Slovenija
15983 ogledov

Izjave slovenske zdravnice označili za nespodobne in zavajajoče

Alenka Forte Vlada RS
9. junija bomo na posvetovalnem referendumu odločali tudi o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V predvolilni kampanji je ravno glede teme slišati številne neresnične in zavajajoče izjave. O čem bomo pravzaprav odločali?

Pri pomoči pri prostovoljnem končanju življenja gre za pravico posameznika, da sam odloča o svojem življenju in ima možnost dostojanstvene smrti, če je neozdravljivo bolan in trpi hude bolečine.Strokovnjaki za paliativo, celovito obravnavo neozdravljivo bolnih, so enotni, da pri veliki večini primerov bolnikov s hudimi bolečinami paliativa lahko pomaga, da pa obstajajo posamezniki, pri katerih to ni mogoče. Pravica do evtanazije posamezniga ne posega ali zmanjšuje pravic nekoga drugega.

Razlika med evtanazijo in pomočjo pri samomoru

Na referendumu bomo odločali o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, kar zajema tako evtanazijo kot pomoč pri samousmrtitvi. 

Pri aktivni evtanaziji zdravnik ali medicinska sestra aktivno povzroči smrt bolniku, ki to prostovoljno zahteva in je o postopku natančno informirana. Običajno gre za vbrizganje smrtonosne učinkovine. 

Pomoč pri samomoru oziroma pri samousmrtitvi pomeni, da zdravnik predpiše smrtonosno sredstvo, ki posamezniku omogoči, da z njim sam prekine svoje življenje. Pri tem zdravnik ali medicinska sestra nista aktivno udeležena. 

Pasivna evtanazija pa je opustitev oziroma prekinitev zdravljenja bolnika, pri katerem zdravljenje samo podaljšuje življenje bolnika in s tem agonijo in trpljenje, čeprav nima brez možnosti ozdravitve. V Sloveniji to možnost že omogoča zakon o pacientovih pravicah. Razprave o pomoči pri končanju življenja so razkrile, da se pasivna evtanazija izvaja se tudi brez privolitve umirajočega pacienta in njegove družine, oziroma, da to odločitev samovoljno sprejemajo zdravniki. Bolniku predpišejo naraščajoče odmerke pomirjeval, prekine se hranjenje, kar nedvomno vodi v smrt. V Sloveniji tega te postopka ne imenujemo evtanazija, prav tako ni znano, koliko pasivnih evtanazij je izvedenih. 

Samomorov je med trpečimi in obupanimi bolniki verjetno veliko. Zdravniki priznavajo, da se dogajajo tudi v bolnišnicah, veliko več pa jih je gotovo v domačem okolju. A teh samomorov nihče niti ne beleži niti raziskuje.

Kdo bo omogočal predčasno prostovoljno končanje življenja?

Srebrna nit - združenje za dostojno starost je v začetku leta v državni zbor vložilo predlog zakona o prostovoljnem predčasnem končanju življenja. Poslanci so opravili razpravo, tukaj pa se je parlamentarna pot za zakon končala. Vladne stranke so zakon načelno podprle, a zahtevale splošno razpravo oziroma referendum. Na referendumu torej ne bomo odločali o konkretnem zakonu. "Verjetno bomo, če bo referendum pozitiven, v proceduro vrnili zakon Srebrne niti, ki pa se seveda lahko nadgradi in popravi. Iščejo se lahko dodatne zaščite glede zlorab, za to smo odprti," pravi poslanka Svobode Tereza Novak. 

Obstoječa zakonodaja

Trenutna slovenska pravna ureditev prostovoljnega končanja življenja ne omenja. Kazenski zakonik med kaznivimi dejanji opredeljuje napeljevanje k samomoru in pomoč pri samomoru. Zakon o pacientovih pravicah pa določa, da ima bolnik, ki je sposoben odločanja o sebi, pravico zavrniti zdravstveno obravnavo, če to ne ogrozi zdravja in življenja drugih. Zakon tudi določa, da mora zdravnik, če oceni, da je odločitev bolnika v nasprotju z njegovo najboljšo zdravstveno koristjo in bi lahko ogrozila njegovo življenje, poskušati bolnika o tem prepričati.

Evtanazija v drugih državah

Od leta 2002 je evtanazija dovoljena v Belgiji in na Nizozemskem, leta 2009 so jo dovolili še v Luksemburgu. Samo asistiran samomor pa je v Evropi dovoljen v Avstriji, Nemčiji in v Švici. Pri samomoru z zdravniško pomočjo zdravnik bolniku, ki želi umreti, priskrbi ustrezno zdravilo, vendar ga mora bolnik vzeti sam. 

Na Nizozemskem lahko zdravniki evtanazijo izvedejo med drugim tistim bolnikom, ki trpijo izjemne in neznosne bolečine brez možnosti izboljšanja. Zahteva bolnika za evtanazijo mora biti prostovoljna in mora zanjo prositi večkrat. Pri tem mora biti bolnik v celoti seznanjen s svojim zdravstvenim stanjem in možnostmi za morebitno zdravljenje. Mnenje o njegovem brezizhodnem zdravstvenem stanju mora potrditi več zdravnikov.

Belgija pa je lani postala prva država na svetu z evtanazijo za mladoletnike, ki zanjo lahko zaprosijo, če so neozdravljivo bolni, v velikih bolečinah ter v primerih, ko za lajšanje njihove bolezni ne obstaja zdravljenje. Otroci se morajo tudi zavedati svojega položaja in razumeti pomen prošnje za evtanazijo, ki jo morajo odobriti tudi njihovi starši, zdravniki in psihologi.

Drugod po svetu pa je aktivna evtanazija dovoljena v Kanadi, Kolumbiji, na Novi Zelandiji in v delu Avstralije, v še nekaj drugih državah pa dovoljujejo pomoč pri samomoru, med drugim v več zveznih državah ZDA.

bolnik bolnišnica | Avtor: Pixabay Pixabay

Evtanazija in paliativa

Zdravniška zbornica Slovenije, ki nasprotuje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, poudarja, da paliativna oskrba ni organizirana popolnoma, je za zakon o možnosti evtanazije prezgodaj. Pravica do evtanazije ne izključuje paliative. V društvu Srebrna nit ocenjujejo, da bi le ureditev obojega – v primerni komplementarni obliki – lahko v prihodnosti predstavljala vzpostavitev možnosti za človekovo odločanje o lastnem življenju, tudi o njegovem končanju.

Pravica do pomoči pri predčasnem življenju posameznikom, ki jim življenjski nazor ali versko prepričanje nalaga prizadevanje za ohranjanje življenja tudi, ko je to povezano s hudim trpljenjem, ne sili v izvajanje evtanazije oziroma pomoči pri samomoru. Zdravniki v veliki meri nasprotujejo temu, da bi bili pri prostovoljnem končanju življenja aktivno udeleženi. Zakoni, ki opredeljujejo pomoč pri predčasnem končanju življenja, omogočajo ugovor vesti, zato nobene zdravnik ni prisiljen, da bi se tega postopka udeleževal.

Zlorabe v državah, ki dopuščajo evtanazijo

Nasprotniki sprejetja pravice do evtanazije opozarjajo na možnost tako imenovanega spolzkega družbenega klanca, ko naj bi se zaradi možnosti evtanazije pojavili pritiski na odvečne, bolne, onemogle in socialno podrejene skupine, da se izločijo iz življenja in zaprosijo za prostovoljno končanje življenja. Navajajo celo raziskave, ki naj bi dokazovale, da se to dogaja v Belgiji in Kanadi, predvsem pa na Nizozemskem. Raziskav, ki naj bi to dokazovale, pa ne navajajo. "Ne obstaja nobena znanstvena študija, ki bi to kakor koli potrjevala, in v državah, ki imajo takšno ureditev uzakonjeno že dalj časa, se nič od tega ni zgodilo," pravi Andrej Pleterski, soavtor zakona Srebrne niti. Raziskav, ki bi to potrdile, niso našli niti v državnem zboru. 

