Šport > Kolesarstvo
54245 ogledov

Nekdanji izjemni kolesar udaril po Pogačarju

Pogačar Epa
Po mnenju nekdanjega odličnega ameriškega kolesarja naj bi bil Tadej Pogačar še vedno preveč taktično nezrel.

Za Tadejem Pogačarjem je ena najbolj dominantnih dirk v zgodovini velikih kolesarskih tritedenskih preizkušenj, potem ko je na dirki po Italiji dobil skupni seštevek s skorajda 10-minutno prednostjo, obenem pa se je podpisal še pod kar šest etapnih zmag. A kljub svoji superiornosti se je po dirki znašel tudi na udaru kritik, saj mu nekateri očitajo, da bi vsega mesec dni pred nastopom na dirki po Franciji moral takšno dirko odvoziti precej bolj konzervativno in varčevati moči.

Najbolj glasen s kritikami na račun Pogačarja je tako bil nekdanji izjemni ameriški kolesar Tejay Van Garderen, ki danes opravlja vlogo športnega direktorja pri kolesarski ekipi EF Education-EasyPost. Svoj pogled na domnevno Pogačarjevo nepotrebno trošenje energije na že dobljenem Giru je razkril za ameriško televizijo NBC v športnem podcastu Beyond the Podium.

"Bilo je več primerov, ko mu je bila etapa preprosto na voljo. Če gre za tak primer, me ne moti, pojdi po zmago," je Van Garderen takoj izpostavil, da ga nekatere etapne zmage, kot je bila recimo tista v 16. etapi s ciljem v Santa Cristini Valgardeni, ne motijo, saj so etapo praktično ves čas nadzorovali kolesarji Movistarja in je naš kolesar v zadnjih kilometrih le pobral smetano in slavil zmago.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

A Van Garderena motijo etape, ko bi lahko pri UAE Team Emirates v ozadju počivali in prepustili zmago ubežnimkom, a so pri Tadejevi ekipi vseeno navili tempo, ulovili vse napadalce in Tadeju omogočili boj za novo zmago. "Osma etapa je bila etapa, ko je poslal svojo ekipo v ospredje, čeprav ni bilo med ubežniki nikogar nevarnega v skupnem seštevku. Tako zapravlja ogromno energije, njegova ekipa zapravlja ogromno energije. Tadej ne bi smel misliti le nase, temveč tudi na trud, ki ga mora vložiti njegova ekipa. Če si reče, da želi dobiti etapo in pošlje svojo ekipo v ospredje, bodo ravno oni plačali ceno," je bil kritičen Van Garderen, ki Pogačarju očita predvsem pomanjkanje taktike.

"Ne glede na vse, moram priznati, da je šlo za zelo dominantno predstavo, zelo impresivno, in sam sem užival v gledanju. Toda vseeno mislim, da mora še odrasti. Razmišljati mora, ali zapravlja energijo na pravem mestu in ob pravem času. Ter predvsem, ali iz pravega razloga," je zaključil Van Garderen, ki je bil kot športni direktor ene izmed ekip po Giru zagotovo razočaran, da ob izjemni predstavi Pogačarja njegovi kolesarji niso imeli več priložnosti za etapno slavje.

Američanova ekipa je sicer italijansko pentljo zaključila z eno etapno zmago, ko je Georg Steinhauser slavil v 17. etapi s ciljem na Passo Brocon, ko se je Nemec kot najmočnejši ubežnik uspel ubraniti silovitega napada Pogačarja v zadnjih kilometrih, ko je Slovenec končal na drugem mestu.

 Tejay Van Garderen | Avtor: EPA EPA

Van Garderen sicer opravlja službo športnega direktorja pri ekipi EF Education-EasyPost vse od leta 2021, medtem ko je med leti 2008 in 2021 vozil kot profesionalni kolesar ter dosegel številne izjemne rezultate. Med drugim je na Touru leta 2012 osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, leta 2017 je dobil etapo Gira, leta 2013 pa dirko po Kaliforniji. Na velikih tritedenskih dirkah ima tri uvrstitve v prvo deseterico, dirko po Franciji je kar dvakrat končal na izjemnem petem mestu. Kriterij Dauphine je kar dvakrat končal na drugem in enkrat na tretjem mestu, uvrstitev na stopničke pa ima tudi z dirke po Kataloniji, na kateri je slavil tudi dve etapni zmagi. Dobil je tudi etapo dirke po Švici, njegovo že tako izjemno kariero, pa so precej oklestile številne poškodbe in težave z zdravjem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • dare326 17:18 31.maj 2024.

    Tejay in avtor T.M. nimata za burek.

  • Enzgg4 12:27 31.maj 2024.

    TJ lahko samo sanja o karieri, ki jo ima Pogi. Kljub njegovi "izjemnosti" govorimo o dveh popolnoma različnih razredih. Pogi ja za TJ marsovec iz druge galaksije. Če sem malo nesramen: blizje sva si v kolesarstvu jaz in TJ, kot ...prikaži več TJ in Pogi. Taka razlika v kvaliteti je to.

  • matermila 11:44 31.maj 2024.

    Van Garderen, gre za prestiž. Če si najmočnejši je prav, da popestriš dirko, ne kot tiste ravninske, ko se cijazijo 200km v grupi, potem pa pet mandelcev znori v zadnjem kilometru. Pogi ti samo goni in ne poslušaj zavistnežev.

Sorodne novice