Šport > Kolesarstvo
4414 ogledov

Roglič: "Trpel sem! Ob vseh padcih in neželenih stvareh ..."

Primož Roglič Profimedia
Roglič je kljub krizi v zadnji etapi še drugič zmagovalec kriterija Dauphine.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Bora-hansgrohe) je zmagovalec skupnega seštevka 76. kriterija po Dofineji. V zadnji, gorski etapi od Thonesa do Plateau des Glieresa (160,6 km) sicer ni bil prepričljiv, a je storil dovolj, da je po letu 2022 drugič v karieri osvojil najbolj prestižno pripravljalno preizkušnjo pred dirko po Franciji.

Primož Roglič Kriterij Dauphine Šport Kakšna drama! Roglič v hudi krizi, o skupni zmagi odločalo vsega nekaj sekund

Za 34-letnega Kisovčana se sicer zadnji test pred Tourom ni odvil ravno popolno. Dvakrat je namreč padel in predvsem ob drugem padcu tožil nad bolečinami v rami, ki so mu jo lani operirali. Vseeno so bile noge večinoma prave, kot je dejal po zmagi v petkovi gorski etapi. Nato je slovenski as dobil še sobotno zahtevno gorsko etapo, v kronometru sredi tedna je bil tretji, v drugi etapi pa v gosti megli drugi. Skupna zmaga izkušenega Zasavca je bila tako kljub manjši krizi v današnji etapi zaslužena ter sploh prva na večdnevnih dirkah v barvah nemškega delodajalca.

V dramatičnem razpletu današnje etape se mu je na vsega osem sekund približal Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), tretje mesto je pripadlo Kanadčanu Dereku Geeju (Israel-Premier Tech) z zaostankom 36 sekund. Današnjo zadnjo etapo s ciljnim vzponom na Plateau des Glieres (9,3 km/7,3 %) je sicer dobil Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) pred Jorgensonom. Tretji je bil Gee (+0:15). Roglič je ciljno črto prečkal kot šesti z zaostankom 48 sekund, potem ko je 5 km pred ciljem začel popuščati. Do cilja je uspel omejiti izgube, tako da je zadržal osem sekund prednosti pred Američanom, ki je na koncu ostal nekoliko prekratek za drugo zmago na večdnevnih dirkah po letošnji Pariz - Nici.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ko pomislim, je kar noro dobiti Dofinejo ob vsem, kar se je dogajalo vmes. Prelepo je," je v prvem odzivu za organizatorje dejal Roglič in o dramatičnem razpletu dodal: "Ves čas so mi govorili o zaostankih. Poznali smo razliko in večinoma sem jih tako videl pred sabo. Na koncu je bilo tesno, a izšlo se je v mojo korist. Trpel sem, kot pravzaprav vselej v zadnjih treh dneh. Definitivno je to nekaj, kar smo z ekipo potrebovali. Noro je znova dobiti Dofinejo. Ob vseh padcih in neželenih stvareh, ki so pač del športa, je bilo za konec še veliko zahtevnih klancev," je osemdnevno dirko ocenil slovenski as, ki misli ni preveč usmerjal k Touru, ki se bo v Firencah začel že 29. junija. "Eno je Dofineja, drugo pa Tour. Najprej bom užival v trenutku, saj takšnih dirk ne dobiš ravno vsak dan," je zaključil Roglič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 07:10 10.junij 2024.

    Visma že kuha dobro župco!!!

Sorodne novice