Avto
17 ogledov

100 kilometrov za 1 €

Spektakularni tesla roadster (cena: 130 tisoč evrov) do 100 kilometrov na uro po Žurnal24 main
V naslednjih petih letih bodo električna vozila na trgu bistveno cenejša. Cene baterij bodo tako do leta 2015 nižje za do 70 odstotkov.

"Verjamem, da bo v desetih letih v Ljubljani več električnih vozil kot tistih z navadnimi motorji na notranje izgorevanje." To je ob odprtju prve električne polnilnice v Ljubljani na Miklošičevi ulici napovedal predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič. Dodal je, da bo po njegovem mnenju takrat popolnoma spremenjena tudi podoba mesta.

Od 30 tisoč evrov
Strokovnjaki napovedujejo, da se bodo cene baterij do leta 2015 znižale za do 70 odstotkov. To pa prinaša pocenitev vozil – kupiti naj bi jih bilo mogoče za od 30 tisoč do 60 tisoč evrov.

Da bi si lahko privoščili Teslovega električnega roadsterja, bi morali sicer danes iz denarnice potegniti 130 tisočakov. A omenjeno vozilo je pravi dirkalnik: do sto kilometrov na uro pospeši v pičle 3,7 sekunde, tuje pa mu niso niti visoke hitrosti. "Težava ni v moči – te je dovolj –, ampak v bateriji," je povedal direktor podjetja Interenergo Anton Papež. Z roadsterjem je s polno baterijo in zmerno vožnjo mogoče prevoziti 250 kilometrov.



Prvo leto brezplačno
Koliko pa bo stala polnitev vozila na električni polnilnici? "Ni še čisto jasno. Prvo leto bo brezplačna. Če pa govorimo o denarju, je tako, da če za sto kilometrov danes porabimo osem evrov (bencinski motor, op. p.), bi vožnja z električnim vozilom za isto razdaljo stala en evro," je povedal Ribič.

Prihranek do 20 odstotkov
"Če bi bila danes vsa vozila v Sloveniji na električni pogon, bi po nekaterih ocenah porabili do 20 odstotkov električne energije več," je dodal strokovnjak iz Elektra Gorenjska in dodal, da pri nas potreb po povečanju proizvodnje električne energije ne bi bilo, "kvečjemu bi lahko to, kar imamo, porabili bolje". Seveda so pogoj pametna električna omrežja (angl. Smart grid), ki presežke energije shranjujejo, ob pomanjkanju pa jo iz shrambe porabljajo. V Mestni občini Ljubljana so zelene električne polnilnice že napovedali v ljubljanski parkirni hiši Kozolec, na parkirnih prostorih večjih veleblagovnic, industrijskih obratov, pred hoteli in na drugih lokacijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.