Šport > Košarka
30191 ogledov

Neverjetno, kako nizko je padel Luka!

Luka Dončić Epa
Luka Dončić se nahaja šele na petem mestu lestvice za najkoristnejšega igralca letošnjega NBA finala. Pred njim sta celo Tatum in Irving.

Čeprav je slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić po treh tekmah finalne serije lige NBA med Boston Celtics in Dallas Mavericks prvi strelec  (29,7 točk na tekmo), prvi skakalec (9 skokov na tekmo), prvi kradljivec žog (2,3 ukradene žoge na tekmo) in drugi asistent (6 asistenc na tekmo) finala, se na uradni NBA lestvici za najkoristnejšega igralca finala nahaja šele na petem mestu!

Tretja tekma serije, ko so Boston Celtics sredi Dallasa prišli do prvega "breaka" v seriji in povedli s 3:0, je prinesla velike spremembe tudi na omenjeni lestvici. Luka je namreč na uradni NBA-jevi lestvici po dveh tekmah držal drugo mesto za Bostonovim Jruejem Holidayom, a sta po tretji tekmi oba konkretno zdrsnila po lestvici.

Bodimo iskreni, potem ko je bil po drugi tekmi šele na tretjem mestu lestvice, prvo mesto trenutno upravičeno drži Jaylen Brown, ki ima sicer resda slabše številke (24,3 točk, 6 skokov, 5,7 asistenc) od Luke, a je bil tekom serije daleč najbolj konstanten člen Bostonove ekipe ter ključen člen pri prav vseh treh zmagah.

A prava sramota za ameriške "strokovnjake" sta košarkarja na drugem in tretjem mestu, ki sta bila vse do minule tekme največje razočaranje serije.

Potem ko je Jayson Tatum na prvi tekmi zadel vsega 6 metov iz 16 poizkusov in zraven izgubil še šest žog, je na drugi tekmi igral še slabše ter zadel vsega 6 poizkusov iz 22 metov, a je po povprečni tretji tekmi skočil kar na drugo mesto. Resda je na tretji tekmi zbral 31 točk, a ob še vedno zelo slabem 42-odstotnem metu, obenem pa je njegova ekipa v času z njim na igrišču bila kar za štiri točke slabša od Dallasa. Tatum sicer v seriji povprečno dosega 21,7 točk ter dejansko spoštovanja vrednih 8,7 skokov in 7,3 asistenc (je najboljši asistent serije), a ob sramotnem metu iz igre in številnih izgubljenih žogah (11).

Jayson Tatum in Kyrie Irving | Avtor: Epa Epa

Zelo zanimiva je tudi uvrstitev Kyrieja Irvinga na tretje mesto, potem ko se po prvih dveh tekmah sploh ni nahajal na lestvici petih favoritov za naziv MVP. In zakaj ga ni bilo na tej lestvici? Ker je z dvema poraznima predstavama in svojim 35-odstotnim metom iz igre (0-8 za tri točke) bil glavni razlog, da so Mavericks izgubili prvi tekmi serije. A je z zgolj eno solidno predstavo po mnenju strokovnjakov očitno preskočil Luko, ki je Dallas lastnoročno držal v igri na prvih dveh tekmah. Kyrie sicer v tej seriji dosega vsega 21 točk, 2,7 skokov in 3,3 asistenc na tekmo.

Pred Luko pa se po tretji tekmi nahaja še vedno tudi Holiday, ki je s prvega zdrsnil na četrto mesto. Organizator igre Bostona ima sicer slabše osebne številke od vseh igralcev na lestvici (15,7 točk, 7,7 skokov, 4,3 asistence), a moramo priznati, da nas uvrstitev Holidaya pred Dončića moti dosti manj, kot pa tista Tatuma in Irvinga. Holiday je namreč eden stebrov Bostonove obrambe ter eden najboljših obrambnih igralcev v ligi, kar je demonstriral tudi na vseh treh finalnih tekmah.

Kako pa sta se Tatum in Irving znašla pred Dončićem, pa je lahko jasno le ameriškim NBA "strokovnjakom".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Rim 18:11 14.junij 2024.

    Še vedno je to črnska zadeva in že dvakrat jim je ušla MVP v belo Evropo. Hkrati pa ima dolg jezik, zato so jim za odtenek ljubša Jokič in Sabonis.

  • ico8 17:28 14.junij 2024.

    Duso dal, Lukec se noce slikati z flying rat and lady Godiva!

  • Ender3 12:39 14.junij 2024.

    Kaj pa so mislili, lukomanija v Ameriki ne pali..

Sorodne novice