Šport > Kolesarstvo
320 ogledov

Eden od dveh slovenskih junakov tudi na kronometru

Tadej Pogačar in Primož Roglič Profimedia
Murn: Cilja kolesarjev na SP medalja na cestni dirki in na kronometru.

Selektor slovenske kolesarske reprezentance Uroš Murn bo na svetovno prvenstvu v cestnem kolesarstvu od 21. do 29. septembra v Švici popeljal najmočnejšo slovensko ekipo. "Na cestni dirki bodo nastopili vsi fantje, ki nastopajo v ekipah svetovne serije, Primož Roglič pa bo nastopil na cestni dirki in kronometru," je v pogovoru za STA potrdil Murn.

Selektor je prvi cilj dosegel že s tem, ko je zbral najboljše, kar trenutno premore slovensko kolesarstvo. "Sem tretje leto na tej poziciji. In smo vložili kar nekaj truda in vsega, da smo lahko pripeljali vse naše najboljše kolesarje, ki nastopajo v svetovni seriji, da gremo s skupnimi cilji na to prvenstvo," je dejal Murn.

Na cestni dirki na SP v Zürichu bosta nastopila oba šampiona, za katerima je izjemna sezona.

Tadej Pogačar je letos nastopil na dirki po Italiji in Franciji in se na obeh največjih tritedenskih dirkah na svetu ovenčal z naslovoma skupnega zmagovalca za izjemen dvojček zmag Giro-Tour. Roglič pa je za vse težave s padci in poškodbami dobil bogato poplačano na zadnjem grand touru v sezoni, dirki po Španiji, ko je še četrtič osvojil rdečo majico Vuelte.

Roglič | Avtor: Epa Epa

Ob Pogačarju in Rogliču so se selektorjevemu pozivu odzvali tudi Matej Mohorič, Jan Tratnik, Domen Novak, Luka Mezgec in Matevž Govekar.

Ob takšni ekipi so cilji postavljeni zelo visoko: "Medalja tako na kronometru kot na cestni dirki. Vsaj dve medalji. Kaj več je že težko. Na kronometru imamo enega tekmovalca, na cestni dirki računamo na eno, lahko sta pa tudi dve, seveda, rabili bomo tudi malo sreče," slovenski selektor ni skrival ciljev.

V slovenskem taboru dobro poznajo traso cestne dirke. "Trasa je zelo zahtevna, 4500 višinskih metrov, 273,9 km dolga dirka. V Zürichu so zelo zahtevni vzponi, en del je ravninski ob jezeru, potem se gre na vrh, zaokroži pa po hribih nad jezerom."

Tudi vožnja na čas je pisana na kožo slovenskemu kolesarju: "Kronometer je dolg 46 km, 400 višinskih metrov, ni tehnično zahteven, dva krajša vzpona, ki si sledita en za drugim."

Selektor se je odzval tudi na uspehe slovenskega kolesarstva, ko so vse tri velike dirke Giro, Tour in Vuelta v sezoni v slovenskih rokah. "V dobi modernega športa je to nekaj nepredstavljivega, kar delajo naši fantje."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"To ni samo slovenski fenomen, jaz to imenujem globalni fenomen, da imamo dva fanta, ki sta pobrala vse tritedenske dirke v enem letu in ki izhajata iz ene majhne Slovenije. To je nepredstavljivo tudi za celotni ostali svet. Ne smemo pa pozabiti tudi na ostale fante, ki tudi veliko pripomorejo k tem uspehom."

"Vemo, da imajo fantje svoje klubske programe, ki so zelo natrpani, naporni, prilagojeni samim tekmam in pripravam. Zraven morajo usklajevati še svoje družinsko življenje, ki ga ne smejo zanemariti. Zame osebno je to izredno velika čast in ponos, da sem lahko del te zgodbe," je še enkrat opisal, koliko odrekanj in truda je bilo vloženega, da bo Slovenija lahko v Švici računala na najboljše tekmovalce.

"Kot kolesar si nisem nikoli predstavljal, da bomo enkrat najboljši na svetu," je še podčrtal selektor.

Izjemni uspehi prinašajo tudi veliko priljubljenost kolesarskega športa v Sloveniji. Murn, ki je bil tudi sam profesionalni kolesar, je še vedno, kot pravi, dokaj aktiven za rekreativnega kolesarja.

"Opažam, da je na cestah čedalje več kolesarjev in kolesark. Upam, da se zavedajo tega tudi vsi ostali udeleženci v prometu. Kajti kolesarji smo izredno ranljivi na cesti, o tem priča tudi veliko nesreč. Upam, da se bo ta mentaliteta izboljšala tudi med samimi ostalimi udeleženci v prometu," je za konec poudaril Murn.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice