Avto
6989 ogledov

Velike spremembe v tovarni Volkswagna

Volkswagen logotip Profimedia
Interese zaposlenih v tovarni nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen bo v pogovorih z vodstvom podjetja po novem zastopal sindikat ameriške avtomobilske industrije (UAW). Delavci so odločitev o tem sprejeli v petek, s čimer so po navedbah UAW dosegli pomembno zmago. Pretekli poskusi sindikalnega organiziranja v tovarni so bili neuspešni.

Petkovega glasovanja se je udeležilo 3613 oz. 83,5 odstotka vseh delavcev, podporo sindikalnemu organiziranju jih je na koncu izreklo 2628 oz. 73 odstotkov tistih, ki so glasovali. Rezultat mora zdaj potrditi še ameriški nacionalni odbor za delovna razmerja (NLRB), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V UAW, kjer želijo okrepiti zastopanost sindikata med delavci v ameriškem avtomobilskem sektorju, so izid glasovanja označili kot pomembno zmago. Prejšnja dva poskusa sindikalnega združevanja zaposlenih v tovarni v Chattanoogi sta namreč propadla.

Uspešen boj UAW: dvig plač za 25 odstotkov

UAW je v zadnjih mesecih v boju za pravice delavcev v avtomobilski industriji v nekaterih podjetjih dosegel velike uspehe. Lani jeseni so zaradi neuspelih pogajanj glede nove kolektivne pogodbe sprožili stavko v avtomobilskih velikanih Ford, General Motors in Stellanti, ki se je končala konec oktobra z okvirnim dogovorom o novih kolektivnih pogodbah. Nove kolektivne pogodbe, ki so prinesle 25-odstotno zvišanje plač, njihovo usklajevanje z inflacijo in pravico do stavke v primeru zapiranja tovarn, so v podjetjih ratificirali novembra lani. Večtedenska stavka je pritegnila tudi pozornost ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Manj uspeha pri sindikalnem povezovanju zaposlenih so medtem v sindikatu dosegli v tovarnah v zveznih državah na jugu države ter v tistih, ki so v tuji lasti. Neuspešno se je končal tudi poskus sindikaliziranja delavcev ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesla.

Nemški sindikat IG Metall, ki zastopa delavce v Volkswagnovih tovarnah v Nemčiji, je danes sporočil, da je bila tovarna v Chattanoogi edini proizvodni obrat podjetja brez sindikalnega zastopstva. Vodja delavskega sveta v podjetju Daniela Cavallo je izpostavili, da delavci v Chattanoogi "na novo pišejo zgodovino ameriškega sindikalizma".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 16:21 20.april 2024.

    In potem se bodo spet podražili avti…