Šport > Košarka
6546 ogledov

Enosmeren promet, tokrat vse skupaj znano že ob polčasu

Jaylen Brown Epa
Dallas Mavericks so bili na peti tekmi finala nemočni. Boston je ob polčasu vodil za 21 točk, na koncu pa slavil s 106:88 in prišel do 18 naslova v zgodovini franšize.

Po visoki zmagi Dallasa na četrti tekmi je marsikateri navijač Luke Dončića in kolegov pomislil, da bi lahko Mavericks postali prvo moštvo, ki bi v končnici nadoknadilo zaostanek z 0:3 v zmagah. To se ni zgodilo.

V prvih treh minutah tokratnega obračuna Dallas ni uspel spraviti žoge skozi obroč, a tudi gostitelji niso bili pretirano uspešni v napadu. Po štirih točkah Jrueja Holidayja je na drugi strani po podaji Slovenca nato z zabijanjem zadel Derrick Jones Jr. Na semaforju se je izpisal izid 4:2. Ob metu 1/9 iz igre so se Mavericks nato še naprej mučili, Boston pa je prednost povišal še z enim košem Holidayja in trojko Ala Horforda. 

Trener gostov Jason Kidd je vzel minuto odmora, po vrnitvi obeh ekip na parket je Dončić zadel, ob tem pa izsilil še osebno napako Horforda. Z dodatnim prostim metom je slovenski zvezdnik poskrbel za 5:9.

Celtics so nato že povedli za +8, vendar je s šestimi točkami odgovorila naveza Dončić/Josh Green. Slovenec je dvakrat podal, Avstralec pa zadel dva meta za tri točke. Luka je kasneje s košem preko Sama Hauserja Dallas pripeljal na točko zaostanka.

Z -1 je zasedba iz Teksasa vstopila tudi v zadnji dve minuti prve četrtine, nato pa je Boston prvih 12 minut dokončal z delnim izidom 9:0. Dallas je v tem obdobju izgubil dve žogi, ki sta bili kaznovani s hitrima košema domačih, trojko pa je zadel tudi Hauser. Prva četrtina se je tako končala z 28:18.

Dončić je vpisal pet točk ter po tri skoke in podaje.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Trojki sta nato dosegli Hauser in Jaylen Brown, s svojim prvim košem pa je za +14 poskrbel še Kristaps Porzingis, ki je zaradi poškodbe izpustil tretjo in četrto tekmo. 

Dallas se je po dveh koših Daniela Gafforda in protinapadu, ki ga je uspešno zaključil Jones Jr., z desetimi točkami je bil presenetljivo prvi strelec gostujoče zasedbe, približal na 39:48. Po minuti odmora je imel Dallas priložnost za še manjši zaostanek, a so sodniki najprej dosodili korake P. J. Washingtonu, v naslednjem napadu pa je Dončić zgrešil svoj poizkus (2/8). Prednost je ob odličnem metu Bostona za tri točke začela znova strmo naraščati. 

Luka je minuto pred polčasom prodrl in zadel za -16. Na drugi strani je preko njega trojko kasneje uspešno vrgel Jayson Tatum. Slovenec je štiri sekunde pred koncem druge četrtine odgovoril, izsilil tudi prekršek Tatuma, vendar nato zgrešil svoj tretji od štirih prostih metov. Domači so to izkoristili, žoga je prišla v roke Paytonu Pritchardu, ki je še drugič v seriji ob zvoku sirene zadel z velike razdalje. 

Povsem potolčeni Dallas je na glavni odmor odšel z zaostankom 46:67.

Dončić je ob metu 4/10 iz igre (0/3 trojke, 1/4 prosti meti) zbral 9 točk, k temu je dodal še 6 skokov in 4 podaje.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Tretjo četrtino je Slovenec odprl s košem, a je po dveh minutah drugega polčasa po trojkah Derricka Whita in Horforda prednost domačih narastla že na 25 točk. Celtics so izza črte metali 12/23 (52,2 %), Mavericks 6/20 (30 %).

Na polovici četrtine se je Dallas z delnim rezultatom 10:2, s košem in dodatnim prostim metom je uspešen niz zaključil Dončić, približal na 62:80. V tem obdobju se je še z eno trojko, četrto iz štirih poizkusov, izkazal tudi Green. Luka je zbral že tudi 10 ulovljenih žog.

V nadaljevanju četrtine so Mavericks prišli na -17, bližje ni šlo. Dončić je imel sicer priložnost, da bi poskrbel za 14 točk razlike, vendar je zgrešil še svoj šesti met za tri točke na tekmi. Na zadnjih treh dvobojih je bil njegov met za tri točke tako naravnost katastrofalen - 1/21. Prednost domačih je znova že narastla na več kot 20 točk, a je Luka z zadnim košem v tretji četrtini poskrbel za 67:86.

Kar tri minute je trajalo, da je prva žoga končala v mrežici tudi v zadnji četrtini. Uspešni so bili Boston Celtics. Obe moštvi sta bili vidno utrujeni.

Luka je naposled zadel trojko, z enako mero je odgovoril White. Po novem košu Dončića je nato odgovoril Tatum, ki je uspešno izvedel še dodaten prosti met. Na vsako uspešno potezo Dallasa v napadu so pri Bostonu zlahka našli odgovor. To se ni zgodilo le na polovici četrtine, ko je po drugi Slovenčevi trojki na drugi strani zgrešil Brown. Bilo je 78:98.

Sledile so štiri točke Tatuma in vse je bilo dokončno odločeno. Tega so se zavedali tudi gostje.

Po tretji ukradeni žogi, vzel jo je Holidayju, je Luka tri minute pred koncem, našel Washingtona, ki je zadel za 85:106. Kljub razliki 21 točk je Joe Mazzulla takoj reagiral in vzel minuto odmora.

Pol minute kasneje je Kidd pomahal z belo zastavo in na parket poslal rezerviste. Končalo se je s 106:88.

Dončić je ob metu 12/25 (trojke 2/9, prosti meti 2/5) zbral 28 točk. V statistiko je vpisal še 12 skokov, 5 podaj in tri ukradene žoge, izgubil jih je šest. Irving (met 5/16) je dosegel 15 točk, Green 14, Jones Jr. pa 10, vse v prvem polčasu.

Na drugi strani je 31 točk dosegel Tatum (11 skokov, 8 asistenc), 21 Brown, 15 Holiday, 14 White.

Najkoristnejši igralec serije je bil Brown.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • BenX 06:51 18.junij 2024.

    In tako je namesto Dončića prstan dobil paklavi Porzingis... Svašta.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:08 18.junij 2024.

    Popolnoma brez energije,zatajili vsi od trenerja naprej!!!

  • hudini 05:29 18.junij 2024.

    Tekma za pozabo

Sorodne novice