Šport > Kolesarstvo
2813 ogledov

Vingegaard in ekipa sprejeli dokončno odločitev glede Toura

Vingegaard Epa
Vingegaard potrdil nastop na Touru.

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard bo nastopil na letošnji dirki po Franciji, na kateri bo skušal dvema zaporednima naslovoma skupnega zmagovalca slovitega Toura v letih 2022 in 2023 dodati še tretjega. Iz nizozemske ekipe Visma-Lease a Bike so namreč sporočili, da je Vingegaard okreval po hudih poškodbah in da je pripravljen za Tour.

"Dvakratni zmagovalec Toura je dovolj okreval po nesreči na dirki po Baskiji, da se lahko bori za dober rezultat," se glasi izjava ekipe.

Sedemindvajsetletni Vingegaard je bil hospitaliziran, potem ko je utrpel zlome reber in ključnice ter zmečkanine in predrtje pljuč, pnevmotoraks, v množičnem padcu na dirki po Baskiji 4. aprila. Mesec dni kasneje se je vrnil nazaj za krmilo kolesa in se počuti dovolj samozavestnega, da bo lahko na startu dirke vseh dirk 29. junija v Firencah v Italiji.

"Navdušen sem, da bom lahko začel Tour. Zadnjih nekaj mesecev ni bilo vedno lahkih, vendar se zahvaljujem svoji družini in ekipi Visma-Lease a Bike za njihovo neomajno podporo," je dejal v izjavi ekipe."Skupaj smo delali, da smo prišli do tega trenutka, in seveda sem zelo navdušen, da vidim, kje sem. Počutim se dobro in sem zelo motiviran."

Športni direktor Merijn Zeeman je dejal, da je treba razmišljanja o tretji zaporedni skupni rumeni majici nekoliko odložiti glede na resnost poškodb, ki jih je utrpel Vingegaard.

"Zelo sem ponosen na Jonasa in trenersko ekipo," je dejal. "Vrača se po hudi poškodbi. V zadnjih nekaj tednih je pokazal, kakšen šampion je, tako psihično kot fizično. Seveda še ne vemo, kako daleč lahko gre."

"Previdni smo, ker ni mogel dirkati in njegove priprave so bile, milo rečeno, manj kot idealne. Vendar bo tam, zdrav in motiviran," je dejal Zeeman.

Danec je eden izmed osmih izbranih kolesarjev, v ekipi, v kateri je tudi Belgijec Wout Van Aert, ki je bil prav tako žrtev padca na začetku sezone.

Američana Matteo Jorgenson in Sepp Kuss, Francoz Christophe Laporte, Slovenec Jan Tratnik, Nizozemec Wilco Kelderman in Belgijec Tiesj Benoot dopolnjujejo ekipo za Tour, s katero v nizozemski ekipi želijo 21. julija prispeti v Nico.

Vingegaard od grozljivega padca ni nastopil na nobeni dirki, je pa opravil višinske priprave v Tignesu z ostalo ekipo, medtem ko je njegov veliki tekmec, Slovenec Tadej Pogačar, navdušil s prepričljivim zmagoslavjem na Giru.

Na najvišje mesto na dirki po Franciji meri še en Slovenec - Primož Roglič, ki je prav tako padel na dirki po Baskiji. A Rogličeve poškodbe niso bile tako hude. Kisovčan je nastopil na pripravljalni dirki za Tour ter postal skupni zmagovalec kriterija po Dofineji, kljub težavam s padci.

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:35 20.junij 2024.

    V bistvu Vingegaard nima ničesar za izgubit, lahko le pridobi! Če ne zmaga Toura in za to je verjetno bolj malo možnosti, ima razlog pokrit že danes, kako pa bi podivjali mediji, če mu po hudi nesreči na dirki po ...prikaži več Baskiji slučajno rata, pa raje ne pomislim...

Sorodne novice