Šport > Kolesarstvo
3238 ogledov

Pogačar razkril, kako je Vingegaard pripomogel k njegovi zmagi

Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je že s svojo prvo zmago na dirki po Franciji leta 2020 tako rekoč presegel vsa svoja karierna pričakovanja. Danes ima v žepu že tri, a njegova zgodba še zdaleč ni zaključena.

Najboljši kolesar na svetu in štirikratni zmagovalec tritedenskih dirk Tadej Pogačar je v intervjuju za CNN med drugim spregovoril o lovu na rekorde, primerjavah z velikim Eddyjem Merckxom ter možnosti, da postane najuspešnejši kolesar v zgodovini dirke po Franciji.

Slovenski šampion se je s tretjim naslovom na Touru, s čimer je postal prvi kolesar po Marcu Pantaniju leta 1998, ki je v eni sezoni osvojil dvojček Giro-Tour, postavil ob bok legendam, ko so Američan Greg LeMond, Francoz Louison Bobet in Belgijec Philippe Thiys

Tadej Pogačar Že v petek! Šport Pogačar se vrača na dirke!

Več naslovov so doslej zbrali samo še štirikratni zmagovalec Britanec Chris Froome ter četverica kolesarjev, ki so Tour osvojili po petkrat - Francoz Jacques Anquetil, Belgijec Eddy Merckx, Francoz Bernard Hinault ter kot zadnji med njimi Španec Miguel Indurain, ki je peterček dopolnil leta 1995. Še dve lovoriki več je osvojil nekdanji rekorder, Američan Lance Armstrong, ki pa so mu po razkritju dopinških goljufij odvzeli vseh sedem naslovov.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia
Pogačar, ki bo čez nekaj dni praznoval 26. rojstni dan, ima na računu že tri zmage, potem ko je na letošnji izvedbi prekinil dvoletno prevlado Danca Jonasa Vingegaarda in spet zasedel prestol, na katerega se je prvič povzpel leta 2020. Leto kasneje je naslov ubranil.

Kot je povedal v intervjuju za CNN, se kot mladi nadobudni kolesar nikoli ni nadejal takšnih uspehov, zato so rekordi zanj drugotnega pomena, čeprav ne izključuje možnosti, da bi do konca kariere postal najuspešnejši kolesar v zgodovini dirke po Franciji.

"Ko sem bil mlajši, nikoli nisem razmišljal o tem, da lahko osvojim etapo na dirki po Franciji. Odkar sem osvojil prvi Tour, ki predstavlja najvišji cilj v kolesarstvu, je vse ostalo bolj ali manj samo še bonus. Dirkam za zabavo, ne ker bi bila to moja obveznost ali iz kateregakoli drugega razloga, zato se lahko dirk udeležujem povsem sproščeno."

Tadej Pogačar "Moj cilj je ..." Šport Pogačar: "Ne vem več, koliko grand tourov sva s Primožem osvojila, toda ..."

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia
"Nerad napovedujem, kaj se lahko zgodi v prihodnosti in katere rekorde lahko podrem. Zdaj sem pri treh zmagah, če bom zdrav, imam pred seboj verjetno še kakšnih deset let kariere. Imam lepe možnosti za pet lovorik na dirki po Franciji, toda to ni moj cilj," je povedal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

Velik del zaslug za svoje uspehe pripisuje dobremu delu moštva UAE Team Emirates, delno pa je k temu pripomoglo tudi rivalstvo z Vingegaardom. "Jonas je osvojil zadnja dva Toura, zato sem bil letos še bolj željan uspeha. To mi je dalo dodatno motivacijo. Mislim, da vsi najboljši kolesarji drug drugega potiskamo do skrajnih meja," je dejal.

Za konec se je dotaknil še nenehnih primerjav z "najboljšim vseh časov" Eddyjem Merckxom. "Ne morem se primerjati Eddyjem, ker je tekmoval v drugem obdobju. Po eni strani so mi primerjave v čast, po drugi pa zna biti nadležno, saj vsak hoče biti to, kar je, dirkati na svoj način in pisati svojo zgodbo, ne pa zgodbe nekoga drugega," je sklenil Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice