Šport > Kolesarstvo
13563 ogledov

Bivši zmagovalec Toura o dvoboju Pogi/Jonas: Če bi bil jaz Pogačar ...

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Nekdanji zmagovalec dirke po Franciji pričakuje, da bo Jonas Vingegaard nastopil na letošnji francoski pentlji.

Leta 1996 je Bjarne Riis postal prvi Danec z zmago na dirki po Franciji, podvig 'Orla iz Herninga' pa je v zadnjih dveh letih ponovil Jonas Vingegaard. Slednji je v obeh primerih slavil pred Tadejem Pogačarjem, prvič z razliko dveh minut in 43 sekund, lani pa s kar 7 minut in 29 sekund.

A Slovenec se je pred Tourom 2023 ubadal s poškodbo roke, tokrat je bil dolgo odsoten Vingegaard, ki si je v hudem padcu na dirki po Baskiji zlomil nekaj reber, ključnico in imel prebodena pljuča.

Vingegaard se je vrnil na kolo, začel trenirati, a za razliko od Primoža Rogliča in Remca Evenepoela, ki sta jo skupila v istem množičnem padcu kot Danec, še ni nared za nastop na kriteriju Dauphine. Ta se bo začel v nedeljo. Pri moštvu Visma - Lease a bike so se že prej odločili, da bo Vingegaard v tem času raje sodeloval na trening kampu v Tignesu in se pripravljal na Tour.

O njegovem nastopu na francoski pentlji pri nizozemskem moštvu še molčijo in zagotavljajo, da bo Jonas nastopil le v primeru, če bo stoodstoten, a je na primer Riis prepričan, da se bo Vingegaard 29. junija, ko se dirka po Franciji začne, tudi pojavil na startu v Firencah. 

"Če bi v dirko vstopil na 95 odstotkih svojih zmožnostih, bi lahko to v naslednjih dveh tednih dvignil najprej na 98 in nato na 100 odstotkov," je dejal Riis za BT. 

"Obstaja pa težava v tem, koliko bo v prvem tednu izgubil proti Pogačarju. Če bi bil jaz slednji, bi najverjetneje že takoj od starta pritisnil na vso moč in tako testiral Vingegaarda. Morda so prav zaradi tega pri Visma - Lease a bike rahlo nervozni," je izjavil Riis, ki je leta 2007, dobro desetletje po zmagi na Touru, priznal uporabo nedovoljenih poživil. Šest let, od 1993 do 1998, je uporabljal EPO, rastni hormon in kortizon.

Bjarne Riis kolesarstvo | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice