Šport > Kolesarstvo
1177 ogledov

Pogačar: "Ne vem več, koliko grand tourov sva s Primožem osvojila, toda ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar ne beži od vloge enega glavnih favoritov svetovnega prvenstva, želi si zmage.

Tadej Pogačar, za mnoge najboljši kolesar na svetu, je v torek odpotoval v Kanado, kjer bo nastopil na dveh enodnevnih dirkah svetovne serije. Še pred tem se je ustavil na dogodku svojega pokrovitelja v Zürichu, izkoristil pa tudi priložnost in si z dekletom, Urško Žigart, ogledal traso svetovnega prvenstva, ki bo v Švici konec meseca.

Slovenski as sicer ni tekmoval vse od 21. julija, po zmagah na Giru in Touru je izpustil olimpijske igre. Kot sam pravi v pogovoru za Gazzetto dello Sport, ki ga je povzela tudi spletna stran cyclingnews.com, se ne spomni, kdaj je imel nazadnje tako poletje, kot ga je imel letos. Nabral si je dobro osnovo za zadnji del sezone, pravi, v katerem bo napadel mavrično majico.

"Dobro sem se spočil, dobro sem treniral in lahko rečem, da sem v dobrem stanju. Moj cilj je zmaga na svetovnem prvenstvu. Ne vem več, koliko grand tourov sva s Primožem Rogličem osvojila, toda svetovni prvak Slovenec še ni bil. Upam, da se bo to letos spremenilo," je svojo željo v pogovoru za Gazzetto izpostavil trikratni zmagovalec Toura, ki bi z zmago na svetovnem prvenstvu postal šele tretji kolesar, ki je dobil obe največji večdnevni dirki in osvojil še naslov svetovnega prvaka v istem koledarskem letu. Pred tem je tak dosežek uspel Eddyju Merckxu (1974) in Stephenu Rochu (1987).

Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar in Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Priznal je, da mu je proga v Zürichu všeč in da je primerna za njegov agresiven način dirkanja. "Proga je težka, a ne super težka. A kolesarji so tisti, ki naredijo dirko. Lani so ljudje mislili, da se bo svetovno prvenstvo v Glasgowu končalo s sprintom, a se to ni zgodilo. Letos je bolj primerna za gorske specialiste, za agresivne kolesarje. Skupaj z nekaj tehničnimi deli je idealna za svetovno prvenstvo," meni slovenski šampion, ki je razmišljal tudi o svojih tekmecih.

"Če bo Mathieu van der Poel v odlični formi, bi se lahko boril za zmago in presenetil. Proga bi bila popolna za Wouta van Aerta, škoda je, da zaradi poškodbe ne bo dirkal. Potem je tu Remco Evenepoel, kot jaz je zelo vsestranski kolesar in lahko zmaga na vsakem terenu," je spregovoril o nekaterih favoritih bližnjega prvenstva.

Še pred svetovnim prvenstvom bo nastopil na petkovi VN Quebeca in nedeljski VN Montreala, slednjo je leta 2022 že dobil. V ekipi UAE Emirates bodo v Quebecu in Montrealu, mestu, kjer bo svetovno prvenstvo leta 2026, poleg njega še Tim Wellens, Juan Ayuso (omenjata se kot alternativna kapetana), Domen Novak, Igor Arrieta, Finn Fisher-Black in Rafal Majka.

"Dirki nestrpno pričakujem. To je čudovit del sveta za vožnjo s kolesom, nanj imam lepe spomine. Kot vedno bosta dirki na visoki ravni, zmagati ne bo lahko. Jaz želim le uživati, za mano je odlična sezona, lahko sem zadovoljen s tem, kar sem letos dosegel, karkoli drugega bo bonus," trdi Pogačar, ki je prepričan, da je letos storil korak naprej v svojih predstavah.

"Veliko sem delal na kolesu, tudi okolje ob meni se je nekoliko spremenilo. Majhni popravki na kolesu so omogočili, da se počutim bolj udobno. Tudi načrt treninga smo spremenili, mislim, da sem spremenil tudi miselnost," napredek vidi slovenski kolesar, ki pa ne misli, da ne bi mogel še česa izboljšati.

"Mislim, da obstaja prostor za nadaljnje izboljšave. Moje življenje ni 110-odstotno posvečeno kolesarstvu, potreboval bi močnejši značaj. Številne podrobnosti bi lahko bile boljše, prehrana je ena od teh. Lahko pa bi bilo tudi slabše, bomo videli, kako bo v prihodnosti. Predvsem pa moram nadaljevati s tem, kar sem počel zadnjih nekaj let. Da si najboljši, moraš blesteti v vseh pogledih do te mere, da se vsi strinjajo, da si res najboljši. To bi bilo čudovito, vendar o tem ne razmišljam preveč. In če mi ne bo uspelo, nič hudega. Razmišljam samo o tem, da bi se na kolesu čim bolj zabaval," se z rezultati in raznimi primerjavami slovenski as ne obremenjuje preveč.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice