Šport > Kolesarstvo
6170 ogledov

Kolesarska legenda: "Ni Tadejeva krivda, da je ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Legendarni kolesar je odgovoril Pogačarjevim kritikom.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na spektakularen način slavil na letošnji dirki po Italiji, potem ko je dobil kar šest etap in najbližje tekmece deklasiral z desetimi minutami prednosti v skupnem seštevku. A medtem ko so mnogi uživali v zgodovinski predstavi, so se pojavili tudi takšni, ki so kritizirali Slovenčen način dirkanja.

Nekateri, med njimi je najostreje Tadeja napadel nekdanji odlični kolesar Tejay van Garderen, so Slovencu očitali, da bi moral v sezoni, ko želi slaviti tako na Giru kot na Touru, varčevati z močmi, ko je bila dirka že odločena, ter prepustiti etapne zmage tudi drugim kolesarjem.

Tadej Pogačar, 16. etapa Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdaj pa je Pogačarju stopil v bran legendarni Stephen Roche, eden izmed redkih kolesarjev, ki jim je dejansko uspelo spisati zgodovino z zmagama na Giru in Touru v istem letu. Še več, je zadnji kolesar (in edini ob Eddyju Merckxu), ki mu je v istem letu (1987) uspelo dobiti italijansko in francosko pentljo ter tudi svetovno prvenstvo, ki ob obeh omenjenih tritedenskih dirkah ostaja glavni cilj Pogačarjeve sezone.

"Pogačar je zelo dober. Ni Tadejeva krivda, da je toliko pred vsemi ostalimi. Na Giru preprosto ni imel dovolj konkurence. Kar govori v njegov prid, je dejstvo, da mu na dirki nikoli ni bilo potrebno poseči v njegove rezerve, ki jih bo potreboval za Tour. Čeprav je prikazal izjemne predstave. Na koncu je z Gira odnesel zmago, a je bil tudi ob samem zaključku dirke še vedno odlične volje. Vse kaže, da bo take predstave lahko ponovil tudi na Touru," je Pogačarju in njegovi taktiki v pogovoru za Cyclism'Actu stopil v bran legendarni Irec.

Roche se je nato ozrl na dejstvo, da vse od njegovega zgodovinskega leta 1987 nismo imeli kolesarja, ki bi mu uspelo v istem letu povezati zmage na največjih dveh tritedenskih dirkah in svetovnem prvenstvu ter zakaj verjame, da bi ravno Pogačar lahko postal prvi, ki bi ponovil Irčevo zgodovisnko sezono, saj bo eden glavnih favoritov tudi na izjemno razgibani trasi okoli Züricha, kjer se bodo kolesarji letos merili za mavričasto majico.

Stephen Roche | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tako dolgo čakamo, da nekomu ponovno uspe, ne zato ker ne bi vmes imeli primernih kolesarjev, ampak pogoji tega preprosto niso dopuščali. Miguelu Indurainu, Lancu Armstrongu, Marcu Pantaniju ali Chrisu Froomu bi lahko uspelo kaj takega. Toda svetovna prvenstva so bila v njihovih časih na preveč položnih trasah in jim niso bila pisana na kožo. Toda Pogačar je eden najboljših vseh časov. Odličen je na vzponih, na spustih je eden najboljših, ima tudi močan sprint. Ima vsa orožja!"

"In na našo srečo si upa v istem letu kombinirati dve veliki tritedenski dirki. Mnogi kolesarji se namreč tega bojijo. Ne le zaradi fizičnih naporov, ampak tudi zaradi pritiska sponzorjev, ki zahtevajo čim boljši rezultat ali celo zmago na Touru. Toda sam ne verjamem, da bo Pogačar preveč utrujen na startu dirke po Franciji. Njegovim glavnim konkurentom manjka tekmovalni ritem. Toda veliko se še lahko zgodi. Več bo jasno po prvem kronometru ali prvi gorski etapi. Če bi bil jaz Pogačar, bi si poizkusil že v prvem tednu ustvariti čim večjo prednost, saj bodo drugi verjetno iz tedna v teden močnejši," je z nasvetom za Pogačarja zaključil legendarni Irec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice