Avto > Na Štrom
3227 ogledov

EU skupaj s Srbijo zadala pomemben udarec Kitajski

Električni avto Profimedia
Evropska unija in Srbija sta ob prisotnosti nemškega kanclerja Olafa Scholza (SPD) sklenili več milijard evrov vreden dogovor o izkopavanju nahajališča litija, ki je tako pomemben za električne avtomobile.

Izjava o nameri naj bi omogočila okolju prijazno proizvodnjo lahke kovine, ki je tako pomembna za proizvodnjo baterij za električne avtomobile. Nahajališče litija je v srbski dolini reke Jadar. Tam leži ena največjih evropskih zalog izjemno redke in iskane surovine na svetu.

V sporazumu o surovinah je veliko na kocki za obe strani. Cilj srbske vlade je zgraditi vrednostno verigo za elektromobilnost - od pridobivanja surovin do proizvodnje baterij. To pomeni znatne državne prihodke, naložbe in delovna mesta, a tudi večjo bližino EU za Srbijo, državo kandidatko za članstvo.

BMW električne baterije | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Nemčija in EU želita s projektom zmanjšati odvisnost od Kitajske. Drugo največje gospodarstvo na svetu nadzoruje velik del svetovnega rudarjenja in predelave litija, Kitajska pa jasno cilja na mesto največjega proizvajalca vozil na svetu.

Za izkopavanje litija v Srbiji si je prizadevala tudi Kitajska. Predsednik Ši Džinping je bil maja ta namen obiskal Beogradu. Podpis dogovora nemška stran slavi kot velik uspeh, ki bi morda lahko vplival tudi na druge surovinske projekte, piše nemški spletni portal Automobilwoche.

Sporazum ima dolgo zgodovino. Pred tremi leti je avstralski rudarski velikan Rio Tinto napovedal, da želi v dolino v Srbiji vložiti milijarde evrov. Podjetje ocenjuje, da bo predlagani rudnik proizvedel 58.000 ton litija letno.

Električni avto  proizvodnja tovarna izdelava Tesla | Avtor: Profimedia Profimedia

Po poročanju srbskih medijev bi to pokrilo potrebe po 1,1 milijona električnih vozil, kar ustreza približno 17 odstotkom evropske proizvodnje.

Avtomobilska proizvajalca Mercedes-Benz in Stellantis se že dogovarjata z Rio Tinto o sodelovanju pri projektu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • dejan12 16:18 19.julij 2024.

    Ne to bo eko nikel

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 14:26 19.julij 2024.

    Ja za EU je to dobro, za Vučiča tudi, za ostale Srbe slabo , ker jim bo vzhod obrnil hrbet, za deželo Srbsko pa porazno zaradi ekološko izredno umazane tehnologije..