Šport > Kolesarstvo
1232 ogledov

Grd padec enega najboljših Slovencev, na koncu vseeno opravil ključno delo

Dylan Groenewegen Sportida
Groenewegnu tudi po zaslugi Luke Mezgeca uvodna etapa slovenske pentlje.

Dylan Groenewegen, nizozemski kolesarski specialist za sprinte, je zmagovalec dobrih 200 kilometrov uvodne etape kolesarske dirke po Sloveniji, od Murske Soboto do Ormoža. Član ekipe Jayco-AlUla je dobil sprint glavnine, za nekaj milimetrov je premagal Norvežana Alexandra Kristoffa (Uno-X Mobility), tretje mesto je zasedel Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious).

Slovencev povsem v ospredju ni bilo, po neuradnih rezultatih je bil na 18. mestu najboljši Anže Ravbar (UAE Team Emirates), medtem ko je na 20. mestu etapo zaključil Tilen Finkšt (Adria Mobil).

dirka Po Sloveniji Preverite Popotnik Dirka po Sloveniji - gre tudi skozi vaše kraje?

Vsekakor pa Slovenci v ravninski, najdaljši etapi dirke, ki so ji zaradi poplav nekoliko spremenili traso, niso igrali stranske vloge. Aljaž Turk (Adria Mobil) in Matic Žumer (Sava Kranj) sta bila v skupini ubežnikov, ti so ušli po 28 kilometrih, Žumer je omagal zadnji med njimi, glavnina ga je ujela šele dobrih devet kilometrov pred ciljem. Osvojil je tudi dva leteča cilja, s tem tudi šest bonifikacijskih sekund odbitka, ki pa mu nista pomagali za visoko mesto v skupni razvrstitvi, saj je na koncu zaostal za glavnino.

Iz nje sta se za bonifikacijske sekunde poskušala boriti tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Domen Novak (UAE Emirates), s tem pa pokazala, da ju še kako zanima vsaka sekunda za generalni vrstni red. Tako je bil Mohorič na enem izmed treh letečih ciljev drugi, Novak pa dvakrat tretji. Oba sta si s tem priborila dve bonifikacijski sekundi.

Še posebej pa velja izpostaviti Groenewegnovega moštvenega kolega Luko Mezgeca, ki bi moral biti zadnji mož v sprinterskem vlaku nizozemskega sprinterja, a je v zaključku etape grdo padel. Kljub temu je uspel ujeti glavnino ter v nekoliko drugačni vlogi, saj je bil tokrat predzadnji Groenewegnov mož, svojima moštenima kolegoma pripraviti odlično pozicijo, preden je nizozemski sprinter dokončal delo.

Dylan Groenewegen | Avtor: Sportida Sportida

"Gre za zaključek dirke, ki nam zelo ustreza. Morda bi lahko imeli cilj tu vsako leto. Šlo je za zelo hektičen zaključek, prve etape so po navadi takšne, vsi imajo sveže noge, tokrat je še deževalo. Ekipa je opravila odlično delo in me pripeljala v izvrstno pozicijo," je po etapi moštvene kolege pohvalil Groenewegen, ki je v Ormožu slavil že lani.

"Bilo sem žalosten, ko je Luka Mezgec imel nesrečo. Toda do cilja nas je ujel in mi pripravil odlično pozicijo. Tokrat sicer ne kot moj zadnji mož, temveč predzanji. Opravil je odlično delo. To kaže na motivacijo znotraj naše ekipe, da se vsi borimo za zmago. To je bila zagotovo zmaga za ekipo," je prispevek svojega zvestega pomočnika pohvalil zmagovalec že petih etap dirke po Sloveniji.

"Ne vem točno, kaj se je zgodilo v tistem zavoju. Kot ekipa smo vozili eden ob drugem. Nato je glavnina naenkrat zavrla, kar se pogosto zgodi, zakaj točno je padel, pa ne vem. Na prvi pogled izgleda ok, upam, da se bo uspel dobro naspati in da bo pripravljen za jutri. Kljub padcu je bil na koncu zraven in je opravil odlično delo," je prve informacije o stanju Mezgeca razkril njegov sprinterski kapetan.

Četrtkova druga etapa od Žalca do Rogaške Slatine (180,7 km) bo nekoliko zahtevnejša od prve, a naj bi jo vseeno odločil skupinski sprint.

 

* Izidi (Murska Sobota - Ormož 191,9 km):
 1. Dylan Groenewegen (Niz/Jayo Alula)         4:35:00
 2. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Mobility)
 3. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain Victorious)
 4. Giovanni Lonardi (Ita/Polti Kometa)
 5. Sam Welsford (Avs/Bora-hansgrohe)
 6. Alberto Dainese (Ita/Tudor)
 7. Sandy Dujardin (Fra/TotalErnegies)
 8. Marc Brustenga (Špa/Kern Pharma)
 9. Louis Blouwe (Bel/Bingoal WB)
10. Paul Penhoet (Fra/Groupama FDJ)
...
18. Anže Ravbar (Slo/UAE Emirates)
20. Tilen Finkšt (Slo/Adria Mobil)
35. Anže Skok (Slo/Adria Mobil)                vsi isti čas

- skupni vrstni red:
 1. Dylan Groenewegen (Niz/Jayo Alula)         4:34:00
 2. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Mobility)   +   0:04
 3. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain Victorious)         0:06
 4. Jonathan Narvaez (Ekv/Ineos Grenadiers)       0:07
 5. Ben Healy (Irs/EF Eduation-Easy-Post)         0:08
 6. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)
 7. Domen Novak (Slo/UAE Emirates)
 8. Simon Tracz (Pol/Santic Wibatech)         vsi isti čas
 9. Dylan Hopkins (Avs/Ljubljana Giusto Santic)   0:09
10. Giovanni Lonardi (Ita/Polti Kometa)           0:10

...
24. Anže Ravbar (Slo/UAE Emirates)
26. Tilen Finkšt (Slo/Adria Mobil)
40. Anže Skok (Slo/Adria Mobil)               vsi isti čas

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice