Svet
42 ogledov

Pri 12-ih na fakulteto, pri 16-ih po doktorat

16-letnica PrtSc You tube
Tesca Fitzgerald se je za robotiko začela zanimati pri petih letih, ko je pospremila sestro na znanstveno tekmovanje. Fascinirana je nad umetno inteligenco in sposobnostmi človeških možganov.

Američanka Tesca Fitzgerald bo kmalu začela svoj podiplomski študij na univerzi Georgia Tech, vendar bo precej mlajša od svojih sošolcev. 16-letnica se je na univerzo v Portlandu vpisala že pri 12-ih letih in nedavno diplomirala, na doktorskem študiju pa se bo posvetila kognitivnim znanostim in interakciji med računalniki in roboti.

Njena mati Ami Fitzgerald trdi, da je za vse skupaj zaslužno šolanje v domačem okolju, ki je njenim hčeram omogočilo, da se učijo in razvijajo s tempom po lastni izbiri. Po njenih besedah sta bili hčerki v šoli tarča številnih napadov, zato so se domači odločili za šolanje na domu.

"Lahko vam povem, da če boste doma sami šolali svoje otroke po osem ur na dan, bodo pri 12-ih na fakulteti," je dejala ponosna mati. Deklici sta med poletjem obravnavali količino snovi, ki je zaposlovala njune vrstnike skozi celotno šolsko leto, poroča Daily Mail.

"Nikoli ne bomo vedeli vsega"

Nadarjena Tesca je preskočila srednjo šolo in pri 12-ih odšla na fakulteto, kar je bilo malce nenavadno tako zanjo, kot za sošolce. Slednji pač niso bili vajeni, da tako mlado dekle posluša predavanja iz praktične in teoretične matematike. Tesca je pojasnila, da so jo vedno privlačili računalniki, tako kot njenega očeta, ki je programer.

"Interakcija ljudi in robotov ter proučevanje uma je tisto, kar me fascinira. Nikoli ne bomo v popolnosti vedeli, kako naši možgani funkcionirajo. To je področje znanosti, ki ne bo nikoli izčrpalo potenciala novih odkritij. Vse skupaj pa je tesno povezano s študijem informatike in umetne inteligence. Moja strast je najti nove rešitve za nove probleme," je povedala Tesca.

Komisija ji ni verjela

Robotika jo je navdušila pri petih letih, ko je pospremila svojo sestro Tayt na tekmovanje, kjer so sestavljali robote. Takrat se je zaljubila v to znanstveno panogo. Nato je bila sedem let vodja programerske ekipe na podobnih tekmovanjih, pred leti pa se je morala zaradi zapletenosti svojega projekta celo zagovarjati pred komisijo, ki ni mogla verjeti, da je tako mlado dekle sposobno sproducirati nekaj tako tehnološko razvitega.

Tesca je ob svojem študiju v Oregonu predavala tudi na Googlovem natečaju, nato pa se je 600 delovnih ur ukvarjala z razvojem robota, ki bi se lahko gibal sam in sprejemal lastne odločitve. Ob vseh stranskih projektih je brez težav diplomirala. V prihodnje bi lahko ime Tesca Fitzgerald slišali še mnogokrat.

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 07:25 23.julij 2013.

    TOČNO TAKOOO !!! Današnje Šole So Namenjene za UNIČEVANJE OTROK !!! ... ne pa za kak Resnični Napredek . Žal . Program J E TOTALNO-POPOLNOMA NAPAČEN !!! Zato pa vzgajajo razne Baričeviče, pa Breivike, pa ... Zapornike, itd. Žal takle imajo . Lp + #

  • pacioti 21:59 21.julij 2013.

    Sam Slovenije vseeno ne more rešit