Slovenija
5 ogledov

HIV že (skoraj) premagan

Aids je leta 2007 umoril 2,1 milijona ljudi, od tega 330 tisoč otrok. Po svetu j Žurnal24 main
Znanstveniki so na dobri poti, da premagajo virus HIV, ki povzroča aids. Testno cepivo za tretjino zmanjša možnosti za okužbo.

Eksperimentalno cepivo proti virusu HIV je razvila skupina znanstvenikov, podprtih s strani ameriške vojske in tajske vlade. Cepivo je sestavljeno iz kombinacije dveh poprejšnjih neuspešnih eksperimentalnih cepiv, ki sami zase nista delovali. V sedemletni raziskavi so ga preizkusili na 16 tisoč prostovoljcih na z virusom močno prizadetih območjih Tajske. Prostovoljci so bili stari med 18 in 30 let, vsi so bili heteroseksualci.

 
 

Ta rezultat je izjemno spodbuden. Številka je resda še majhna, vendar je odkritje prva dobra novica v iskanju cepiva proti aidsu v zadnjem desetletju.

Richard Horton, urednik Lancet Medical Journal

 
Polovica vključenih je dobila pravo cepivo, ostala polovica pa le tako imenovano placebo "zdravilo", vse pa so podučili o zaščiti pred HIV. Pri tistih, ki so prejeli cepivo, je bila možnost, da so se okužili z virusom, za 31,2 odstotka manjša.

Rezultati so pokazali, da se je možnost okužbe s HIV-om zmanjšala za 31 odstotkov, kar je po prepričanju strokovnjakov velik preboj na poti do popolnoma učinkovitega cepiva.

"V placebo skupini smo imeli 74 infekcij, v cepljeni pa 51," je povedal dr. Jerome Kim , polkovnik in raziskovalec v medicinskem raziskovalnem centru ameriške vojske v Marylandu, ki je pomagal voditi poskus.

Znanstveniki še nimajo vseh odgovorov
Rezultat raziskave je presenetil celo same znanstvenike, saj ga niso pričakovali. Zelo velik uspeh predtsvalja tudi za množico 16 tisoč prostovoljcev, ki so sodelovali v večletni raziskavi, še posebej ker so se v preteklosti pojavljale kritike, da gre za neetični poskus in metanje denarja skozi okno.

 

Smrtonosna bolezen

Od pojava aidsa v 80. letih do danes je umrlo okoli 25 milijonov ljudi, še 33 milijonov, največ v podsaharski Afriki, s to boleznijo živi. Vsi dosedanji poskusi za razvoj cepiva so bili neuspešni.

Odkritje pa sproža vrsto novih vprašanj. Znanstveniki tako trenutno še ne nimajo odgovora, zakaj cepivo deluje. Prav tako jih bega dejstvo, da imajo tisti, ki so kljub cepljenju okuženi, v krvi takšno količino virusa in škode na imunskem sistemu kot necepljeni okuženi. To kaže, da cepivo v določeni meri prepreči okužbo, ne ovira pa razvoja bolezni, ko je virus enkrat v telesu.

Kim je sicer optimističen in napoveduje možnost razvoja učinkovitega cepiva, ki pa po njegovih besedah morda ne bo delovalo pri moških, ki se okužijo v spolnih odnosih z moškimi, in pri jemalcih drog. Prav tako je bilo cepivo narejeno za podtipa virusa E in B, ki sta prisotna v Jugozahodni Aziji oziroma v Evropi in ZDA.

Proti aidsu za zdaj še ni zdravila, pri njegovem iskanju pa je doslej obupalo že več farmacevtskih velikanov. S koktajlom dragih zdravil je mogoče le zavreti razvoj bolezni.

Mikroskopska podoba virusa HIV

 

V Sloveniji okužb vse več
V Sloveniji je z virusom HIV okužena manj kot ena oseba na tisoč prebivalcev, a število okuženih narašča, ugotavljajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Lani so zabeležili 48 novih primerov okužbe z virusom, kar je 11 več kot  leta 2007 in 35 več kot pred 10 leti.

Povečano število diagnoz okužbe po letu 2003 na IVZ pripisujejo predvsem posledici porasta števila primerov med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ti so po navedbah IVZ najbolj prizadeta skupina.

Za aidsom je zbolelo 11 oseb, pet bolnikov z aidsom pa je v tem letu umrlo. Kot navajajo na IVZ, sta relativno nizka obolevnost z aidsom in umrljivost po diagnozi aidsa predvidoma posledica dobre dostopnosti do kakovostnega zdravljenja okužbe z virusom HIV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.