Šport > Kolesarstvo
532 ogledov

Pogačar se vrača na dirke!

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar nadaljuje sezono na kanadskih klasikah.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo zadnji del sezone začel na dveh enodnevnih klasikah v Kanadi. Skupaj s še štirimi rojaki se bo v petek najprej spopadel z veliko nagrado Quebeca, dva dni kasneje pa še z VN Montreala, na kateri je pred dvema letoma zmagal.

Pogačar, letošnji zmagovalec tako dirke po Italiji kot po Franciji, bo na kanadskih preizkušnjah kapetan ekipe emiratov, v kateri bo tudi Domen Novak. Dva Slovenca bosta kolesarila tudi za zasedbo Bahrain-Victorious, in sicer Matej Mohorič in Matevž Govekar. Predvsem slednji v Kanado prihaja s popotnico etapne zmage zadnji dan dirke po Veliki Britaniji.

Za Visma-Lease a Bike bo v Kanadi dirkal Jan Tratnik, zmagovalec letošnje enodnevne dirke Omloop het Nieuwsblad. Izkušeni kolesar iz Idrije je za razliko od Pogačarja po nastopih na Giru in Touru tekmoval še na olimpijskih igrah. Na njih je na cestni dirki zasedel osmo mesto.

VN Quebeca | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Vse oči pa bodo na dirkah v zeli močni konkurenci uprte v Pogačarja, najboljšega kolesarja na svetu. V preteklosti je že dosegel zmago v Kanadi, a nikoli v Quebecu. Tam bo petkova trasa manj razgibana od nedeljske. Skupaj bodo morali kolesarji premagati 16 krogov po 12,6 km, skupno torej 201,6 km z nekaj manj kot 3000 višinkimi metri. Zaključek kroga bo zahtevnejši, saj bodo morali kolesarji v zadnjih dobrih dveh kilometrih premagati nekaj več kot 100 višinskih metrov, kar prednost daje eksplozivnim kolesarjem v primerjavi s sprinterji. Vseeno je v cilju pričakovati sprint večje skupine.

Nedeljska trasa je še težja, prinaša skoraj 4600 višinskih metrov. V 12,3 km dolgem krogu, ki ga bodo kolesarji morali premagati 17-krat za skupno 209,1 km, je tudi daljši vzpon v prvem delu na Camillien-Houde, dolg 1,6 km s povprečnim naklonom okoli 9 odstotkov. Po prečkanju vrha klanca, ki ga bodo uporabili tudi na svetovnem prvenstvu čez dve leti, bo do konca kroga še 10,2 km in s tem dovolj časa za morebitne odgovore na silovite napade v zadnjih krogih.

VN Montreala | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Pogačar je pred dvema letoma v Montrealu zmagal, v sprintu pa po zahtevnem dnevu v sedlu premagal tudi Belgijca Wouta Van Aerta, ki pa je zaradi poškodbe kolena že sklenil sezono. V Quebecu Pogačar ni bil tako uspešen, saj je leta 2022 končal kot 24. Najboljšo uvrstitev s te dirke pa ima Mohorič, ki je bil lani peti.

"Za mano je uspešen premor od dirkanja, zato nestrpno pričakujem nadaljevanje sezone, začenši s kanadskima preizkušnjama," je za spletno stran emiratov dejal zdaj še 25-letni Pogačar, ki konec septembra cilja na naslov svetovnega prvaka, sredi oktobra pa še na četrto zaporedno zmago na spomeniku po Lombardiji.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kanada je lep del sveta za vožnjo s kolesom, nanjo imam lepe spomine izpred dveh let. Raven dirkanja bo visoka kot vselej, zato bomo morali dati vse od sebe. Karkoli se že zgodi do konca sezone, sem lahko doslej z njo zadovoljen. Vse ostalo bo bonus," je še dodal Pogačar, ki zase pravi, da je v dobri formi.

Konkurenca bo na obeh dirkah zelo močna, med drugimi bodo nastopili tudi specialisti za enodnevne dirke, kot so Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), Avstralec Michael Matthews (Jayco AlUla), Francozi Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Valentin Madouas (Groupama-FDJ) in Alex Zingle (Cofidis) ter Belgijec Arnaud de Lie (Lotto Dstny), Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Wanty), Italijan Alberto Bettiol (Astana Qazaqstan), Britanec Stephen Williams in domačin Michael Woods (oba Israel-Premier Tech) ter mnogi drugi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 12:46 12.september 2024.

    A to mislite g.novinar tistega rezidenta Monaka?

Sorodne novice