Šport > Kolesarstvo
42379 ogledov

Noro, kaj je kontroverzni Armstrong izjavil o slovenskih kolesarjih

Roglič Epa
Tudi kontroverzni Armstrong je Slovenijo označil za pravo kolesarsko velesilo.

Legendarni a tudi zloglasni sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji (vseh sedem zmag so mu kasneje izbrisali zaradi uporabe nedovoljenih poživil) Lance Armstrong je pred leti prejel doživljenjsko prepoved delovanja v kolesarstvu, a nihče mu vseeno ne more odvzeti njegovega neizmernega kolesarskega znanja in njegov glas še danes nekaj velja v svetu kolesarstva.

Skupaj z odličnim nekdanjim kolesarjem Georgeom Hincapiejem in še bolj kontroverznim svojim bivšim šefom in športnim direktorjem Johanom Bruyneelom (ki ima prav tako doživljenjsko prepoved delovanja v kolesarskem svetu) zdaj vodi sloviti kolesarski podkast The Move, v katerem se dotaknejo številnih kolesarskih tem, najbolj aktivni z oddajami pa so med in po velikih tritedenskih dirkah.

Po koncu letošnje Vuelte tako niso mogli mimo dejstva, da je Slovenija, ki si je v Armstrongovih časih še iskala svoje mesto na kolesarskem zemljevidu, z zmago Tadeja Pogačarja na Giru in Touru ter Primoža Rogliča na Vuelti postala šele četrta država v zgodovini kolesarstva, ki ji je v enem koledarskem letu uspelo osvojiti vse tri velike tritedenske dirke.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred tem je ta zgodovinski dosežek uspel le Franciji leta 1964 (Jacques Anquetil: Giro in Tour; Raymond Poulidor: Vuelta), Španiji leta 2008 (Alberto Contador: Giro in Vuelta; Carlos Sastre: Tour) in Veliki Britaniji leta 2018 (Chris Froome: Giro; Geraint Thomas: Tour; Simon Yates: Vuelta).

Velika Britanija (11) in Španija (10) sta tudi edini državi v zadnjih 20 letih, ki imata na velikih tritedenskih dirkah več zmag od Slovenije, kateri sta Roglič in Pogačar skupaj privozila že devet zmag. Prav tako je naravnost neverjeten podatek, da je Slovenija slavila na kar devetih izmed zadnjih šestnajstih tritedenskih dirk.

Prav tako je še potrebno poudariti, da je Slovenija letos dobila kar petnajst izmed 63 etap na velikih tritedenskih dirkah, oziroma slabo četrtino vseh etap. Še najbolj se je Slovenija približala Belgija, ki je letos na vseh treh Grand Tourih skupaj nabrala 11 etapnih zmag. Tako sploh ne čudi, da se je Sloveniji priklonil tudi Armstrong, ki jo je razglasil za velesilo kolesarstva.

"Slovenija je letos dobila vse tri velike tritedenske dirke. To je noro. Kolesarska velesila Slovenija je dobila vse tri letošnje Grand Toure," je v svoji oddaji poudaril Armstrong, kako neverjeten je ta podatek, pa se je z njim strinjal tudi Bruyneel. "Vsega skupaj jih je okoli dva milijona in pol, pa dobijo vse tri tritedenske dirke. Jasno je, da sta Primož in Tadej dva izmed treh ali štirih najboljših kolesarjev sveta, ampak to je še vedno nekaj neverjetnega."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:53 17.september 2024.

    Zakaj so iz neftalina potegnili tega prevarantskega drogeraša?

Sorodne novice