Svet
2633 ogledov

Tuaregi iz zasede ubili na desetine Wagnerjevih plačancev

Wagner Tuaregi X Tuaregi so sovražnikom zadali hud udarec.
Spopadi v Maliju so se spet zaostrili. Večja skupina malijske vojske in njihovih zaveznikov je padla v zasedo.

Tuareški uporniki na severu Malija so danes sporočili, da so v večdnevnih spopadih blizu meje z Alžirijo ubili in ranili več deset malijskih vojakov in ruskih plačancev iz skupine Wagner. Malijska vojska je medtem poročala o dveh ubitih vojakih in desetih ranjenih.

Koalicija večinoma tuareških upornikov trdi, da je dosegla veliko zmago nad malijsko vojsko in njenimi ruskimi zavezniki po treh dneh intenzivnih spopadov v okrožju Tin Zaouatine na severu Malija, blizu alžirske meje.

Tiskovni predstavnik zavezništva pretežno tuareških separatističnih oboroženih skupin (CSP-PSD) je dejal, da so njihove sile v soboto "dokončno uničile sovražnikove sile, zaplenile ali poškodovale veliko opreme in orožja ter zajele ujetnike", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja upornikov Mosa Ag Inzoma pa je zatrdil, da je bilo ubitih ali zajetih "na desetine Wagnerjevcev" kot tudi malijskih vojakov.

Malijska vojska je medtem sporočila, da sta bila v spopadih z uporniki ubita dva vojaka, deset pa ranjenih. Več ruskih vojaških blogerjev pa je danes objavilo, da je bilo v zasedi blizu meje z Alžirijo ubitih najmanj 20 članov ruske zasebne najemniške skupine Wagner, ki je v tej afriški državi navzoča vsaj od leta 2021.

Nova zaostritev

Mali vojak ilustracija | Avtor: Profimedia Profimedia

V četrtek so med malijsko vojsko in tuareškimi separatisti, ki naseljujejo območje Sahare, vključno z deli severnega Malija, izbruhnili spopadi v obsegu, kakršnega ni bilo že nekaj mesecev, poroča AFP.

V Maliju je vojska z državnimi udari leta 2020 in 2021 prevzela oblast, zadnjih nekaj let pa se bori proti islamističnim skupinam kot tudi tuareškim upornikom, zlasti na območju Kidala na severu države, ki velja za trdnjavo prizadevanj za neodvisnost tuareške skupnosti na ozemlju, ki ga imenujejo Azavad.

Zadnji večji upor tuareških upornikov proti oblastem v Maliju sega v leto 2012. Leta 2015 so uporniki s takratnimi oblastmi podpisali mirovni sporazum, a se je gibanje CSP-PSD leta 2022 iz dogovora umaknilo. Malijska vladajoča hunta pa je nato januarja letos sporočila, da odstopa od sprejetega mirovnega sporazuma s tuareškimi separatisti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:18 28.julij 2024.

    Reuter piše, da je več ruskih vojaških blogerjev v nedeljo poročalo, da je bilo najmanj 20 pripadnikov Wagnerjeve skupine ubitih v zasedi blizu alžirske meje. "Uslužbenci Wagnerjeve PMC skupine, ki so bili v konvoju z vladnimi enotami, so bili ubiti ...prikaži več ali zajeti v Maliju," naj bi povedal ugledni ruski vojaški bloger Semyon Pegov, ki uporablja ime War Gonzo!? Tudi novičarski kanal Baza Telegram, povezan z ruskimi varnostnimi strukturami, je poročal, da je bilo ubitih najmanj 20 borcev Wagnerja...

Sorodne novice