Slovenija
11 ogledov

Pahor morda sam za zaupnico

Janez Janša je povedal, da se bo izvršilni odbor stranke do naslednje seje odloč Žurnal24 main
Gregor Golobič je pred kamerami dejal, da se mu zdi zelo verjetno, da bo premier Borut Pahor sam predlagal zaupnico glede svoje vlade. Na to, ali jo bo vlada preživela, Golobič ni odgovoril.

Po prepričanju predsednika Zaresa Gregorja Golobiča sedaj ni čas za razmišljanje o izidu glasovanja o zaupnici, temveč o tem, kako preživeti, je poročal Pop TV. Namero prvaka opozicije Janeza Janše, ki je včeraj napovedal možnost interpelacije proti vladi, je Golobič označil za preračunljivo piarovsko. Po njegovem gre za medijske in ne dejanske politične učinke, za "politikantstvo in požigalniško politiko“.

 

Interpelacija

Interpelacija je ustavno določen institut parlamentarne kontrole nad delovanjem vlade ali posameznega ministra. Interpelacijo lahko sproži najmanj 10 poslancev, parlament pa nato zastavi formalna vprašanja, na katera mora vlada ali posamezni minister odgovoriti.

Razprava se običajno konča z glasovanjem, ki lahko vladi ali ministru izreče nezaupnico, torej razrešitev.

Napoved možne interpelacije je po Golobičevem prepričanju predvsem manifestacija politike, ki ne želi prepoznati dejanskega stanja in v vsakem problemu poskuša kovati strankarski politični dobiček. "Namesto, da bi se pogovarjali o rešitvah in pomirjanju neke strasti, za katere je razumljivo, da se v tako težkih pogojih razvnemajo, se spodbuja nestrpnost in konflikt med posameznimi skupinami," dodaja.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da so grožnje z interpelacijo dodaten pritisk, da pa SDS nima ustrezne večine v parlamentu, da bi bila interpelacija uspešna.

Kresalova: Politične krize ni
Predsednica LDS-a Katarina Kresal pa pravi, da želi Janša vzpostaviti mnenje, da obstaja politična kriza, a te po njenih besedah ni. "Obstaja gospodarska kriza, zato so odločitve težje, a to še ne pomeni, da je treba zganjati paniko," je pravi Kresalova.

Če želi opozicija interpelacijo, naj jo pa ima, je stališče Lahovnika. © Žurnal24

 
Patrick Vlačič, minister za promet, napoveduje, da bo imel v primeru interpelacije "na svojem ministrstvu kar veliko povedati". Tudi po njegovem možnosti za politično krizo ni veliko, saj vlada po njegovem deluje veliko bolj koherentno, kot je videti navzven.

"Ščuvanje proti drugi skupini"
Napoved morebitne interpelacije zoper celotno vlado s strani SDS pa po mnenju ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs (SD) "ni nič novega". SDS je po njenih besedah v zadnjih desetih dneh, "ko se vlada ukvarja z izjemno težkimi vprašanji, začela z akcijo, ki je ravnanju te stranke znana že iz preteklosti - to je ščuvanje posameznih skupin v državi proti drugi skupini".

Minister za gospodarstvo (Zares) Matej Lahovnik pa meni, da ima opozicija do interpelacije pravico.

SDS zaskrbljen nad stanjem
Svet SDS je v petek obravnaval aktualne gospodarske in socialne razmere v državi. Janša je ob robu seje pojasnil, da iz razprav veje velika zaskrbljenost nad tem, kar se dogaja, še posebej nad neodločnim, včasih zmedenim, predvsem pa neučinkovitim ukrepanjem vlade v spopadu z gospodarsko krizo.

Rezerve za takojšnjo pomoč gospodarstvu vidi prvak SDS v znižanju davkov in v davčnih olajšavah za investicije. "Brez tega bo Slovenija dosegla skrajno mejo zadolževanja," je povedal. Tako je pojasnil, da v SDS razmišljajo tudi o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali interpelaciji zoper njo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.