Svet
343 ogledov

Za videnje mrtvih so krivi možgani

duh Shutterstock
Pri ljudeh, ki lahko vidijo avro drugega človeka, zunajtelesna izkušnja in videnje duhov niso posledica nadnaravnega, ampak se jih da znanstveno pojasniti s specifičnim delovanjem možganov določenih ljudi.

Že iz stare Grčije so znani zapisi o ljudeh, ki so lahko videli avro drugih ljudi. Če se je tem ljudem do zdaj pripisovalo nadnaravne sposobnosti, pa ne bo več tako. Trije znanstveniki z oddelka za psihologijo na univerzi v Granadi so znanstveno pojasnili ta pojav, poroča tportal.hr.

Ljudje, ki vidijo avro drugih, imajo posamezne dele možganov, ki so odgovorni za obdelavo različnih dražljajev, izredno povezane. Tako lahko denimo okusijo zvok oziroma v primeru avre vidijo svetlobo, ki obdaja človeško telo. Gre za tako imenovano sinestezijo oziroma izredno povezanost različnih delov možganov. "Gre za vez med posameznimi področji možganov, ki sicer pri večini ljudi niso povezana," pravi profesor Gomez Milan.

Občutek smrti

Znanstveniki so s pomočjo delovanja možganov pojasnili že kar nekaj pojavov, ki veljajo za nadnaravne.

Občutek posameznika, da je mrtev, vendar se tega zaveda, nevrologi z oddelka za raziskovanje možganov na Cambridgeu pojasnjujejo z napačnim delovanjem dveh delov v možganih – delom, ki je odgovoren za koncentracijo, in delom, ki lahko sproži iluzije. Človek tako dobi napačen občutek, da je mrtev.

Zunajtelesna izkušnja

Veliko poročil se nanaša tudi na pričevanja ljudi, da so zapustili telo. Raziskava je pokazala, da stimuliranje določenega spoja v možganih pri povsem zdravem človeku lahko povzroči občutek zunajtelesnosti, kot da človek lebdi nad svojim telesom in se opazuje od zunaj. Podoben občutek se pri nekaterih ljudeh pojavi, preden padejo v globok spanec ali preden se prebudijo.

Videnje mrtvih

Videnje mrtvih lahko povzročijo celo nekatera zdravila. Tipična so zdravila za bolnike s Parkinsonovo boleznijo. Ti ljudje pogosto vidijo mrtve, ker zdravila vplivajo na možgane in lahko povzročijo halucinacije.

Film življenja

Popularno je tudi prepričanje, da se ljudem v stresnih situacijah ali tik pred smrtjo pred očmi odvrti film o celotnem življenju. Znanstveniki to pojasnjujejo z delom možganov, ki v primeru hudega stresa izloča tako imenovani hormon stresa. Ta vpliva na to, da ljudje vidijo film o svojem življenju, saj vpliva na dva dela možganov – tistega, ki je povezan z občutenjem, in tistega, ki je povezan s spominom.

Svetloba na koncu predora

Najbolj znan opisan trenutek tik pred smrtjo je, da naj bi umirajoči videl svetlobo na koncu predora. Tako imenovani tunelski vid nastane, ko se zmanjša dotok kisika in krvi v oči, zato ljudje vidijo tunel in svetlobo.

Komentarjev 2