Šport > Kolesarstvo
52283 ogledov

Nekdanji kolesar napadel Pogačarja in ga obtožil uporabe dopinga

Tadej Pogačar Profimedia
Nekdanji francoski kolesar je kljub pomanjkanju dokazov Pogačarja javno obtožil uporabe dopinga.

Glede na temačno preteklost kolesarstva, se vsakič, ko kakšen kolesar začne dominirati, pojavijo tudi dvomljivci, ki nemudoma posumijo na doping, pa čeprav o uporabi tega nimajo nobenih dokazov. Pod udarom kritik teh dvomljivcev se je po spektakularni zmagi na dirki po Italiji znašel tudi naš Tadej Pogačar, potem ko je dirko končal s šestimi etapnimi zmagami in prednostjo skoraj desetih minut v boju za skupno zmago.

A če nekateri o svojih teorijah zarote zgolj šepetajo in se ne želijo javno izpostaviti, je tokrat z obtožbami na račun Pogačarja in njegove ekipe UAE Team Emirates javno udaril Philippe Saudé, nekdanji francoski kolesar, ki je vozil predvsem v službi legendarnega Laurenta Fignona.

"Videl sem jih na prelazih, katere sem tudi sam prečkal. Neverjetno, kaj je napravil Pogačar. Sploh ni utrujen, med vzpenjanjem se smeji. Kmalu bodo morali na ovinkih na vzponu postaviti bale slame, da ga ne bo vrglo s ceste," so pri CyclingUpToDate povzeli Saudéjeve obtožbe na račun Pogačarja, ki jih je izjavil v pogovoru za RMC.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je priznal, da nima nobenega dokaza, da bi podkrepil svoje obtožbe, je Saudé prepričan, da ni dvoma, da so Pogačarjeve predstave "nečloveške". "Doping je prisoten že od samega začetka časa, toda zdaj uporabljajo drugačne produkte. Kaj se bo šele zgodilo v prihodnjih letih, je zastrašujoče," je zaključil.

Saudé sicer nima nobenega dokaza proti Pogačarju, a ima vsaj enega somišljenika, saj se je obtožbam na račun izjemnega Slovenca pridružil nekdanji trener pri kolesarski ekipi Festina, ki je bila v centru največjega dopinškega škandala v zgodovini kolesarstva, Antoine Vayer.

"Vsi ostali najboljši kolesarji sveta proizvedejo 10 do 15 % manj wattov in se sploh več ne trudijo, da bi mu sledili. Če nismo soudeleženi pri tem ali nepošteni in smo čisti, potem razumem obseg te osnovne prevare, ki jo še predobro poznamo v tem športu," je po pisanju CyclingUpToDate dodal olje na ogenj človek s tako sumljivo preteklostjo, da ne bi smel imeti pravice se sploh oglašati glede podobnih tem.

Antoine Vayer | Avtor: Profimedia Profimedia

A če dovolj dobro poznamo Pogačarja, si podobne obtožbe ljudi, ki jih je kolesarski svet pozabil in bi ponovno želeli biti pomembni, ne bo jemal k srcu, temveč bo nadaljeval s treningi in delom, ki so iz njega naredili najboljšega kolesarja na svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • ico8 09:34 03.junij 2024.

    Nikdar in nikoli nebi zmagoval tako ocitno, ce bi se dopingiral! Bil bi sportni samomor, ce bi to pocenjal tako ocitno!

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 08:54 03.junij 2024.

    Ta tip ima pa zagotovo slovenske korenine, ker je tako fovš.

  • Jernej65 08:01 03.junij 2024.

    Na dirki je bil samo Pogačar od najboljših kolesarjev, manjkala je cela falanga teh, ki so takoj za njim. Praktično je vozil z drugo in tretjerazrednimi kolesarji in je razlika normalna. Na Touru ne bo tako z lahkoto zmagoval.

Sorodne novice