Magazin > VIP
119 ogledov

Znano, kdaj na platna prihaja verjetno zadnji Anžlovarjev film

Tartinijev ključ Karantanija Cinemas
Novembra je povedal, da novih projektov ne bo zmogel, jeseni na filmska platna prihaja film, ki ga je snemal prejšnje poletje.

Kljub diagnozi, amitrofični lateralni sklerozi oziroma ALS, ki so mu jo konec januarja 2023 tudi uradno potrdili, je režiser Vinci Vogue Anžlovar lansko poletje snemal mladinski film Tartinijev ključ. Novembra je v intervjuju za Žurnal24 povedal, da piše scenarij Bobri po knjigi Janeza Jalna. "To je projekt, ki sem si ga želel delati že pred dvajset leti. Žal moja bolezen napreduje do te mere, da ne bom zmogel novih projektov," je Anžlovar dejal preteklo jesen. 

Že oktobra pa na velika platna prihaja pustolovska avantura, posneta po istoimenskem mladinskem romanu, z naslovom Tartinijev ključ, v kateri se trije najstniki po napačno prejetem SMS sporočilu podajo na iskanje zaklada. Film je režiral Anžlovar, ki je napisal tudi scenarij, po knjižni predlogi istoimenskega romana avtorja Romana Kukoviča, glasbena skupina LPS pa je za film posnela dva singla – Nekaj novega in Počakaj me.

V glavnih vlogah zaigrajo Ella Lapajne, Svit Šturbej, Maks Kerševan, Nenad Nešo Tokalić, Goran Navojec, Jurij Drevenšek, Primož Pirnat, Janez Škof, Tanja Ribič Đurić, Zala Djurić, Bojan Trampuš, Filip Vidušin, Grega Čušin, Jadranka Đokić, Lana Šantelj in drugi.

Tartinijev ključ | Avtor: Karantanija Cinemas Karantanija Cinemas

V Piranu se križajo poti treh otrok iz različnih socialnih okolij – domačinke Mario (Maks Kerševan), ki živi z babico, Roberta (Svit Šturbej) iz poletne kolonije, ki se v družini sooča z nasiljem in premožne Barbare (Ella Lapajne), ki je na počitnicah z očetom in njegovo partnerko. Barbara prejme napačno poslano SMS sporočilo, ta pa jih skozi niz ugank in dogodivščin, povezanih s srednjeveškimi skrivnostmi Pirana, vodi do zaklada, ki pa ga iščeta tudi zlikovca Grandemare (Goran Navojec) in Jofa (Jurij Drevenšek). Otroci se med pustolovščino zbližajo, preskočijo pa tudi ljubezenske iskrice.

"Zgodba je Da Vincijeva šifra Dana Browna za otroke. To je bila moja prva misel, ko sem prebral knjigo pisatelja Romana Kukoviča Tartinijev ključ. Fascinantno pri zgodbi je, da se zaplet sicer začne prav preko telefona, a otroci odložijo elektronske naprave in se lova na 'zaklad' lotijo analogno. Knjiga pokaže, da se da zabavati v avanturah tudi brez pametnih telefonov, navdušila pa me je še zaradi številnih podrobnosti iz zgodovine starodavnega primorskega mesta Piran. Iz knjižne osnove sem želel narediti film poln preobratov, suspenza, prijateljstva, prvih ljubezni in interakcije z občinstvom. Predstavljam si, da bodo gledalci ugibali rešitve ugank, ki se pojavljajo skozi film in si čestitali ob pravih odgovorih. Če mi je uspelo, bodo v filmu uživali tako otroci kot tudi odrasli, sporočila pa bodo razumeli vsi – prijateljske in ljubezenske zgodbe se lahko spletejo ne glede na socialni status, timsko delo je uspešnejše od individualnega, radovednost in raziskovanje pa sta gibalo napredka. Vsekakor so tu še 'pravljični' elementi, da dobro premaga zlo," je ob filmu povedal režiser Vinci Vogue Anžlovar, ki je to zanj šesti celovečerni film. Pred tem je režiral filme Dedek gre na jug (2022), Vampir z Gorjancev (2008), Poker (2001), Oko za oko (1993) ter Babica gre na jug (1991).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice