Svet
43267 ogledov

Mama šestošolca pretepla pedagoginjo, oče grozil na domu

Adrijana Traic Horvat, pedagoginja osnovne šole v Slavoniji, ki jo je napadla mama učenca Borna Jaksic/Pixsell
Večina učiteljev in učiteljic se je že srečala z grožnjami. Na eni od hrvaških osnovnih šol so šle stvari še dlje.

Pedagoginjo na eni od osnovnih šol v hrvaški Slavoniji - Adrijano Traic Horvat, je pretepla mati učenca šestega razreda, ker jo je okrivila za slabe ocene njenega sina, poroča 24sata.

Šestošolec je imel negatovno oceno pri štirih predmetih, kar bi ob koncu šolskega leta pomenilo, da mora ponavljati razred. "Ti starši imajo dva otroka na naši šoli. Starejši sin obiskuje osmi razred in je odličen učenec. Mlajši ima težave z učenjem, veliko izostaja od pouka, je introvertiran, z drugimi otroki se prepira na družbenih omrežjih," je svojo pripoved začela Traic Horvat.

"Na vse to smo v zadnjih treh letih opozarjali njegove starše in jih prosili, naj pridejo na razgovor. Toda ni jih bilo. Ker je bil otrok res veliko odsoten iz šole, smo morali obvestiti Center za socialno delo, kar pa staršem seveda ni bilo všeč," je za 24sata povedala pedagoginja, ki je bila v 16-ih letih dela na šoli sicer že večkrat tarča verbalnih napadov, a so šle stvari tokrat še precej dlje.

"Mati otroka je nato med popoldansko izmeno, ko sprejemam starše na razgovore, prišla v šolo. Sprva je bila vljudna. Toda kmalu se je pogovor začel obračati v čudno smer. Začela se je pritoževati nad problemi v družini in nad tem, da ima njen sin štiri negativne ocene ter da lahko ponavlja razred. Na vsak način je hotela, da bi imel popravne izpite, a na te se lahko prijaviš le z največ dvema negativnima ocenama," je pojasnila Traic Horvat.

"Nato me je začela kriviti za sinove težave. Češ, da zaradi mene ne hodi iz sobe, da je zaradi mene slabe volje. Dejala sem ji, da šola najbrž ni edini krivec za otrokovo počutje, kar jo je povsem razbesnelo. Najprej se je name spravila s svojo veliko torbo, dobila sem udarce v glavo. Nato je stopila okrog mize, me prijela za ramena in udarjala ob mizo ter me pri tem grdo žalila," je razkrila pedagoginja.

Traic Horvat je dejala, da se ne spominja vseh podrobnosti, niti tega, da je od strahu kričala. Na njene krike so se odzvali sodelavci in ji priskočili na pomoč ter poklicali policijo. Ko je ta obiskala nasilno mamo, je ta vse zanikala.

"Najbolj me skrbi, ker njena družina zdaj grozi moji. Dva dni po napadu v šoli je oče tega šestošolca obiskal mojo mamo, jo začel žaliti in ji groziti. Med njena vrata je postavil nogo, da jih ni mogla zapreti. Poklicala je policijo," je dejala šolska delavka in izrazila strah zaradi svojega sina, ki obiskuje isto osnovno šolo. Razkrila je še, da se mati in oče problematičnega šestošolca zdaj vozita mimo njene hiše in gledata skozi njena okna.

 93 odstotkov že imelo težave s starši

Osnovna šola Hrvaška razred | Avtor: Facebook Facebook

Raziskave kažejo, da se je 93 odstotkov učiteljev na Hrvaškem že srečalo z neprimernim obnašanjem staršev otrok, ki jih učijo, je pokazala anketa, opravljena med pedagoškim osebjem hrvaških osnovnih in srednjih šol.

"Nimamo ukrepov, ki bi bili učinkoviti v takšnih situacijah. Šola ne more biti zaklenjena, sredstev za varnostnike nimamo, materi ne moremo prepovedati obiska šole," je dejala ravnateljica slavonske osnovne šole Lidija Šumiga.

"O vsem skupaj smo obvestili ministrstvo in čakamo njihovo odločitev, tudi glede usode učenca," je še dodala ravnateljica, ki obsoja napad na sodelavko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • munja 19:27 12.junij 2024.

    Krivda za takšna početja je na tistih, ki pišejo in sprejemajo zakonodajo in na tistih, ki bi morali otrokom dopovedati, oz. razložiti, da imajo poleg pravic tudi dolžnosti in obveznosti in odgovornost za svoja dejanja.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 15:59 12.junij 2024.

    Večinski del krivde, glede na zapis, pop mojem mnenju nosita starša otroka s štirimi negativnimi ocenami. Starša sta dolžna poskrbeti, da se njun otrok uči, obiskuje inštruktorje, če sam ni zmožen razumeti predmetov, ki naj bi se jih naučil. Če ...prikaži več držijo besede učiteljice, je upravičena do odškodnine od mame učenca. Upam, da imajo sistem urejen bolje kot mi. Drugače pa, ukor pred izključitvijo, pa se naj starša ukvarjat z njim, če sta sploh sposobna tega. Ali mu pa naj pomaga starejši brat.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 14:12 12.junij 2024.

    Menim , da bo še najbolj pomagalo , če tako starši kot otrok morajo potem dogodku obvezno hoditi na obiske k psihiatru in to vsaj delno na svoje stroške , če še tu ne bi bilo pozitivnega učinka , potem ...prikaži več pa ostane samo še izključitev in selitev cele familije ki ogroža druge na primerno lokacijo. Kakšna naj bo ta lokacijo naj pa odloči tako stroka , kot oblasti, ker taka dejanja je treba , popolnoma izkoreniniti . Šoli in ogroženim pa zagotoviti varnost.

Sorodne novice