Šport
1058 ogledov

Ropret: "Vsi so nas imeli za eksote, toda ..."

Gregor Ropret Foto: Tadej Mesarič
Gregor Ropret poudarja, da z uvrstitvijo na olimpijske igre slovenska reprezentanca še ni izpolnila zastavljenega cilja, le eno stopničko na poti do njega.

Slovenija si je z zmago v devetem krogu VNL lige narodov nad Argentino že zagotovila nastop na svojih prvih olimpijskih igrah. Gre za enega največjih uspehov v zgodovini slovenske odbojke, za katerega odlični reprezentančni organizator igre Gregor Ropret priznava, da ko se je pred približno petnajstimi leti prvič pridružil reprezentanci, ni upal o njem niti sanjati.

"Mislim, da nič od tega, kar smo dosegli s to reprezentanco, si nismo na začetku niti predstavljali. Ko se je prvič zbralo jedro te ekipe, smo bili nekje 36. na lestvici oziroma ne vem, kje. Vsi so nas imeli za odbojkarske eksote, toda iz leta v leto smo rasli, izpolnjevali cilje, ki se na začetku morda sploh niso zdeli realni. Zdaj smo se res uveljavili med to svetovno elito in res sem ponosen na celo ekipo za te rezultate," je izpostavil podajalec slovenske izbrane vrste, ki se je od 36. reprezentance sveta povzpela do trenutno četrtega mesta na mednarodni lestvici, na tej poti v svetovni vrh pa je osvojila kar tri srebrne in eno bronasto medaljo z evropskih prvenstvev.

Gregor Ropret | Avtor:

A kljub vsem lovorikam, ki jih je naš odlični podajalec v zadnjih letih osvojil (poleg vseh reprezentančnih uspehov se lahko pohvali tudi z dvema naslovoma klubskih svetovnih prvakov, osvojenima italijanskim prvenstvom in pokalom dvema italijanskima supeprokaloma ter številnimi lovorikami v slovenski, avstrijski in češki ligi) mu uvrstitev na olimpijske igre, katere spremlja že od malih nog, pomeni nekaj posebnega.

"Pri nas doma je bil šport že od nekdaj zelo priljubljen. Oče je velik športni navdušenec, tako da že od malih nog spremljam vse možne športe. Sem resnično navijač vseh naših, za katerikoli šport gre, če se le da, jih pogledam. To bo za nas ena posebna izkušnja, da bo toliko različnih športov na enem kupu. Mislim, da se bomo lahko lepo podpirali, se dopolnjevali, si pomagali in komaj čakam, da se vse skupaj začne."

Gregor Ropret | Avtor:

Zelo ga veseli številčna udeležba slovenskih športnikov, saj sta se poleg odbojkarjev v Pariz uvrstili tudi moška in ženska rokometna reprezentanca, Ropret pa bi si tam želel tudi košarkarsko, ki se bo junija na turnirju v Pireju še potegovala za svojo olimpijsko vozovnico.

"Že nekajkrat so nam povedali, da tako velika skupina slovenskih športnikov ni še nikoli šla na olimpijske igre. Sem izjemno ponosen na vse Slovence, na celo olimpijsko ekipo, na vse slovenske športnike, ki dosegamo nerealne rezultate za to našo malo državo. To, kako velika zasedba gre letos na olimpijske igre, je še en dokaz, kako vrhunske športnike imamo. Močno upam, da se uvrstijo tudi košarkaši, da nas bo čim večje število, da bo res veselo v olimpijski vasi."

Gregor Ropret | Avtor:

Slovenija pa je na tekmi proti Argentini imela tudi prav posebnega navijača, ki bo za svoje nekdanje soigralce zagotovo pesti stiskal tudi v Parizu. Svoje stare prijatelje je namreč obiskal legendarni Mitja Gasparini, ki pa se je na žalost lansko poletje upokojil in tako za eno leto zgrešil nastop na največjem športnem tekmovanju na svetu. 

"Ja, on je naš 'ata', brez njega ne bi bilo nič. Tako smo bili veseli, ko smo ga videli, v garderobi nam je pred tekmo dal tisto dodatno energijo. Res škoda, da ne more biti z nami tudi na olimpijskih igrah, toda on je vse svoje že dal, na nas pa je, da to njegovo zapuščino zdaj držimo. Sem pa prepričan, da bo eden naših najglasnejših navijačev na olimpijskih igrah."

Gregor Ropret | Avtor:

A čeprav se je Slovenija na olimpijske igre v odbojki uvrstila prvič, tja ne gre zgolj kot turist malce občutiti olimpijsko vzdušje in evforijo, pač pa gre tja s posebnim namenom. "Ves čas ponavljamo, da v Pariz ne gremo samo sodelovati, zato ne moremo reči, da smo z uvrstitvijo tja izpolnili svoj cilj. Izpolnili smo en korak na poti, eno stopničko, obkljukali smo en checkpoint, ampak še kar nekaj dela nas čaka, pred nami sta dva najpomembnejša meseca. Najprej si je potrebno izboriti čim ugodnejšo pozicijo za olimpijske igre, da bi bili čim višje na lestvici, da imamo čim lažjo skupino in si tako olajšamo pot v izločilne boje."

Čeprav je Slovenija najpomembnejši cilj letošnje VNL lige narodov že izpolnila, delo tako še zdaleč ni opravljeno. "Zdaj nas čakata še dva najpomembnejša turnirja letošnjega poletja, to sta zaključni turnir VNL na Poljskem in pa potem olimpijske igre. Ampak do tam je še kar nekaj tekem, vsaka posebej bo zelo pomembna. Za uvrstitev na FIVB lestvici, za uvrstitev za zaključni turnir VNL. Gremo tekmo po tekmo, če bomo igrali s tako energijo in tako borbeno, kot do zdaj, se ni bati za rezultat," je pogovor zaključil najboljši podajalec evropskega prvenstva 2021.

Jan Kozamernik Uresničil sanje Šport "O tem sem sanjal deset let, ostali večinoma še dlje!" Tine Urnaut Legendarni kapetan Šport "Za nami so težki trenutki, ki se jih ne vidi. Ti trenutki so nam omogočili ..." Gheorghe Cretu Čustveno Šport Romunski junak na slovenski klopi: "O tem sem sanjal od 13. leta dalje!" Luciano Vicentin Eden najboljših Šport Ekskluzivno razkrivamo: argentinski zvezdnik si ureja slovensko državljanstvo!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice