Šport > Moto športi
242 ogledov

Tudi to se zgodi, Verstappen prvič poražen na domači stezi

Lando Norris Profimedia
Lando Norris zmagovalec Zandvoorta

Britanski dirkač formule 1 Lando Norris (McLaren) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva za veliko nagrado Nizozemske v Zandvoortu. Drugi je bil domači adut, vodilni v seštevku sezone Max Verstappen (Red Bull), tretji pa Ferrarijev dirkač Monačan Charles Leclerc.

Norris, ki je že v sobotnih kvalifikacijah premagal Nizozemca, je tako dosegel drugo zmago v sezoni in karieri, pred tem je slavil še v Miamiju. Kljub porazu je Verstappen ohranil veliko prednost v SP, Norris, ki je najbližji zasledovalec, zdaj zaostaja 70 točk.

Verstappen je sicer brez zmage že na peti zaporedni dirki, nazadnje je zmagal v Barceloni, na domačem terenu v Zandvoortu pa je moral po treh zaporednih zmagah v prejšnjih sezonah tokrat priznati premoč tekmecu v McLarnu. Zanj je bila to sicer jubilejna 200. dirka v karieri.

V celotnem dirkaškem koncu tedna se je na dirkališču v nizozemskih sipinah zbralo kar 305.000 gledalcev pretežno v oranžnem, ki pa tokrat niso videli slavja svojega ljubljenca, pač pa njegovega tekmeca v oranžnem dirkalniku.

Obenem je Britanec postal šele prvi dirkač, ki ni Verstappen, z zmago na tem prizorišču po daljnem letu 1985. Takrat so namreč izvedli zadnjo dirko do prenove in vrnitve v koledar SP leta 2021, prve tri "moderne" dirke pa je dobil domači zvezdnik. Zadnjo pred 39 leti pa Avstrijec Niki Lauda.

Lando Norris | Avtor: Profimedia Profimedia

Verstappen je sicer bolje začel, Norris pa je še četrtič, ko je imel priložnost z najboljšega startnega položaja, zatajil. V uvodnih krogih je tako vodil Verstappen, a se je začel že kmalu po radijski zvezi pritoževati ekipi, da se dirkalnik ne odziva na njegova dejanja in da ne more iti hitreje. Norris je bil vse bližje in v 18. krogu tudi brez večjih težav prehitel tekmeca za vodstvo.

To je bil ključni trenutek dirke, saj Verstappen pozneje ni bil več konkurenčen. Tudi po postankih, za menjavo pnevmatik se je odločil krog pred Norrisom, se razmerje ni spremenilo, po dveh tretjinah dirke je prednost narasla na deset sekund, do cilja pa ni imel Norris prav nobenih težav, slavil je z 22 sekundami naskoka.

"Počutim se odlično. Ne bom rekel, da je bila dirka izjemna, zaradi slabega starta, a pozneje je bilo čudovito. Ritem je bil zelo dober, avto pa prav neverjeten," je bil dobre volje zmagovalec in dodal: "Lahko sem bil sproščen, hiter in lahko sem prehitel Maxa, tako da sem samo še užival."

V boju za tretje mesto je Leclerc zadržal napade drugega McLarnovega voznika Avstralca Oscarja Piastrija in si privozil zadnje mesto na zmagovalnem odru. Verstappnov moštveni sotekmovalec Mehičan Sergio Perez je bil šesti, pred njim je bil na petem mestu še drugi Ferrarijev dirkač Španec Carlos Sainz.

Mercedesov voznik Lewis Hamilton, ki je pred poletnim premorom slavil v Spaju in na domačem terenu v Silverstonu, je bil tokrat šele osmi, potem ko je po že tako slabih kvalifikacijah dobil še kazen in začel dirko šele s 15. mesta.

Naslednja postaja SP bo že čez teden dni v italijanski Monzi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice