Šport > Kolesarstvo
15426 ogledov

Borin zvezdnik z vso silo nad Rogličevo ekipo: "Silili so me v ..."

Sergio Higuita Profimedia
Kolumbijski kolesarski zvezdnik je obtožil ekipo Red Bull-BORA-hansgrohe, da ga je silila tekmovati, čeprav ni bil zdravstveno pripravljen.

Odlični kolumbijski hribolazec Sergio Higuita bo po koncu sezone po treh letih zapustil kolesarsko ekipo Red Bull-BORA-hansgrohe ter v letu 2025 okrepil moštvo Astana Qazaqstan. Higuita je sicer nekdaj veljal za enega največjih upov svetovnega kolesarstva in čeprav nikakor nima slabih rezultatov, se v nemški ekipi vendarle ni razvil v enega najbolj dominantnih kolesarjev, kot so mu pred časom napovedovali.

Njegov čas pri nemški ekipi so zaznamovali številni vzponi in časi, ekipa in kolesar pa se očitno ne bodosta razšla v najlepših odnosih, saj je kolesar nedavno v enem izmed pogovorov javno razkril, kako ga je njegova ekipa bolanega silila tekmovati, saj mu ni verjela, da se resnično ne počuti najbolje, temveč je mislila, da zgolj išče izgovore.

"Svojo epizodo pri Bori sem začel z bronhitisom. Po dirki po Kataloniji sem zbolel, na koledarju pa so si sledile dirka po Baskiji, Valonska puščica, in Liege-Bastogne-Liege. Toda sredi dirke po Baskiji sem moral zaradi bolezni stopiti s kolesa. Takrat še nismo imeli nobenih težav, saj mi je ekipa prisluhnila," je Higuita začel razlagati v pogovoru za CiclismoInternacional.com.

Sergio Higuita | Avtor: Profimedia Profimedia

Ekipa je zaupala svojemu kolesarju in Higuati ji je vrnil z izjemnimi rezultati. Na kolesarskem spomeniku Liege-Bastogne-Liege je končal v prvi peterici, dobil je skupni seštevek dirke po Kataloniji, medtem ko je dirko po Švici končal na drugem mestu. Nanizal je še nekaj zmag (etapne zmage na dirkah po Romandiji, Poljski in Algarvu) in odličnih rezultatov (četrto mesto na kolesarskem spomeniku po Lombardiji), vse skupaj pa se je začelo sesedati, ko mu ekipa ni več zaupala temveč je začela verjeti, da je bolezen zgolj izgovor za nekatere slabše rezultate ter da si želi nekoliko lažji urnik, ker se mu ne da toliko tekmovati.

"Že v drugi sezoni pa so si mislili, da iščem izgovore, ker si ne želim toliko tekmovati. Toda temu ni bilo tako. Vedno sem si želel dirkati. Ob vseh zdravniških preiskavah so morali vedeti, da ni vse skupaj nekaj, kar bi si izmišljal. Na sporedu je bila dirka po Baskiji, na kateri je vedno veliko cvetnega prahu. Kolumbijci imamo že pregovorno veliko težav s cvetnim prahom in takrat se je moja zdravstvena situacija še poslabšala," je dodal dvakratni kolumbijski državni prvak, ki je sicer na dirki po Baskiji dosegel etapno zmago, od takrat dalje pa je šla njegova kariera strmo navzdol.

"Bolezen se mi je spet ponovila. Od Baskije do Ardenov je en teden. V tem času si nisem mogel opomoči in sem prosil ekipo, naj me pusti počivati, da bom pripravljen ​​za Liege. Ampak vzeli so me na dirko Amstel Gold in Valonsko puščico. In na koncu nisem mogel končati nobene od teh treh dirk. Sem kolesar, ki je vedno izstopal zaradi svoje discipline, nikoli ne bi zavajal svoje ekipe ter ne želel tekmovati. Toda na dirko po Švici sem nato prišel popolnoma izčrpan in ekipi sem moral povedati, da preprosto ne morem dirkati," je temo, kako so se poslabšali odnosi med ekipo in kolesarjem, zaključil 27-letni Kolumbijec.

Za Higuito, ki je sicer od nekdaj veljal za odličnega hribolazca (svojo prvo etapo na velikih tritedenskih dirkah je dobil pri vsega 22 letih), se je sicer pred sezono pričakovalo, da bo v vrstah nemške ekipe eden glavnih pomočnikov novega kapetana moštva Primoža Rogliča, a so bili odnosi med Boro in Kolumbijcem že tako načeti, da ga nemška ekipa v letošnji sezoni ni koristila na najpomembnejših dirkah sezone.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:41 14.september 2024.

    "Njegov čas pri nemški ekipi so zaznamovali številni vzponi in časi, ekipa in kolesar pa se očitno ne bodosta razšla v najlepših odnosih", a lahko popravite tole skorupcalo!!!

Sorodne novice