Slovenija
15 ogledov

Sanader zaupa v podporo Slovencev

sanader_191208_bobo Žurnal24 main
Hrvaški premier Ivo Sanader je prepričan, da bi v primeru slovenskega referenduma o vstopanju sosede v EU Slovenci v veliki meri podprli hrvaško članstvo.

"Če bi Slovenija izvedla referendum, čeprav to ne bi bilo politično modro, sem prepričan, da bi slovenski državljani v veliki meri podprli Hrvaško," je Sanader komentiral izjave slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja. Ta je izjavil, da bi Slovenija lahko v primeru nerešenega mejnega vprašanja izvedla referendum o vstopu Hrvaške v EU.

 
 

Časa je še nekaj, vendar čas teče.

Borut Pahor

 
Sanader je ponovil, da njegova država v nobenem pristopnem dokumentu ne prejudicira meje med državama, prav tako pa Hrvaška ne bo dovolila, da bi ji kdo branil uporabo te dokumentacije pred mednarodnim pravosodnim telesom. Spomnil je, da je bilo v blejskem dogovoru že dogovorjeno, da bo o meji med državama odločalo Meddržavno sodišče v Haagu, zato ne vidi razloga, da bi to odločitev spreminjali.

Dejal je še, da je pripravljen na srečanje s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem, vendar pa zahteva, da so na sestanku navzoči tudi predstavniki predsedujoče države (Češka) ali Evropske komisije. "Naj potem vsak pride na dan s svojimi argumenti, Pahor, zakaj nas blokira, mi pa bomo povedali svoja stališča."

Minister Žbogar je za tednik Mag dejal, da referendum o vstopu Hrvaške v EU "ni grožnja, temveč dejstvo".

Pahor ostaja odločen – ali sprememba dokumentov ali zamrznitev pogajanj. © Nik Rovan

 
Pahor: Slovenija ne bo popustila
Premier Pahor se je odzval na izjavo predsedujočega EU, češkega premierja Topolaneka, ki je na vprašanje, kako namerava češko predsedstvo doseči napredek Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU, odgovoril, da gre za dvostranski problem Slovenije in Hrvaške. Kot je dodal Topolanek, morata državi vprašanje meje predati "neke vrste mednarodnemu sodišču ali arbitraži oziroma posebni vrsti arbitraže". Pristavil je še, da je "edini pravi problem meja na morju".


Pahor je ponovil, da si želi, da bi se s hrvaškim premierjem Sanaderjem čim prej srečala in poiskala poti za rešitev zapleta glede spornih dokumentov. Poudaril je, da morajo biti pri iskanju rešitve zapleta zavarovani slovenski nacionalni interesi in interesi Hrvaške, da uspešno konča pogajanja. Ponovil pa je, da bo morala Slovenija, če se okoliščine ne bodo spremenile, tudi na naslednji medvladni konferenci ravnati tako kot na decembrski, ko je zaradi prejudiciranja meje v hrvaških dokumentih dala rdečo luč na odprtje in zaprtje nekaj poglavij Hrvaške v pogajanjih z EU.

Pahor je še povedal, da je s Topolanekom že govoril na sestanku v Bruslju pred decembrsko medvladno konferenco in ga obvestil o slovenskih zadržkih in njihovi naravi ter mu povedal, da če ne bodo odpravljeni, Slovenija ne bo spremenila stališča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.