Šport
293 ogledov

Prvi igralec sveta utišal domače navijače

Jannik Sinner Profimedia
Sinnerju živčna vojna na OP ZDA, naprej tudi Swiatkova.

Prvi favorit teniškega odprtega prvenstva ZDA Jannik Sinner je z močnimi živci prestal prvi pravi preizkus in se v New Yorku uvrstil v četrtfinale. Prvi igralec sveta je s 7:6, 7:6 in 6:1 premagal Američana Tommyja Paula in ostal miren tudi v razgretem večernem ozračju. Tudi med ženskami je napredovala prva nosilka Iga Swiatek.

Italijanski zvezdnik, ki se je tik pred začetkom zadnjega letošnjega turnirja za grand slam znašel pod plazom kritik zaradi dveh marčevskih pozitivnih dopinških testov, se je na OP ZDA šele drugič v karieri uvrstil v četrtfinale.

Njegov tekmec Paul je začel sijajno, saj Sinnerju na začetku nič ni šlo od rok. Južni Tirolec si je privoščil nekaj nenavadnih napak. Paul je osvojil enajst točk zaporedoma in hitro povedel s 4:1. Občinstvo je svojega favorita glasno spodbujalo z vzkliki: "ZDA! ZDA! ZDA!"

Jannik Sinner | Avtor: Profimedia Profimedia

Vendar je 23-letni Italijan kljub napetemu vzdušju ostal miren. Hitro sta mu uspela dva ponovna brejka. Razvila se je napeta igra. V podaljšanih igrah prvih dveh nizov pa je zmagovalec OP Avstralije pokazal svojo kakovost in na koncu v tretjem nizu povsem dominiral ter po dveh urah in 42 minutah zmagovito končal dvoboj.

"Začetek ni bil najboljši, vendar mi je uspelo ostati osredotočen. Ključno je bilo, da sem dobil prvi niz. Rastem iz igre v igro in tudi danes je bilo tako. Lahko sem zelo ponosen, saj je bil tekmec res težak. Vesel sem, da sem v naslednjem krogu," je dejal Sinner na novinarski konferenci po dvoboju.

Z zmago je Sinner postal prvi igralec, ki se je letos uvrstil vsaj med osem najboljših na vseh štirih turnirjih za veliki slam. Po šokantnih izpadih dveh favoritov, Španca Carlosa Alcaraza in Srba Novaka Đokovića, je najbolj vroč tekmec za naslov.

Danil Medvedjev | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdaj se bo za mesto v polfinalu pomeril z nekdanjim zmagovalcem OP ZDA, Danilom Medvedjevom iz Rusije. Peti nosilec je na poti do četrtfinala Portugalcu Nunu Borgesu oddal zgolj štiri igre. "To bo težka tekma. Upam, da bom fizično in psihično pripravljen. Veliko bo teka, tako da upam, da bom fizično dobro pripravljen, to bo fizična tekma," je napovedal Sinner.

Medvedjev, edini nekdanji zmagovalec, ki je po izpadih Đokovića in Alcaraza še ostal v igri za naslov, opozarja na težko bitko. "Z Jannikom sem imel neverjetne bitke. Za oba bo zelo fizično. Menim, da zelo dobro poznava igro drug drugega, tako da bo ključna točka preloma. Poskušal ga bom presenetiti, bomo videli, ali mi bo uspelo," je dejal Rus.

Tudi Alex de Minaur se je po zmagi nad avstralskim rojakom Jordanom Thompsonom prebil do četrtfinala četrtega letošnjega turnirja za grand slam. De Minaur je poskrbel za dvoboj z britansko številko 1 Jackom Draperjem, ki je v treh nizih gladko izločil Čeha Tomaša Machača.

Iga Swiatek | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi med ženskami je zmagala številka 1 svetovnega tenisa, Swiatkova. Triindvajsetletna Poljakinja je v osmini finala slavila gladko zmago (6:4, 6:1) proti Rusinji Ljudmili Samsonovi. Swiatkova se bo v četrtfinalu pomerila s šesto nosilko Američanko Jessico Pegulo.

Swiatkova na turnirju kaže odlično formo za svoj drugi naslov na OP ZDA. Na svoj servis je ostala brezhibna in tekmici ni dovolila brejka. Pri izidu 5:4 v prvem nizu je prvič odvzela servis Samsonovi in se zmage veselila po uri in pol igre. "Na začetku turnirja ni bilo lahko najti svojega ritma. A zdi se mi, da sem vsak dan boljša. Sem v svojem mehurčku," je po zmagi dejala zmagovalka turnirja leta 2022.

"Že štiri leta govorim o tem mehurčku, ki mi omogoča, da sem popolnoma osredotočena na to, kar moram narediti. Gre za to, da sem se 'odrezala' od zunanjega sveta. Manj si ogledujem na splet, manj si dopisujem s prijatelji. Vse to omejujem, da se lažje osredotočim na tenis," je priznala poljska zvezdnica.

 

* Izidi, OP ZDA, grand slam (67,65 milijona evrov):
- ženske, osmina finala:

Iga Swiatek (Pol/1) - Ljudmila Samsonova (Rus/16) 6:4, 6:1;
Jessica Pegula (ZDA/6) - Diana Šnajder (Rus/18) 6:4, 6:2;
Beatriz Haddad Maia (Bra/22) - Caroline Wozniacki (Dan) 6:2, 3:6, 6:3;
Karolina Muchova (Češ) - Jasmine Paolini (Ita/5) 6:3, 6:3;

- moški, osmina finala:
Jannik Sinner (Ita/1) - Tommy Paul (ZDA/14) 7:6 (3), 7:6 (5), 6:1;
Jack Draper (VBr/25) - Tomaš Machač (Češ) 6:3, 6:1, 6:2;
Danil Medvedjev (Rus/5) - Nuno Borges (Por) 6:0, 6:1, 6:3.
Alex De Minaur (Avs/10) - Jordan Thompson (Avs) 6:0, 3:6, 6:3, 7:5.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice