Šport > Olimpijske igre
5904 ogledov

Olimpijsko veselje skazile obtožbe o izdajstvu domovine

Kirpichnikova Profimedia
Francoska športnica ruskih korenin se po osvojeni olimpijski medalji srečuje z obtožbami o izdajstvu.

Nekdanja ruska plavalka Anastasia Kirpichnikova je po menjavi državljanstva, od leta 2023 namreč tekmuje za Francijo, uresničila svoje sanje z osvojitvijo srebrne kolajne v disciplini 1500 metrov prosto na olimpijskih igrah v Parizu.

Zlato je z olimpijskim rekordom 15:30,02 osvojila Američanka Katie Ledecky, bronasta pa je bila Nemka Isabel Gose.

Kirpichnikova se je za menjavo državljanstva odločila zaradi negotove usode ruskih športnikov na OI v Parizu, kjer pod nevtralnimi simboli tekmuje samo 16 predstavnikov oziroma predstavnic iz te države.

Ni se pomiril Šport Kauzer po neprespani noči z vso silo: "Nočem, da moja hči ..."

Da bi se izognila morebitnim zapletom, je plavalka sprejela francoski potni list, zaradi česar so jo v domovini, kjer olimpijske igre dojemajo kot neregularno tekmovanje, že razglasili za izdajalko.

Kirpichnikova je za Rusijo nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je osvojila sedmo mesto na 1500 metrov prosto. Prav tako je v svoji karieri osvojila več naslovov evropske prvakinje.

Ker se je bala, da bi zaradi mednarodnih sankcij zoper Rusijo ostala brez možnosti nastopa v Parizu, je pred enim letom zaprosila za menjavo državljanstva in se po opravljenih postopkih uspešno pridružila francoski olimpijski reprezentanci.

Imane Khelif Škandal na OI Šport Ogorčena tudi predsednica Slovenije: "Ni prav, absolutno ni prav!"

"Še vedno sem v šoku. Iz tega razloga sem se odločila za menjavo državljanstva, da bi lahko stala na olimpijskem zmagovalnem odru. Iskreno povedano sem sanjala o bronu, zdaj pa sem osvojila srebro," je bila presrečna Francozinja.

In kako so na menjavo reprezentančnih barv reagirali Francozi? "Sprejeli so me kot eno izmed njih, najdejo pa se tudi takšni, ki s tem niso bili zadovoljni. 'Heterji' so vedno bili in vedno bodo, nič drugače ni bilo v Rusiji. A po večini so me lepo podprli in mi privoščili odličje. Nekateri mi očitajo izdajstvo, toda temu ne posvečam prav nobene pozornosti. Še posebej zdaj, ko se mi je življenje obrnilo na bolje in vem, da sem sprejela pravo odločitev," je povedala.

Kirpichnikova | Avtor: Profimedia Profimedia

V Rusiji njen olimpijski uspeh ni bil tako dobro sprejet. "Rusija je v težkem položaju, saj smo bili na nelegalen način izključeni z olimpijskih iger. Za vsakega državljana, ki je bil rojen na tem ozemlju, je Rusija kot mama. In če v težkih časih svojo mamo pustiš na cedilu in začneš tekmovati za Francijo, je to primerljivo z izdajstvom," je bil oster nekdanji ruski smučarski skakalec Dimitrij Vasiljev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:50 02.avgust 2024.

    Ja, itak, da je izdala svojo domovino, če nastopa za Francijo in ne za svojo domovino... Si lahko zamislite odziv, če bi Dončič šel igrat za Srbijo namesto za Slovenijo ?!

  • satir 12:49 02.avgust 2024.

    Mi vsi vemo da je rusinja in to je dovolj. Bravo čestitke. Ni izdajalka. Narodnost ostaja, državljanstvo pa je brez veze... ,

Sorodne novice