Zdravje
2319 ogledov

Na plaži dobila krasto, dermatologinja opozarja

Vročina, kopalke, plaža Profimedia
Med kopanjem na plaži, kjer je bila Splitčanka s prijateljicami, je opazila rdečo piko na ustnici. S časom se je pika začela širiti in se čez dan spremenila v vodne mehurčke, nato pa krasto, ki se je širila. Garje so sicer pogostejše pri otrocih, vendar se lahko ta okužba razvije tudi pri odraslih, še posebej, če imajo oslabljeno imunost ali poškodovano kožo.

Poletni pogoji, kot sta vročina in vlaga, spodbujajo rast in širjenje bakterij, ker povečajo potenje in dražijo kožo. Po poletnem vikendu, preživetem na morju in na soncu, si bo Splitčanka zapomnila po slabem. Med kopanjem na plaži, kjer je bila s prijateljicami, je namreč opazila rdečo piko na ustnici, s časom pa se je ta pika začela širiti in se čez dan spremenila v vodne mehurčke.

"Mislila sem, da je herpes, ker pogosto izbruhne, ko mi pade odpornost. Po vrnitvi domov pa sem ugotovila, da gre za nekaj hujšega. Vse sem razkužila in rane namazala z mazilom, a nič ni pomagalo." je za hrvaški spletni portal 24 Sata dejala Splitčanka in dodala, da je šla k zdravniku, ki je za zdravljenje predpisal antibiotično mazilo in antibiotik.

Zdravnik ji je pojasnil, da gre za impetigo, bakterijsko okužbo kože, ki jo povzročata bakteriji Staphylococcus aureus ali Streptococcus pyogenes. Pogostejša je pri otrocih, vendar se lahko ta okužba razvije tudi pri odraslih, še posebej, če imajo oslabljeno imunost ali poškodovano kožo. Poletni pogoji, kot sta vročina in vlaga, spodbujajo rast in širjenje bakterij, ker povečajo potenje in dražijo kožo.

Impetigo | Avtor: Profimedia Profimedia

"Iskreno povedano, ne vem, ali je odvisno od posteljnine v apartmaju, do morja ..." pravi bralka in dodaja, da so ji v lekarni povedali, da to ni prvi primer to poletje in da je ljudje z istimi težavami veliko. Za 24 Sata je dodala, da so se pri njeni prijateljici pozneje pojavili enaki simptomi: "Imam kraste po bradi in telesu, druga prijateljica ima kraste okoli ustnice, tretja na hrbtu ... Dobila sem tudi vročino in srbi po celem telesu," je dodala.

Dr. sc. Gordana Bubičić-Bajek, dermatovenerologinja iz Zadra, je za hrvaški spletni portal potrdila, da gre za impetigo. "Ker se zlahka širi, smo imeli letos v ordinaciji veliko pacientov s to težavo," je povedala dr. Bubičić-Bajek in dodala, da se okužba najpogosteje pojavi pri otrocih, običajno na koži okoli ust in nosu, vendar lahko se pojavi tudi na drugih delih telesa. Sprva so to majhne pike, nakar se pojavijo mehurčki, ki se zlahka prenašajo s praskanjem.

"Večino staršev prestraši, a razloga za strah ni, saj ne gre za nevarno bolezen ali zapleteno zdravljenje. Pomembno je, da začnemo zdraviti takoj, ko se mehurčki pojavijo. Najpogostejše zdravljenje z lokalnim nanosom antibiotičnega mazila. V izjemnih primerih, ko se okužba močneje razširi, vzamemo antibiotik peroralno in impetigo mine v nekaj dneh," zaključuje dr. Bubičić-Bajek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Antivaxer 11:21 28.julij 2024.

    "Na plaži dobila krasto, dermatologinja opozarja, razloga za strah ni, saj ne gre za nevarno bolezen ali zapleteno zdravljenje" Nekako tako je napisan ta članek, ki bo verjetno dobil Pulitzerja! Bravo!

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:35 28.julij 2024.

    Ko bi ljudje vedeli kam gre njihov drek iz hotelov,se ne bi nobeden kopal v bližini,to velja tudi za slovenijo