Slovenija
799 ogledov

Zdaj zaračunava tudi banka, ki je lani trdila, da se to ne sme

Hrvaški bankomat
1/2
Profimedia
Če boste na bankomatih na Hrvaškem dvigali denar, boste zelo verjetno morali plačati okrog pet evrov provizije za uporabo bankomata, poleg tega pa še provizijo za dvig v tujini, ki jo zaračuna vaša banka.

Proviziji se lahko izognejo komitenti bank, ki imajo na Hrvaškem sestrsko banko. Komitenti NKBM in SKB banke lahko denar brez provizije dvignejo na bankomatih hrvaške OTP banke (OTP je lastnica NKBM in SKB banke). Kdor ima račun pri Unicredit banki, lahko brezplačno dviguje na bankomatih Zagrebačke banke, ki spada v skupino Unicredit. Komitenti Intese Sanpaolo lahko na Hrvaškem brez provizije dvigujejo na bankomatih Privredne banke Zagreb (PBZ), komitenti Sparkasse pa na bankomatih Erste bank.

Komitenti slovenske Addiko banke bodo plačali tudi za dvige na Addiko bankomatih na Hrvaškem. 

"Addiko banka Slovenija je del mednarodne finančne skupine Addiko Bank AG, ki jo sestavljajo Addiko Bank AG, avstrijska matična banka s polno licenco, registrirana na Dunaju v Avstriji, ter šest hčerinskih bank, registriranih, licenciranih in delujočih v petih državah Srednje in Jugozahodne Evrope. Vse lokalne banke so torej samostojne banke in bankomati Addiko banke Hrvaška se smatrajo kot bankomati druge banke v državi EU in nadomestilo za dvig gotovine na bančnih avtomatih drugih bank v Sloveniji, državah EU v evrih (EUR), švedskih kronah (SEK) ali novih romunskih levih (RON) znaša 0,73 EUR za dvig," so nam pojasnili na Addiko bank. To je seveda provizija, ki jo zaračuna vaša banka, če bo Addiko lastnica bankomata, pa bo treba za dvig plačati še 3,98 evra, kar je sicer najnižja provizija, ki smo jo našli v cenikih hrvaških bank. 

hrvaški bankomat | Avtor: Profimedia Profimedia

Zanimivo provizijo za uporabo bankomata (v angleščini se imenuje Access Fee) v višini 4,75 evra zdaj zaračunava tudi Istarska kreditna banka Umag. "Skladno s pravili kartičnih hiš (na primer Mastercard in Visa, op. a.) banka, ki je lastnica bankomata, za izplačila, izvedena s tujimi karticami, dobi določeno nadomestilo, ni pa pooblaščena, da imetniku kartice druge banke zaračuna kakršno koli nadomestilo. Nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu lahko tako v domači državi kot v tujini zaračuna samo banka, ki je izdala kartico," so nam zapisali v odgovorih in dodali, da se vsaka banka sama odloči, ali bo svojim komitentov takšno nadomestilo zaračunala in koliko bo znašalo," so nam odgovorili lani, ko smo poročali o provizijah za uporabo bankomatov.

Zagrebačka banka za dvige s karticami, ki niso izdane na Hrvaškem, zaračuna 5,31 evrov provizije, Privredna banka Zagreb 4,78 evra, Erste bank 4,75 evra, OTP banka 5,49 evra, Raiffeisen 4,65 evra, Hrvatska poštanska banka okroglih pet evrov, najcenejšo tarifo od bank, katerih cenike smo preverili, ima Addiko, 3,98 evra.

O tem, da bankomat zaračuna provizijo in v kakšni višini, boste obveščeni pred dvigom, če se s plačilom provizije, ki se bo prištela znesku, ki ga želite dvigniti, ne strinjate, dviga ne boste mogli opraviti.

Zaradi dodatnega stroška z dvigovanjem denarja se splača čim več plačil na Hrvaškem opraviti s kartico, saj pri tem za plačnika ni dodatnega stroška. V primeru potrebe po dvigu je smiselno poiskati bankomat vaše sestrske banke, če ta obstaja na Hrvaškem. Če je ni, je smiselno opraviti manj dvigov v višjem znesku, saj se provizija fiksna in se ne obračuna glede na višino dviga.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.