Slovenija
0 ogledov

Ne eden, dva referenduma

Žerjav meni, da bi Pahor z umikom zakonika prihranil tudi nepotrebne stroške za Žurnal24 main
Opoziciji na ulici verjetno sploh ne bo potrebno zbirati podpisov glede razpisa referenduma arbitražnem sporazumu o reševanju meje s Hrvaško. SLS pa predlaga kar dva referenduma.

Potem ko je v petek predsednik SDS Janez Janša dejal, da bi se njegova stranka lahko pridružila pobudi za razpis referenduma glede predloga arbitražnega sporazuma, je SLS to odločitev pozdravila. Skupaj z SNS in SDS bi tako imeli okoli 40 podpisov poslancev, kar je več od predpisanih 30 za vložitev predloga za razpis referenduma. Če poslanskih podpisov ne bi bilo dovolj, bi morali zbrati 40.000 podpisov državljanov.

"Jasen signal javnosti"
SLS bo sicer v primeru ratifikacije sporazuma, ki sta ga sestavila premierja obeh držav Borut Pahor in Jadranka Kosor, poleg naknadnega zakonodajnega referenduma predlagajo še posvetovalnega glede stika z odprtim morjem.

Na njem bi zastavili vprašanje: "Ali ste za to, da Slovenija podpre vstop Hrvaške v EU pod pogojem, da se Hrvaška umakne s slovenskega ozemlja in morja, in da Slovenija ohrani teritorialni stik z odprtim morjem?" Na ta način bi slovenski volivci "pravočasno dali jasno sporočilo tako slovenski kot hrvaški, evropski in svetovni politiki ter javnosti, pod kakšnimi pogoji bo Slovenija ob koncu hrvaških pristopnih pogajanj podprla vstop Hrvaške v EU", pravijo v SLS.

Janša je v petek ocenil, da je predlog arbitražnega sporazuma slab za Slovenijo in dejal, da namerava podpreti tudi interpelacijo proti zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju, če bo ta parafiral omenjeni sporazum. "Ta pot, na katero smo zdaj stopili, vodi v trojno škodo," je menil Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.