Šport
1133 ogledov

Po samomoru partnerja zdaj slavila tam, kjer je lani jokala

US Open Arina Sabalenka Epa Arina Sabalenka.
Odprto prvenstvo ZDA med posameznicami se je končalo z zmago Arine Sabalenke.

Beloruska teniška igralka Arina Sabalenka je letošnja zmagovalka odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. V finalu turnirja z nagradnim skladom 67,65 milijona evrov je po uri in 53 minutah premagala Američanko Jessico Pegula s 7:5 in 7:5.

Za 26-letno igralko iz Minska, ki v zadnjih letih živi v Miamiju na Floridi, je to tretja zmaga na turnirjih za grand slam. Lani in letos je slavila na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, medtem ko se je štiri leta starejša osmoljenka današnjega finalnega obračuna sploh prvič prebila v veliki finale turnirja za grand slam.

Sabalenka je Belorusiji prinesla prvo zmagoslavje na betonskih igriščih v Flushing Meadowsu. V odprti eri tenisa sta Američanki Chris Evert in Serena Williams po šestkrat zmagali v New Yorku, eno končno zmago manj pa ima Nemka Steffi Graf.

Finalni obračun je bil dokaj nenavaden, obe igralki sta močno nihali, v njunih igrah so se izmenjevale vrhunske poteze in začetniške napake. Obračun na osrednjem igrišču Arthur Ashe je bolje začela Belorusija, po vodstvu s 5:2 pa je začela delati hude napake, kar je Pegula izkoristila in izenačila na 5:5.

Nato je spet nastopilo "plodno" obdobje za trenutno drugo igralko na jakostni lestvici WTA iz Belorusije. Prvi niz je dobila s 7:5, v drugem pa povedla s 3:0. Ko je že kazalo, da je zlomila odpor svoje tekmice, pa se ji je povsem zalomilo. Pegula je dobila naslednjih pet iger za vodstvo s 5:3, v končnici drugega niza pa je povsem popustila in tekmici na nasprotni strani dovolila, da je osvojila štiri igre za končno zmago s 7:5.

US Open Arina Sabalenka | Avtor: Epa Epa

Sabalenka je zmago v velikem jabolku posvetila svoji družini, ki ji je vedno stala ob strani, še posebej v težkih obdobjih življenja. Marca letos je umrl njen partner Konstantin Kolcov, nekdanji hokejist v severnoameriški ligi NHL, ki je domnevno storil samomor, pred petimi leti pa po hudi bolezni tudi njen oče Sergej, ki je bil star le 43 let.

"Po smrti očeta je bil moj cilj, da vpišem ime naše družine v zgodovino tenisa. Vselej, ko zagledam svoje ime na pokalu, najprej pomislim na družino, ki me je vedno podpirala in si lasti največ zaslug za uresničitev mojih sanj," je dejala Sabalenka, ki se je po letošnji zmagi v Melbournu nato na odprtem prvenstvu Francije v Parizu prebila do četrtfinale, tretji turnir za grand slam na sveti teniški travi v Wimbledonu pa je izpustila zaradi poškodbe.

"Po današnji zmagi so na površje izplavali tudi nekateri boleči finalni porazi iz preteklosti. Nikoli ne obupajte nad svojimi sanjami, meni je uspelo in sem vesela, da imam v rokah ta čudovit pokal," je med drugim dodala Sabalenka, ki je lani v finalu New Yorka po treh nizih izgubila proti Američanki Coco Gauff.

Njena štiri leta starejša tekmica iz ZDA je kljub veliki naklonjenosti domačega občinstva na koncu ostala praznih rok, a je zato dosegla svojo daleč najboljšo uvrstitev na enemu od štirih največjih turnirjev na svetu. Do letošnjega finalnega nastopa se je petkrat prebila do četrtfinala, trikrat v Melbournu in po enkrat v Parizu in Wimbledonu.

US Open Arina Sabalenka | Avtor: Epa Epa

Sreče na današnjem finalnem obračunu ji ni prineslo niti kratko druženje z ameriškim košarkarskim zvezdnikom Stephom Curryjem, ki ga je skupaj s svojim možem Taylorjem Gahagenom srečala pred dvobojem. Na finalnem obračunu enostavno ni našla ustreznih odgovorov za "brutalno" igro Belorusinje.

Sinner ali Fritz?

Okoli 20. uri se bo začel še veliki finale v moški konkurenci. Za zmago se bosta udarila prvi teniški igralec na jakostni lestvici ATP iz Italije Jannik Sinner in Američan Taylor Fritz.

Triindvajsetletni Sinner bo naskakoval drugo zmago na turnirjih za grand slam po letošnjem zmagoslavju v Melbournu, tri leta starejši Fritz pa svojo premierno.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice