Slovenija > Črna kronika
156 ogledov

Smrtno nevarna steklina pri psu

Poginuli pes ni bil cepljen, čeprav je bil star že eno leto. Žurnal24 main
Na Bizeljskem se bojijo izbruha stekline, potem ko so pri poginulem psu potrdili prisotnost bolezni.

Z obolelo živaljo, staro eno leto, je bilo v zadnjem času v stiku šest ljudi, pet psov in deset mačk. Enega psa in mačke, ki niso bili cepljeni proti steklini, so že evtanazirali. Veterinarji so ljudem svetovali preventivni pregled v antirabični ambulanti, lastnikom štirih psov, ki so bili cepljeni proti steklini, pa je bila izdana odločba za odvzem vzorcev krvi za ugotavljanje titra protiteles na steklino.

 

Zakaj je nevarna

Steklina je človeku smrtno nevarna, saj znanega zdravila zoper bolezen ni. Obstaja zgolj cepivo, ki pa ne pomaga, če se je bolezen že razvila.

Obolelega psa je na zahtevo lastnika minuli teden pregledal veterinar iz Brežic. Na podlagi kliničnih znakov je postavil sum na obolelost centralnega živčnega sistema in še isti dan izoliral psa v izolatorju veterinarske postaje. V nedeljo je pes poginil. Veterinarska postaja je truplo poslala na preiskave na Nacionalni veterinarski inštitut, ki je ugotovil, da je bil pes okužen s steklino.

Približno eno leto star pes ni bil cepljen proti steklini, kar poveča možnost okužbe. Zato Vurs poziva vse lastnike psov, da dosledno upoštevajo zakonske zahteve po cepljenju vseh psov, ki so starejši od treh mesecev.

V Sloveniji so zadnji primer okužbe s steklino pri domačih živalih zabeležili leta 2001, ko se je okužilo sedem psov in tri mačke.

Zdravila ni, smrtnost 100-odstotna
Steklina je človeku zelo nevarna bolezen, saj je smrtnost v primeru razvoja bolezni stoodstotna, človek pa umre v hudih mukah. Če se človek, ki sumi, da ga je ugriznila obolela žival, nemudoma cepi, lahko cepivo še prepreči razvoj bolezni, je za zurnal24.si pojasnil tiskovni predstavnik veterinarske uprave Matjaž Emeršič. Razvoj bolezni pri živalih poteka v več fazah, začne se z neješčostjo, nadaljuje pa s slinjenjem, napadalnostjo, oteženim gibanjem in steklimi očmi.

Steklina je verjetno v Slovenijo prišla iz Hrvaške, kjer je dokaj pogosta, saj sosedje ne izvajajo sistematičnega cepljenja s polaganjem vab, kot to v sodelovanju s Hrvaško in Italijo počne Slovenija. Tudi zato se okužbe pri divjadi v zadnjih letih pojavljajo le ob meji s Hrvaško. Letos so tako zabeležili že sedem primerov stekline pri divjadi. Emeršič opozarja, da je kazen za lastnike, ki svojih psov ne cepijo pravočasno, od 125 do 415 evrov. V navedenem primeru pa lastnik svojega psa sploh ni prijavil v register psov, kar se kaznuje z enako visokimi zneski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.