Andrej Pleterski | Avtor: Anže Petkovšek Andrej Pleterski Anže Petkovšek

V Belgiji so bili v prvih desetih letih po sprejetju zakona do pomoči pri predčasnem življenju upravičeni predvsem rakavi bolniki, za druge pa je bil dostop otežen. Opazna rast števila primerov evtanazije v zadnjih letih je odraz tega, da so zdaj vključene vse starostne skupine, ne glede na vrsto bolezni. Komisija v Belgiji do zdaj ni odkrila še nobenega primera nezakonite evtanazije.

Omajanje trhlega zaupanja med zdravnikom in bolnikom

Uzakonitev evtanazije bi omajala zaupanje, na katerem temelji odnos med zdravnikom in bolnikom, navajajo nasprotniki. Izkušnje iz tujine kažejo, da zagotovila, da bo zdravnik presojo in avtonomno voljo bolnika spoštoval, bolnikovo zaupanje v osebnega zdravnika okrepi, ne spodkoplje, navaja filozof in profesor Friderik Klampfer. Veliko bolnikov na Nizozemskem, ki se s tako prošnjo obrne na svojega zdravnika, te možnosti nazadnje sploh ne izkoristi, zadošča jim že samo zagotovilo, da jim bo ta po potrebi na voljo.

Preprodaja organov

Zdravnica Alenka Forte, nekdanja državna sekretarka in članica stranke SDS, trdi, da so "pri pacientih, ki so želeli evtanazijo, to izvajali tako, da so recimo zlorabljali te osebe in odvzeli organe ljudem. Ravno pri transplantaciji opozarjajo, da se zlorablja potem te ljudi, ki so takšno izjavo podali, ravno za eksplantacijo organov."

V javnem zavodu Slovenija Transplant, nacionalni pristojni organizaciji, ki skrbi za delovanje in razvoj področja darovanja in presaditve organov, poudarjajo, da gre za nespodobne in zavajajoče izjave. "Predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ni primerno povezovati z darovanjem organov in pri tem namigovati na razne zlorabe ali celo trgovino z organi. To so nedostojne in zavajajoče izjave, ki še najbolj škodijo tistim bolnikom, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo organov. V Sloveniji imamo odličen, varen, etično naravnan in pregleden sistem darovanja organov. Zagotovljeni so številni varovalni mehanizmi, ki so usklajeni tudi z ratifikacijo konvencije proti trgovanju z deli človeškega telesa (kazenski zakonik) in še nikoli na tem področju ni prišlo do zlorab. Tako bo tudi v prihodnosti," sporočajo iz Slovenije Transplant. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 114
  • Avatar R_D
    R_D 00:48 01.junij 2024.

    Fasisticna vlada bo sprejela levtanazijo. Od tu naprej je samo se majhen korak, ko bo kar drzava idlicala kdo sme ziveti in kdo ne. Levaki bi vam pobiraliprispevke za penzijo, ki je nikoli ne boste videli. Ko je biste vec ...prikaži večc placevali dwvkov ste za druzbo odvec.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:15 31.maj 2024.

    A je Rupar že zahteval zanjo pregled mednožja?.

  • borut08 15:01 31.maj 2024.

    V naši državi in družbi bi bilo treba še marsikaj urediti vendar demokratični večini tako odgovarja.Med drugim,da ti država uničuje zdravje in je primarni cilj države in družbe,da te utiša,ker si-sem glasen in kritičen do politik_oblasti uszrahovanj ter zlorab institucij ...prikaži več in korupcije v vrhu politike oz.države.Tako so mi po ukazu oblasti v UKCL načrtno uničili transplantirano ledvico in kot primarni cilj zlorabili psihiatrijo,da me etiketirajo in utisajo.Glej moj FB.Instagram Borut Zabret.