Svet
2641 ogledov

Ukrajina kot orožarski laboratorij: Novi smrtonosni "termiti"

Pokrovsk Ukrajina Profimedia Rusi se bližajo Pokrovsku, ki ga že izdatno obstreljujejo.
Na vzhodu Ukrajine Rusi napredujejo in obstreljujejo ključno mesto Pokrovsk. Obe vojski uporabljata novo vrsto dronov, ki sejejo smrt.

Ruska vojska je danes obstreljevala mesto Pokrovsk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrla najmanj ena oseba, so sporočile tamkajšnje oblasti.

"Sovražnik je s topniškim izstrelkom zadel stavbo v bližini bencinske črpalke," so lokalne oblasti v mestu Pokrovsk davi sporočile na omrežju Telegramu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nekaj ur kasneje je sledil še en napad, v katerem je bila ubita najmanj ena oseba.

Ruska vojska, ki na vzhodu Ukrajine postopoma napreduje in je v zadnjih tednih zavzela več vasi, se je mestu Pokrovsk po navedbah vojaških opazovalcev približala na manj kot deset kilometrov. 

Oblasti v Pokrovsku so v zadnjih dneh poročale o več ruskih napadih, ki so poškodovali dva mostova v mestu, ter o težavah pri oskrbi z vodo in električno energijo.

Ruski izstrelki temnijo ukrajinsko nebo

krvava uniforma Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek priznal, da je situacija na vzhodu države "zelo težka", danes pa je na omrežju X sporočil, da je ruska vojska samo ta teden nad Ukrajino skupno izstrelila približno 30 različnih raket, več kot 800 vodenih zračnih bomb in skoraj 300 brezpilotnih letalnikov. "Ukrajina potrebuje močno podporo naših partnerjev. Vse, kar bo Rusijo prisililo, da konča to vojno," je še zapisal.

O ruskem zračnem napadu so kasneje poročali tudi iz Harkova na severovzhodu Ukrajine, kjer je bilo ranjenih najmanj 30 ljudi. Harkovski župan Igor Terehov je dejal, da je ruska vojska zadela stanovanjsko stolpnico, v kateri je nato izbruhnil požar, po njegovih besedah so med ranjenimi tudi otroci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova generacija "termitov"

termit dron Ukrajina | Avtor: PrtSc PrtSc

Ukrajinsko bojišče je postalo poligon za nove vrste orožij in izboljšane verzije že obstoječih orožij. Ena od novosti je zmogljivost FPV-dronov, da nosijo in izstrelijo uničujoče količine "termitnih bomb". V zadnjih tednih jih vse bolj pogosto uporabljajo tako Rusi kot Ukrajinci, poroča portal The War Zone.

Human Rights Watch je pred kratkim Ukrajince obtožil vse pogostejše uporabe "termitov", na spletu pa so v začetku septembra vzniknili posnetki, na katerih je bilo to orožje uporabljeno proti ruskim vojakom.

"Termit" je naziv za zlitino oksidiranega železa in aluminija, ki lahko odda temperaturo do 2200 stopinj Celzija. To orožje je zmožno uničiti transportna in lahka oklepna vozila, na bombardiranem območju seje smrt med vojaki in za seboj pusti pogorišče.

Med padanjem na zemljo "termit" zgleda kot ogenj, ki prihaja iz ust pošasti. Zato se je dronov, ki nosijo nove in izboljšane "termite" prijel naziv "zmajski droni". 

"Tako Rusija kot Ukrajina posedujeta zmogljivosti za uporabo zažigalnega orožja, vključno s 122-milimetrskimi raketami Grad," je zapisal Human Rights Watch.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 11
  • Ender3 21:01 15.september 2024.

    Rusi imajo veliko prednost, ker lahko neposredno preizkušajo tako svoje kot zaplanjeno orožje Zahodne alijanse..Orožja pa je itak preveč na obeh straneh..

  • bobubob 20:10 15.september 2024.

    Kje so oni, ki so nekdaj vpili o maslu namesto topov? Danes njihovi sinovi vsi veselo kupujejo včasih še prepovedane kasetne bombe tujcu ter zbirajo denar za legionarje, ki namesto Ukrajincev streljajo na Ruse? Sicer pa je vse brez pomena, ...prikaži veča, vsaj dokler EU ne zgnije ali pa se utopi v ciklonih tipa 'Joe' (Boris bi lahko bil kvečjemu tisti ruski anticiklon, ki vzdržuje vremensko mejo alias 'blokado' po novoreku slovenske meteorologije). Potem pa spet iskat novega gospodarja, da mu zlezemo nekam!

  • atamama 19:42 15.september 2024.

    Nekako mi je čedalje manj jasno, Rusi streljajo in je par ranjenih, Izraelci streljajo in je takoj par deset mrtvih. Med civilisti. In čudno, AI večkrat poroča da je vojaško osebje UA vojske in lanserji raket nastanjeno med bloki, civilnimi ...prikaži več stavbami.Nisem pa še zasledi, da bi Hamas imel v šolah baze. Pa tako velika razlika v mrtvih. Kaj Izraelci nimajo tako natančnega orožja? In uporaba osiromašenega urana, kam je že takrat pihalo ko so zadeli skladišče? In bojim se da piha te dni narobe, kajne?

Sorodne novice