Šport > Olimpijske igre
1568 ogledov

Slovenki nekaj časa nista stopili pred medije: Napaka organizatorjev

Urša Pintar Anže Malovrh/STA
Slovenki Eugenia Bujak in Urša Pintar sta kronometer končali na 16. in 31. mestu.

V ženski vožnji na čas je zanesljivo zmago slavila Avstralka Grace Brown, srebrno odličje si je prikolesarila Britanka Anna Henderson, bronasto pa Američanka Chloe Dygert.

Osemintridesetletna Urša Pintar je za zmagovalko zaostala slabih pet minut in pol ter v konkrenci 35 tekmovalk osvojila 31. mesto. Eugenia Bujak je zaostala nekaj več kot tri minute in bila na koncu 16. Slovenski novinarji so obe tekmovalki v mešani coni, kjer športniki medijem dajejo izjave, čakali več kot uro in pol.

Medtem ko sta obe slovenski tekmovalki prečkali ciljno črto med prvimi desetimi tekmovalkami, so vse druge kolesarke, tudi številne poškodovane, kot kasnejša tretjeuvrščena Dygert, ki je padla, in vse dobitnice medalj že končale svoje medijske obveznosti.

"Kje sta bili? To je naloga organizatorjev, da tekmovalce napotijo v mešano cono. Niso storili ne eno ne drugo. To ni njuna napaka, temveč od organizatorjev. Nato pa je imela Bujak takoj še doping kontrolo. Pintar pa je šla potem na drugi strani mimo mešane cone. Toda to je napaka organizatorjev," je zagotavljal selektor slovenskih kolesark Gorazd Penko. Ta je sicer pred preizkušnjo dejal, da se proti njemu vodi načrtovana medijska gonja.

Petintridesetletna Bujak je za vsega dobro sekundo zgrešila 15. mesto, in razkrila, kaj se je zgodilo že na samem startu, ko je skoraj padla: "Ravno v trenutku, ko bi morala startati, me je možakar, ki je držal kolo, spustil in sem skoraj padla. Tu je zagotovo šla tista sekunda za 15. mesto."

Eugenia Bujak | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

A to še ni bilo vse, tudi med samo preizkušnjo je imela izkušena slovenska tekmovalka težave. "Imela sem nesrečo z merilcem moči, ki mi od starta ni delal. Na ogrevanju je bilo vse v redu, tudi vmes je kdaj zaznal moč," je sprva dejala Bujak.

"Ko sem vozila brez, nisem imela nobenih številk in nisem vedela, kako naj peljem. Nisem imela podatkov, tudi Gorazd ni nič vedel. Škoda, ker vem, da bi lahko bila še boljša. Zadovoljna sem glede pripravljenosti in zato tudi komaj čakam na nedeljo, ko bi rada odpeljala zelo dobro, tu pa vem, da sem nekaj izgubila zaradi tega merilca," je še pristavila Bujak.

Pintar po možnosti za nastop na OI ni veliko pričakovala od kronometra. "Na startu so bile vse izjemne kronometristke, a to ni moja primarna disciplina. Lahko rečem, da je bil kronometer hiter, ceste pa so bile spolzke, zaradi česar je bilo veliko padcev. Že od starta sem čutila, kakšne so ceste, zato sem šla bolj previdno," je dejala Pintar.

"Posebej sem se pripravljala na cestno dirko, kronometru nisem posvetila toliko pozornosti. Glede na vse, je bil občutek dober," je dodala.

Vseeno se je odzvala tudi na vprašanje, da olimpijske igre vendarle štejejo dovolj, da se je treba na vsaki dirki izkazati in da le redki dobijo priložnost za nastop na OI: "Res je. Eugenia nam je privozila dve mesti, a tu so res dobre kronometristke, ki veliko časa posvetijo temu in imajo zelo dobro opremo, ki je sama nimam. Seveda sem nekaj pozornosti posvetila kronometru, predvsem pa cestni vožnji, tam mi trasa bolj leži."

Urša Pintar | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Ženska cestna dirka bo na sporedu v nedeljo, 4. avgusta. Dan prej bo moška preizkušnja.

Komentarjev 4
  • dare326 21:03 27.julij 2024.

    Penko odstop. Je rekel da jo je lani tako dobro pripravil, da je bila na sp 12 in takrat se je odločil, da bo šla še na OI. Quelle blamage. Penko je samo še za maratone dober (?)

  • atamama 20:39 27.julij 2024.

    Dobri sta bili...

  • Grunf 20:07 27.julij 2024.

    Zoprni novinarji. Pa se vi pri štiridesetih lotite kronometra in še cestne dirke hkrati.

Sorodne novice