelil!' Še vedno se tresem," je za 24sata dodala soseda. 

Svoje je povedal tudi uslužbenec bližnje trgovine: "Dva ranjena sta pritekla k meni. Ženska je imela poškodovano oko, moški poškodovan prsni koš, morda je imel v njem naboj. Oba sta bila uslužbenca doma. Kolikor mi je znano, sta oba preživela."

Manjši zasebni dom

Daruvar streljanje | Avtor: Google Maps Ulica v Daruvarju, kjer se je zgodilo streljanje. Google Maps

Zasebni dom Vianey, kjer se je zgodila tragedija, je manjša ustanova. Sprejme lahko le okoli 20 stanovalcev. Po besedah daruvarskega župana Damirja Lneničeka gre za ugledno ustanovo.

Svoje sožalje ob tragediji je izrazil tudi hrvaški premier Andrej Plenković: "Zgroženi smo nad umorom petih oseb v domu za starejše v Daruvarju. Izražam sočutje družinam umrlih in upam na ozdravitev ranjenih. Ministri Božinović, Beroš in Piletić bodo dopotovali v Daruvar in v bolnišnico v Pakracu."

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Ender3 13:59 22.julij 2024.

    Sosedom se dogaja Amerika..Orožja imajo kolikor hočeš..

Sorodne novice