Šport > Košarka
12876 ogledov

Dallas na krilih Luke ponižal Boston, se obeta zgodovinski preobrat?

Luka Dončić Epa
Dallas Mavericks so z zmago na četrti tekmi finala lige NBA izsilili peto tekmo v Bostonu.

Košarkarji Dallas Mavericks so na krilih izjemne predstave slovenskega asa Luke Dončića na četrti tekmi finala severnoameriške lige NBA končno našli pravi odgovor za moštvo Boston Celtics, katero so na domačem parketu ponižali ter rezultat v seriji znižali na 1:3. Mavericks so si celo lahko privoščili, da so več kot celotno zadnjo četrtino odigrali s samimi rezervisti.

Končni izid tekme je bil 122:84 za Mavericke, ki so tako obranili prvo zaključno žogico za zmagoslavje keltov, ki bodo na rekordni 18. naslov morali čakati vsaj še do noči iz ponedeljka na torek, ko se bo serija s peto tekmo ponovno preselila v Boston.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Potem ko je Boston dobil prve tri tekme v seriji, je bilo tokrat razmerje moči na igrišču povsem drugačno v primerjavi s prvimi tremi tekmami. Še posebej so pri Dallasu izkoristili odsotnost latvijskega velikana Kristapsa Porzingisa ter veliko luknjo pod košem Bostona, saj so kelte popolnoma nadigrali znotraj rakete.

V napadu je Dallas igral dosti bolj kolektivno, iskal šibke člene v obrambi Bostona ter jih s pridoma tudi izkoristil. Kelti so korak z Dallasom držali le do izida 15:14 za Mavericks, preden so si igralci Dallasa z delnim rezultatom 10:0 priigrali prvo dvomestno prednost, katero so do konca prve četrtine povečali celo na 13 točk (34:21).

Mavericks so z odlično igro nadaljevali tudi v drugem polčasu, tokrat so za razliko od prejšnjih tekem solidno igrali tudi v minutah, ki jih je Luka prežive na klopi, in sredi druge četrtine je prednost znašala že 25 točk, polčas pa se je zaključil z do takrat najvišjo Dallasovo prednostjo 26 točk (61:35). Bostonovih 35 točk je bil sicer najslabši izkupiček keltov v prvih polčasih, odkar jih vodi trener Joe Mazzulla (dve sezoni).

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dallas pa se ni zaustavljal niti v drugem polčasu, prednost se je praktično ves čas višala, oba trenerja pa sta se še pred zaključkom tretje četrtine, katera se je končala z rezultatom 92:60 za Dallas, odločila, da iz igre potegneta vse svoje prvokategornike ter pošljeta na parket svoje rezerviste. Dallasovi rezervisti so prednost še povečali, ta je vmes znašala že 48 točk (115:67), do konca pa so igralci Bostona poraz le nekoliko oblažili in zaostanek spustili pod 40 točk (122:84).

Igralci Dallasa so tokrat Boston nadigrali v vseh segmentih igre. Iz igre so metali z 51-odstotno učinkovitostjo, medtem ko so kelti zadeli vsega 36 % vseh poizkusov, še posebej pa je bila ob Porzingisovi odsotnosti izrazita premoč Dallasa pod obema obročema, saj so Mavericks dobili skok s kar 65:39 ter dosegli kar 60 točk znotraj rakete v primerjavi z Bostonovimi 26. Prav tako so izgubili dosti manj žog (8:13).

Luka je tokrat na igrišču ob zgodaj odločeni tekmi preživel vsega dobrih 32 minut, tekom katerih so Mavericks nadigrali kelte za 30 točk (imel je najvišji statistični plus/minus na tekmi). Luka je v tem času zbral 29 točk, 5 skokov, 5 asistenc ter kar tri ukradene žoge, edina pomanjkljivost je bil met za tri točke, saj je zgrešil vseh osem poizkusov.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Razpoložen je bil ponovno tudi Kyrie Irving, ki je prav tako igral vsega dobrih 30 minut ter zbral 21 točk, 4 skoke in 6 asistenc. Tretji strelec Dallasa pa je bil s 15 točkami tokrat Tim Hardaway jr., ki se je v zadnji četrtini znesel nad Bostonovimi rezervisti ter zadel pet izmed svojih sedmih poizkusov za tri točke. Novinec Dereck Lively II je z 11 točkami in 12 skoki vpisal nov dvojni dvojček.

Pri Bostonu so tokrat zatajili praktično vsi nosilci igre, iz prve postave je več kot deset točk dosegel le Jayson Tatum, ki jih je sicer zbral 15, a ob slabem metu ter številnih izgubljenih žogah. V času, ki ga je preživel na igrišču, so Mavericks nadigrali njegovo ekipo za neverjetnih 33 točk.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Še slabši pa je bil tokrat Jrue Holiday, saj so z njim na igrišču Celtics tekmo izgubljali za neverjetnih 38 točk, potem ko je organizator Bostona izgubil kar šest žog. V pozitivnem smislu velja izpostaviti le doprinos rezervista Sama Hauserja, ki je bil s 14 točkami drugi strelec ekipe, potem ko je zadel kar štiri izmed šestih poizkusov za tri točke.

Serija se zdaj seli v Boston, kjer bodo košarkarji Celtics imeli na peti tekmi, ki bo v noči s ponedeljka na torek, možnost potrditi rekordni 18. naslov lige NBA (trenutno so na prvem mestu izenačeni z velikimi rivali Los Angeles Lakers), svojega prvega po letu 2008.

Doslej se sicer v 156 poskusih še nobena ekipa v končnici lige NBA ni uspela vrniti po zaostanku z 0:3, tako da statistika nikakor ni na Dallasovi strani. A po zadnji neverjetni predstavi je vse mogoče ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Ender3 13:28 15.junij 2024.

    To je resnično izgledalo kot ponižanje nasprotnika.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:02 15.junij 2024.

    Upam, da so se Lukovi "pomočniki" dejansko zbudili in začeli igrati košarko vredno finala!? Toda navijači Bostona bodo najbrž rekli, da se Kelti namenoma niso naprezali, ker želijo naslov proslaviti doma. Če smo realni Mavsom ta zmaga ohranja zgolj upanje ...prikaži več za zgodovinski preobrat v finalni NBA seriji, za dejanski uspeh pa imajo proti ekipi kot je Boston najbrž premalo kolektivne kvalitete!? Celotna sezona je bila, bolj ali manj, odvisna od razpoloženosti dveh igralcev, prevečkrat pa le Lukove...

  • rd2dmk2 09:39 15.junij 2024.

    jest grem stavit, da so namerno izgubili, da bo slavje doma in da jjih kelti pomalicajo za malco pred svojimi navijači.

Sorodne novice