Šport
4115 ogledov

Naš športni velikan: "Zagotovo mi je hudo, a odločitve niti malo ne obžalujem"

Slovenija - Egipt Anže Petkovšek
Dvakratni evropski podprvak je lani poleti sklenil svojo veličastno kariero, odločitve pa niti malo ne obžaluje, čeprav mu je hudo, da ga ob vseh teh uspehih naših odbojkarjev ni več zraven.

Velikan slovenske moške odbojke Mitja Gasparini je lani avgusta po prijateljski tekmi med Slovenijo in Egiptom uradno postavil svoje športne copate v kot ter zaključil eno največjih karier v zgodovini slovenske odbojke. Gasparini je namreč slovenski reprezentanci namenil kar 20 let svojega življenja, bil nosilec igre in steber naše reprezentance ob praktično vseh njenih največjih uspehih, od aktivne odbojke pa se je poslovil kot dvakratni evropski podprvak ter četrtouvrščeni z zadnjega svetovnega prvenstva. Prav tako je Sloveniji pomagal do zmage v zlati evropski ligi ter pokalu Challenger, ki je Sloveniji odprl vrata v ligo narodov.

A čeprav si včasih slovenske moške odbojke sploh nismo mogli predstavljati brez legendarnega Izolana, najboljšega serverja evropskega prvenstva 2015, slovenska reprezentanca tudi po njegovem slovesu niza vrhunske rezultate. Lani je tako na evropskem prvenstvu v svojo zbirko dodala še bronasto medaljo, letos pa z devetimi zmagami in le enim porazom drži prvo mesto v ligi narodov, prav tako pa si je že zagotovila zgodovinski nastop na svojih prvih olimpijskih igrah.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Je ob vseh teh uspehih našemu legendarnemu korektorju kaj žal, da ni več del reprezentance? "Ja, zagotovo mi je hudo, da me ni več zraven, to ni nobena skrivnost. Toda tako je, kaj hočemo. Uživam, ko jih gledam. Odločitve pa niti malo ne obžalujem. Ni več šlo, čeprav bi si glava morda še želela. V tem primeru se nima smisla več mučiti. Ne obžalujem odločitve, čeprav še vedno uživam, ko jih spremljam, v živo še bolj," je za Žurnal 24 spregovoril naš nekdanji odlični odbojkar, ki si je v Stožicah v živo ogledal tekmi Slovenije z Argentino in Kubo.

V dvajsetih letih v reprezentanci si je Gasparini nabral ogromno uspehov in še lepših spominov. A čeprav fizično ni več del reprezentance, bo ekipa za vedno ostala v njegovem srcu. "Vedno bom stal ob strani naših fantov. Morda sem jaz šel iz odbojke, toda odbojka in ti fantje nikoli ne bodo šli iz mene. To so moji fantje, ki jih bom vedno podpiral in spremljal," nam pojasni Gasparini. Tudi na olimpijskih igrah v Parizu? "Srčno upam, da mi bo uspelo."

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Slovenija se je prvič v zgodovini uvrstila na olimpijske igre. A tam zagotovo ne bo le sodelovala, temveč bo po odličnih predstavah v zadnjih letih veljala celo za enega glavnih favoritov tekmovanja. Kako visoko lahko posežejo Gasparinijevi nekdanji soigralci? "Na olimpijskem turnirju je vse mogoče. Gre za vrhunsko kakovost odbojke. Tu imamo dvanajst ekip, če že ne rečem vseh dvanajst, jih pa zagotovo devet lahko poseže po medaljah. Bomo videli, kaj bo. Jaz verjamem v naše fante, da jim bo uspel res lep rezultat."

Leto 2015, v katerem je Slovenija osvojila zlato evropsko ligo in bila srebrna na evropskem prvenstvu v Bolgariji, je bilo tisto, ki je slovensko moško odbojko prvič postavilo na zemljevid odbojkarskih velesil in vse od takrat velja Slovenija za eno najboljših reprezentanc sveta. A seveda je moral pred tem nekdo orati ledino in prav Mitji Gaspariniju in njegovi generaciji se lahko zahvalimo, da so držali slovensko odbojko pokonci pred prihodom njene zlate generacije. Pa si je Mitja Gasparini pred petnajstimi, dvajsetimi leti kdaj mislil, da bo Slovenija držala tretje mesto na svetovni lestvici in se celo uvrstila na svoje prve olimpijske igre?

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"To se je gradilo skozi leta. Skozi leta smo začeli verjeti vase, pridobili samospoštovanje, se začeli zavedati, česa smo sposobni. To je kar trajalo, da smo prišli do tega. A smo nazadnje prišli do tega. Vemo, da smo močni, ta preskok se je zgodil. Tudi ostali zdaj vedo, da smo močni. Tudi ko naredijo vse v svoji moči, smo še vedno sposobni zmagati. V tistih začetkih so to bile le sanje, ampak so se v desetih, petnajstih, dvajsetih letih uresničile. Zdaj smo tu, tako da fantom res vsaka čast."

Ni pa se niti bati za prihodnost slovenske odbojke. Če si včasih slovenske reprezentance sploh nismo mogli predstavljati brez Mitje Gasparinija, je zdaj prav na njegovi poziciji Tonček Štern celo drugi najboljši napadalec lige narodov, v ozadju na svojo priložnost čaka mladi Nik Mujanović, Rok Bračko je proti aktualnim olimpijskim prvakom odlično nadomestil našega kapetana Tineta Urnauta, medtem ko je v letošnji ligi prvakov na poziciji podajalce blestel takrat še ne 18-letni Nejc Najdič, ki se je tudi že znašel na širšem seznamu selektorja Gheorgheja Cretuja. In še bi lahko naštevali.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ti mladi, ki prihajajo, dokazujejo, da jim je tu mesto. Že na treningih, kot je tudi treba, in potem ko dobijo priložnost za igro. Dokazali so, da niso tu po slučaju, da niso tu zgolj zato, da pokrpajo določene položaje, ampak imajo vlogo v naši reprezentanci. Že zdaj in tudi v prihodnosti, ko bo napočil njihov čas," nam Gasparini potrdi, da je tudi po njegovem slovesu prihodnost slovenske odbojke vsekakor v dobrih rokah.

In kako se legendarni Mitja Gasparini znajde brez odbojke? Jo kaj pogreša? Ga morda lahko v prihodnosti vidimo tudi v kakšni novi odbojkarski vlogi? "Ko sem končal, mi odbojka ni manjkala, zdaj pa jo počasi vse bolj pogrešam. Lepo je namreč biti na terenu, zraven žoge," je naš pogovor kar nekoliko skrivnostno zaključil velikan slovenske odbojke.

Gregor Ropret Zgodovinski uspeh Šport Ropret: "Vsi so nas imeli za eksote, toda ..." Jan Kozamernik Uresničil sanje Šport "O tem sem sanjal deset let, ostali večinoma še dlje!" Tine Urnaut Legendarni kapetan Šport "Za nami so težki trenutki, ki se jih ne vidi. Ti trenutki so nam omogočili ..." Gheorghe Cretu Čustveno Šport Romunski junak na slovenski klopi: "O tem sem sanjal od 13. leta dalje!" Luciano Vicentin Eden najboljših Šport Ekskluzivno razkrivamo: argentinski zvezdnik si ureja slovensko državljanstvo!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.