Svet
10 ogledov

NEKDANJI KANDIDATI

Predsedniška tekma je bila letos nepredvidljiva, kot že dolgo ne. Žurnal24 main

Tokratni predizbor na strankarskih volitvah je bil eden najbolj zanimivih v zadnjih desetletjih. Na republikanski strani je bil John McCain po javnomnenjskih anketah dolgo časa v ozadju, nato pa je začel z odločnimi koraki prehitevati konkurente, v prvi vrsti Mitta Romneya in Rudyja Giulianija. Slednji je sploh eno največjih razočaranj strankarskih volitev. Medtem ko so se republikanci zgodaj spomladi že poenotili o McCainu kot glavnemu kandidatu, pa je bitka na demokratski strani potekala praktično do konca. Le malokdo je pred letom dni trdil, da Hillary Clinton ne bo izbranka demokratov za volitve. Pa vendar se je zgodilo prav to, Barack Obama jo je z veščo volilno kampanjo ne samo dohitel, temveč v odločilnih  zveznih državah tudi prehitel. Clintonova je upala na dovoljšno število elektorskih glasov za demokratsko konvencijo vse do konca, a se ji ni izšlo. Dodatno razočaranje pomeni tudi dejstvo, da jo Obama ni povabil niti kot kandidatko za podpredsedniško mesto.

Poleg kandidatov demokratov in republikancev, strank, ki že 150 let dominirata v ameriški politiki, na volitvah sodeluje tudi pestra paleta kandidatov tako imenovanih tretjih strank (zeleni, libertinska stranka, ustavna stranka), ki pa imajo zelo majhne možnosti za kakšen vidnejši uspeh. Med preostalimi neodvisnimi kandidati najdemo tako nekdanje vidne člane republikancev ali demokratov kot tudi poslovneže, naravovarstvenike, profesorje, televizijske voditelje, zagovornike legalizacije marihuane in podobno.

Kandidirali so:

John Edwards je presenetljivo zgodaj izstopil iz kampanje. © Reuters

 

Demokrati:
John Edwards – nekdanji senator iz Severne Karoline, ki je tokrat kandidiral drugič, je bil med kampanjo v senci Obame in Clintonove, zato je poskušal demokratskim volivcem ponuditi nekakšno tretjo pot. Njegov program se je osredotočal predvsem na socialno politiko.

Drugi demokratski kandidati:
Mike Huckabee,
Bill Richardson,
Dennis Kucinich,
Tom Vilsack,
Joe Biden,
Christopher Dodd,
Mike Gravel.

Republikanci: 

Mitt Romney je bil blizu, vendar starega lisjaka McCaina ni mogel prelisičiti. © Reuters

 
Mitt Romney - nekdanji guverner Massachusettsa je bil še januarja najresnejši kandidat za nominacijo. Zdelo se je, da je njegov volilni program, v katerem je dajal poudarek reševanju ekonomije in oklepanju tradicionalnih vrednot, kar je rado slišalo predvsem desno krilo v stranki, pravi recept za uspeh. A ga je vendarle zasenčil povratek skoraj že odpisanega Johna McCaina, ki je z zmago na "super torek"  prešel v neulovljivo vodstvo. Romney je tako morda nekoliko presentljivo hitro izstopil iz tekme, vendar je s tem dejanjem omogočil poenotenje stranke pred velikim novembrskim finalom.

Nekdanjega newyorškega župana je pokopala napačna taktika. © Reuters

 

Rudy Giuliani – nekdanji newyorški župan je dolgo časa veljal za republikanskega favorita, zaradi nekaterih liberalnih stališč pa ga je podpiral tudi velik del neopredeljenih oziroma celo demokratov. Po mnenju analitikov ga je pokopala odločitev, da izpusti začetne volitve v nekaterih manjših državah in se osredotoči na velike. Zaradi tega je v odločilnih januarskih dneh skorajda izginil iz medijev, pobudo pa so prevzeli tekmeci.

Drugi republikanski kandidati:
Fred Thompson – igralec (serija Zakon in red),
Jim Gilmore,
Tommy Thompson,
Sam Brownback,
John H. Cox,
Tom Tancredo,
Duncan Hunter,
Alan Keyes,
Ron Paul .



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.