Šport > Kolesarstvo
832 ogledov

Zastrašujoča Slovenija: "Nimamo česa skrivati!"

Tadej Pogačar slovenska reprezentanca Profimedia Tadej Pogačar v dresu slovenske reprezentance.
Pri Kolesarski zvezi Slovenije so danes potrdili, da bodo slovenske barve zastopali vsi najboljši, vključno s Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem. Cilj je medalja.

To nedeljo se bo v Zürichu začelo svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Slovenska ekipa ima zaradi visokega mesta na svetovni lestvici pravico do nastopa z osmimi kolesarji. Cilj je kolajna.

Slovenija bo na moški članski dirki nastopila v polni postavi. Poleg obeh asov, Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki sta letos že osvojila vse tri največje dirke na svetu, bodo nastopili še Matej Mohorič. Domen Novak, Jan Tratnik, Luka Mezgec, Matevž Govekar in Jaka Primožič.

Moška cestna dirka bo na sporedu kot zadnja preizkušnja prvenstva, v nedeljo, 29. septembra. Kolesarje čaka 273,9 kilometra dolga trasa s 4470 višinskimi metri.

Že teden prej je za Slovenijo na sporedu prvi vrhunec prvenstva. Roglič bo nastopil tudi v vožnji na čas, ki je na sporedu 22. septembra. Trasa "ure resnice" je dolga 46,1 km in ima 413 višinskih metrov. Zahteven je predvsem drugi del, ko se bodo kolesarji dvignili nad Zürich in se nato samo še spustili do jezera, ob katerem bodo nato kolesarili vse do cilja.

"V Švico potujemo z najmočnejšo postavo in visokimi cilji. Vloženo je bilo veliko truda v to, da smo po nekaj letih znova zbrali celotno ekipo z najboljšimi kolesarji na svetu. S tako ekipo nimamo česa skrivati, cilj je vsaj medalja na cestni dirki. Vemo pa, da so enodnevne dirke nepredvidljive. Tudi v vožnji na čas se Roglič lahko bori za medaljo. Trasa sicer ni zelo zahtevna. Prvi del in zadnji del sta ravninska, vmes pa je en klanec, ki bi mu moral ustrezati," je dejal selektor Uroš Murn.

Na medaljo tudi U23

Isti dan bo na sporedu tudi vožnja na čas v ženski kategoriji, kjer bosta Slovenijo zastopali Eugenija Bujak in Urška Žigart. Čaka ju 29,9 km dolga trasa z nekaj več kot 300 višinskimi metri. Zaključni del trase je enak kot na moški dirki, le da je prvi del krajši. Bujak bo tokrat nastopila le v vožnji na čas, kvoto treh kolesark na cestni dirki, ki bo 28. septembra, bosta poleg Žigart zapolnili še Urša Pintar in Špela Kern.

Na najvišja mesta meri tudi reprezentanca do 23 let z Galom Glivarjem, ki jo cestna dirka čaka 27. septembra. Poleg Glivarja bosta v ekipi še Jaka Marolt in Anže Ravbar, še lani evropski prvak v kategoriji mladincev. Ravbar bo nastopil tudi v vožnji na čas, ki bo 23. septembra.

V Zürich potujeta tudi obe mladinski reprezentanci. Pri mladincih so pričakovanja kljub poškodbi Jakoba Omrzela še vedno visoka. Ekipo bo sestavljalo pet kolesarjev: Bastian Petrič, Bor Ebner, Erazem Valjavec, Gašper Štajnar in Sven Aleksander Mernik.

Pri mladinkah bosta v kronometru nastopili Zoja Ferlež in, če bo zdravstveno stanje dopuščalo, še Eva Potočnik. Na cestni dirki pa bodo poleg Ferlež nastopile še Sara Pestotnik, Anet Trakonja in Dominika Štrukelj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice