Šport > Kolesarstvo
2500 ogledov

Dober obet za Pogačarja pred SP, že danes pa je velik favorit

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar bo danes lovil zmago na kanadski klasiki.

Tadej Pogačar je pred začetkom sezone z izbiro glavnega cilja tega leta presenetil marsikaterega ljubitelja kolesarstva, izbral namreč ni niti Gira niti Toura, oba je kasneje osvojil, ampak se je odločil za svetovno prvenstvo. To se zdaj hitro bliža, za pripravo nanj pa je slovenski as po skoraj dvomesečnem premoru izbral kanadski klasiki - dirki po Quebecu in Montrealu. Na prvi je Pogi osvojil sedmo mesto v sprintu večje skupine najboljših.

S svojo predstavo na Grand Prix Cycliste de Québec je bil sicer izjemno zadovoljen. "Bilo je zares zelo dobro. Nisem pričakoval, da bom že na prvi dirki imel tako dobre noge. Izjemno sem zadovoljen s svojo formo po daljšem odmoru. Mislim, da sem pripravljen za nedeljo in nastop na svetovnem prvenstvu," so po Veliki nagradi Quebeca njegovo mnenje zapisali pri Velu.

Sam meni, da je ob koncu dirke storil taktično napako: "V zadnjem kilometru se nisem mogel odločiti, če je napočil čas za napad. Sprejel sem napačno odločitev, čakal na sprint, nato pa so me zaprli."

Pogačar je sicer napadel na zadnjem vzponu, edini, ki je uspel držati njegov tempo je bil odlični sprinter Arnaud de Lie, ki je v Quebecu slavil pred letom dni. Belgijcu sta se nato pridružila še dva moštvena kolega iz ekipe Lotto Dstny.

“Zato se nisem odločil za napad iz daljše razdalje. Pogledal sem nazaj in pred zadnjim kilometrom smo imeli še nekaj prednosti. Ob treh kolesarjih moštva Lotto sem menil, da nam bo uspelo priti do cilja, vendar se nam je glavna skupina hitro bližala. Moral bi napasti, morda bi zdržal do ciljne črte. A je, kar je. Bilo je zabavno, užival sem."

Precej bolj kot trasa v Quebecu mu ustreza današnja v Montrealu, ki je težja in bolj hribovita, s tem pa tudi bolj selektivna. Kolesarji, ki so močni v sprintu, bodo tako zelo težko prišli na svoj račun. 

Grand Prix Cycliste de Montréal bo kar lep pokazatelj forme pred svetovnim prvenstvom v Zürichu, kjer se bodo kolesarji prav tako spopadli na terenu, ki je precej pisan na kožo letošnjemu zmagovalcu Gira in Toura.

Pogačar lahko sicer postane tretji kolesar v zgodovini, ki bi v enem letu osvojil dvojček Giro/Tour in postal tudi svetovni prvak. To je doslej uspelo le legendarnemu Belgijcu Eddyju Merckxu (1974) in Ircu Stephenu Rochu (1987). V ženski konkurenci je ta podvig uspel Annemiek van Vleuten (2022).

Prenos današnja preizkušnje v Montrealu se bo na Eurosportu začel ob 18. uri.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Idioti 11:05 15.september 2024.

    Zaprli ,zaprli ,za kar si je sam kriv . Ne vem zakaj je stalno gledal nazuaj . Mislil sem , da išče Majko ,da mu reže do končnega sprinta , nikjer pa nobenega od UAE ! Sam brez pomočnika ,pa ...prikaži več,pa v skupinskem šprintu ne moreš zmagati . Se je pa postavil tudi za napačnim kolesarjem ,ki ga je privedel v gužvo . Še dobro da niso padeli !

  • atamama 08:42 15.september 2024.

    Kaj za SP ni pogoj zastopanje neke države? Ali je Slovenija, KZS pozabila kako je dobila prst v rit? Če ni me zanima za katero državo bo nastopal. Pa za vse njegove ''prijatelje'' in ''zagovornike'' da je bil utrujen in ...prikaži več da ni naredil sramote Sloveniji samo ena povezava v razmislek : https://www.bbc.com/sport/cycling/articles/c4ng87zzgl6o druge so še bolj krute. Upam da tudi medalja ni vredna tega sramotenja.

Sorodne novice