Svet
6 ogledov

Kosovo praznuje, Srbija žaluje

Po enem letu samostojnosti se je na Kosovu sicer veliko spremenilo, a veliko pre Žurnal24 main
Kosovo se na današnji dan spominja prve obletnice razglasitve neodvisnosti od Srbije. Dan bo minil v znamenju praznovanj, a tudi srbskih protestov.

V parlamentu v Prištini, kjer so natanko pred enim letom razglasili neodvisnost, bodo pripravili slovesno izredno sejo, na kateri bodo govorili kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, premier Hashim Thaci in predsednik parlamenta Jakup Krasniqi.

 

Priznanja

Kosovo je doslej priznalo 54 držav, med njimi 22 članic EU. V Prištini ne skrivajo, da so si v prvem letu želeli več priznanj. Med njimi ni Rusije in Kitajske.

Politični predstavniki kosovskih Srbov, ki jih v "zibelki srbstva" predstavlja še okoli sedem odstotkov od 2,2 milijona prebivalstva, so za danes v severnem, srbskem delu Kosovske Mitrovice napovedali protestno zborovanje, s katerim želijo izraziti nasprotovanje neodvisnosti Kosova, v Zvečanih pa se bo sestala skupščina kosovskih občin z večinskim srbskim prebivalstvom, na katero so vabljeni poslanci iz Srbije. Na zasedanju naj bi sprejeli deklaracijo o suverenosti Srbije na celotnem ozemlju, tudi na Kosovu. Zasedanja naj bi se udeležil tudi srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović.

Unmik naj ne bi preprečil prihoda srbskih poslancev na Kosovo, kosovska vlada pa je na drugi strani napovedala, da bo od Eulexa zahtevala, naj jim ne dovoli vstopa v državo, če bo njihov obisk uradne narave. Zaradi možnih incidentov in povečanih napetosti je policija že povečala navzočnost po državi, še posebej v Kosovski Mitrovici.

Srbski predsednik Boris Tadić je ob obletnici ponovil, da Srbija ne bo nikoli priznala Kosova kot države.Pač pa so se v Prištini zagotovo razveselili čestitk in podpore, ki jim jih je včeraj namenil novi ameriški predsednik Barack Obama.

Včeraj se je na Kosovo odpravil nov kontingent 339 slovenskih vojakov, ki bodo delovali v sklopu mednarodnih sil Unmika . © Reuters

 
Končne odločitve o statusu še ni
Po priznanju kosovske samostojnosti je Srbija, ki v Kosovu še vedno vidi del svojega ozemlja, pri tem pa ima podporo Rusije, protestno odpoklicala veleposlanike iz tistih držav, ki so priznale Kosovo, nato pa jih je čez nekaj mesecev vrnila. Je pa dosegla, da je Generalna skupščina ZN zaprosila Meddržavno sodišče (ICJ) za mnenje o skladnosti neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom. Odločitve sodišča ni pričakovati pred letom 2010.


Revščina in pomanjkanje
Večina prebivalcev Kosova živi v nezavidljivem položaju. Uradna brezposelnost je 50-odstotna, številni preživijo s pomočjo sorodnikov, ki živijo na tujem. Petino BDP-ja še vedno predstavlja kmetijska dejavnost, 37 odstotkov ljudi po podatkih CIA Factbook živi pod pragom revščine. Povprečni BDP na prebivalstvo je le 1.400 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.