Šport > Olimpijske igre
843 ogledov

Slovenski odbojkarji o razlogih za poraz proti Poljakom

odbojka Slovenija Pariz 2024 Epa Slovenski odbojkarji na parketu v Parizu.
Najizkušenejši možje slovenske izbrane vrste so strnili vtise po bolečem porazu.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je po koncu četrtfinalnega obračuna na olimpijskem turnirju v Parizu priznala premoč Poljakom, ki so slavili s 3:1 v nizih. Čeprav je bilo razočaranje prisotno, so vsi po vrsti govorili o izjemnih servisih tekmecev in njihovi zasluženi uvrstitvi v polfinale.

Kapetan Tine Urnaut je opisoval boleč poraz v četrtfinalu olimpijskih iger, saj popravnih izpitov ni. "Težko je karkoli povedati, ker nas ta poraz boli. Treba pa je priznati, da so Poljaki odigrali bolje in si zaslužili uvrstitev v polfinale," je sprva povedal 35-letni Korošec.

"Fenomenalno so servirali celotno tekmo. Vsak niz so dosegli tri, štiri ase, vsakič smo jih lovili. Branili so se dobro, sprejemali so dobro. Kar se tiče odbojke, so bili boljši od nas," je še priznal.

Tine Urnaut odbojka Slovenija Pariz 2024 | Avtor: Epa Epa
Vseeno je bil tudi na svoje kolege v reprezentanci izredno ponosen, a se je bal slabše poljske igre v skupinskem delu in nesrečnega poraza proti Italiji.

"Dostikrat je tako, da tiste ekipe, ki prej ne igrajo dobro in se jim pred pomembnimi tekmami ne izide, dajo še nekaj več. Iz lastnih izkušenj, ko tako grdo izgubiš, kot so oni proti Italijanom, daš nato na naslednji tekmi malo več," je o psihologiji turnirskega sistema tekmovanja dejal Urnaut.

"Na trenutke smo super servirali, se vrnili nazaj, rešili, kar se je dalo. A oni so imeli šest igralcev, ki so pritiskali z vrhunskimi servisi. Ves čas smo jih lovili v nizih, obenem pa je tudi dosti lažje igrati ekipi, ki vodi," je za konec še dejal kapetan slovenske izbrane vrste.

Čebulj: "Z dvignjenimi glavami"

Klemen Čebulj se je strinjal s tri leta starejšim sprejemalcem in reprezentanci ni mogel očitati ničesar: "Dali smo vse od sebe, fantastično smo se pripravili na ta turnir, tempirali formo zanj. Glede na to, da je bil to eden izmed najmočnejših turnirjev in da smo dali vse od sebe, lahko zagotovo z dvignjenimi glavami zapustimo olimpijske igre."

"Proti nam so vsi motivirani, rivalstvo je pač del športa, imamo ga s Francozi, Poljaki ... Morda smo največkrat igrali te pomembne in težke tekme prav s Poljaki. Zagotovo smo bili motivirani, da jih še enkrat izločimo s takega turnirja, kot so olimpijske igre. Na žalost nam ni uspelo, moramo jim priznati kakovost," je o že 13. tekmi v zadnjih petih letih proti Poljski dodal Čebulj.

Visokorasli Korošec, ki si kruh služi prav na Poljskem, se je zahvalil tudi za vso podporo slovenskih navijačev tako v dvorani kot v domovini.

Crețu poskušal vse

SLO POL odbojka Pariz 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

Na svoje varovance je bil ponosen tudi selektor Gheorghe Crețu. Romunski strateg se je malce pomudil pri dvoboju, ki bi ga lahko obrnili v svojo korist. "V igri lahko ostaneš tudi na takih tekmah, če si res potrpežljiv in si sposoben storiti kar največ ob najmanjšem možnem številu napak. V prvem in tudi v drugem nizu smo trpeli, saj so bili agresivni pri servisu, a naša ekipa se vselej bori in vrne, ne glede na zahtevnost naloge," je karakter svojih igralcev pohvalil 55-letni Romun na slovenski klopi.

Tokrat je poskušal tudi s kakšno menjavo več, namesto tokrat nerazpoloženega Tončka Šterna je v igro poslal Roka Možiča, a nič ni spremenilo stanja na terenu. "Poskušal sem, saj mu ni šlo niti ena na ena. Je malce grešil, nato pa se ti morda to malce usede v glavo. Ampak ni bilo samo pri njemu, pri vseh nas je bilo tako. Vse se začne pri meni," je odgovornost prevzel Cretu.

Na koncu je ocenil še celotno olimpijsko izkušnjo: "Biti tukaj je za nas že ogromna medalja, saj je Slovenija, ne le da se je prvič uvrstila na olimpijske igre, tudi najmanjša država na odbojkarskem turnirju v zgodovini. O tem je ta generacija dolgo sanjala in zares trdo garala za to. Če boste poslušali zgodbe starejših igralcev, boste razumeli, koliko so žrtvovali za to," je razlagal slovenski selektor.

Prvi je sicer pred slovenske predstavnike medijev stopil Gregor Ropret in ponudil še svoj pogled na dogajanje v južni Areni 1 v Parizu. "Že dolgo nisem videl ekipe, ki bi tako pritiskala na servis in tako malo grešila. Res nam danes niti malo niso pustili dihati. Kaj naj rečem? Naslednje olimpijske igre," pa je glede prihodnosti namignil 35-letni podajalec slovenske izbrane vrste.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice