Šport > Košarka
8260 ogledov

Dallas nadoknadil 20 točk zaostanka, nato je Luka dobil šesto osebno napako

Luka DOnčić Epa
Dallas Mavericks so izgubili še tretji dvoboj. Boston je bil tokrat boljši s 106:99.

Na prvi domači tekmi v finalni seriji so Luka Dončić in soigralci nujno potrebovali zmago, saj bi Boston v nasprotnem primeru prišel do tretjega uspeha, s tem pa bi bila odločitev o novem prvaku lige NBA praktično že odločena. Še nihče namreč v zgodovini ni nadoknadil zaostanka z 0:3 v zmagah.

Pri Bostonu je zaradi poškodbe, ki jo je staknil ob koncu drugega dvoboja, manjkal Kristaps Porzingis.

Dallas je odlično odprl tekmo, že po slabih dveh minutah je namreč trener gostov Joe Mazzulla vzel prvo minuto odmora pri zaostanku 2:9. Najprej je pri domačih po prodoru zadel Kyrie Irving, ki je na prvih dveh dvobojih ostal precejšen dolžnik, nato je trojko zadel Dončić, po izgubljeni žogi Keltov pa je protinapad uspešno zaključil še Derrick Jones Jr. Zadnji koš v nizu je nato znova dosegel slovenski zvezdnik.

Po vrnitvi obeh moštev na parket je Al Horford zadel trojko, a je prednost Mavericks do polovice četrtine vseeno narastla že na deset točk. Ob tem se je Dončić dvakrat ena na ena lotil Jaysona Tatuma, ga preigral in obakrat uspešno zaključil napad. Ko je Slovenec nato s podajo našel še Derecka Livelyja II., ki je zadel in nato dodal še uspešen dodaten prosti met, se je na semaforju izpisal rezultat 22:9.

Prednost se je začela hitro topiti, ko je Jason Kidd Dončiću namenil nekaj počitka. Dallasu je zmanjkalo idej v napadu, Boston pa se je s sedmimi zaporednimi točkami približal na 19:25. Še pred serijo gostov je sicer svojo prvo trojko v tokratnem finalu dosegel Irving, na prvih dveh dvobojih je namreč njegov met za tri točke znašal 0/8.

Kidd je že po minuti in pol Dončića vrnil v igro. Nalet Celtics se sicer še ni končal. Malce so k njemu z dosojenimi obrambnimi tremi sekundami in s tem tehnično napako pripomogli sodniki, po trojki Sama Hauserja pa je Boston prišel le na dve točki zaostanka. Niz gostov 11:0 je s košem nato prekinil Dončić.

Ta je minuto pred koncem četrtine s črte prostih metov prišel do svoje 12. in 13 točke, poskrbel za +6, a nato v naslednjem napadu zgrešil met za tri točke, se raje kot vračanju v obrambo posvetil najbližjemu sodniku, ki po njegovem mnenju ni dosodil prekrška, to pa je Boston izkoristil z novo trojko Hauserja. Sekundo pred koncem četrtine je nato Boston na 30:31 približal Tatum. Tudi ta je že dosegel 13 točk.

Na začetku drugih 12 minut sta obe ekipi težko dosegali koše, Dončiću pa so še naprej težave povzročali delilci pravice. Tudi prekršek Horforda in udarec Jrueja Holidayja po njegovi roki v eni sami akciji sta minila nekaznovana.

Kidd je vse bolj nervoznega Dončića umaknil na klop.

Izkazal se je Irving, ta je na polovici četrtine dosegel svojo drugo trojko na tekmi in poskrbel za 36:35, kasneje pa je bil še dvakrat natančen izza črte.

A tudi Boston je uspešno odgovarjal, Hauser je z metom 3/3 za tri točke poskrbel za ponovnih -1 gostov.

Luka se je vrnil na parket in z dvema zadetimo metoma s polrazdalje svoje moštvo popeljal do 48:45. S trojko je izenačil Horford.

Po edini točki P. J. Washingtona v prvem polčasu, polovično je bil uspešen s črte prostih metov, so domači košarkarji na glavni odmor odšli z minimalno prednostjo pri 51:50.

Dvojec Irving/Dončić je zbral 37 točk, prvi je vknjižil 20, drugi pa 17 točk. Luka je ob tem zbral še po tri skoke in podaje. Na drugi strani je 20 točk dosegel Tatum.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Dončić je po dveh minutah tretje četrtine prehitel svojega moštvenega kolega po številu točk. Dosegel je namreč prvi koš Dallasa v drugem polčasu, nato zadel še dva prosta meta. Ekipi sta se iz napada v napad menjali v vodstvu, nato pa sta zaporedni trojki zadela Jaylen Brown in Tatum, Kelti so povedli s 64:59. Zadeli so svojih prvih šest metov v drugem polčasu.

Tudi minuta odmora ni pomagala, na polovici četrtine je bilo že +10 za goste iz vzhodne obale.

Luka je odgovoril s štirimi zaporednimi točkami.

Dallas je nekoliko izboljšal igro v obrambi, vendar so dobro pot do svojega obroča zapirali tudi gostje. 

Dončić je spet dobil nekaj počitka, Boston je odgovoril s serijo 7:0 za +13. S trojko jo je končal Xavier Tillman. Barka Dallasa se je začela potapljati. Celtics so zadevali prav vse, skozi obroč je šel tudi met Derricka Whita v zadnji sekundi napada, ko se je žoga odbila od table. Vse skupaj je z atraktivnim zabijanjem zaključil Brown.

Dallas je pred zadnjo četrtino zaostajal s 70:85. In zadnjih 12 minut se je začelo slabo. Dončiću so dosodili osebno napako v napadu, Brown je na drugi strani zadel trojko, nato je bil pri tem uspešen še White. Na semaforju se je izpisal rezultat 91:70. Dvorana je utihnila, vse se je zdelo že izgubljeno.

A po minuti odmora so Mavericks odgovorili z delnim izidom 10:0. Najprej je po Slovenčevi podaji trojko zadel Washington, nato se je Luka uspešno prerinil do koša in zadel, po njegovem zgrešenem metu pa je žogo v napadu pobral Lively in uspešno zaključil. Ko je nato Luka vpisal svojo peto asistenco ob trojki Josha Greena, je bilo 80:91. Za 'timeout' je bil na vrsti Mazzulla.

Po vrnitvi na parket je Tatum izgubil žogo, Washington je krenil v protinapad, nad njim je bil storjen prekršek. Z dvema prostima metoma je poskrbel za -9, isti košarkar pa je nato zadel še trojko za 87:93.

Razliko bi lahko še dodatno zmanjšal Dončić, vendar so sodniki 'spregledali' znova očiten prekršek nad njim. Kar ni uspelo Slovencu, je Irvingu. Ta je s tremi prostimi meti Dallas približal na 90:93.

Tudi naslednji napad gostov ni bil uspešen, norenje po igrišču pa je Kidd prekinil z minuto odmora. Po njej se je Luka uspel preriniti pod koš, a ob Tatumu ni uspel zadeti. Ostalo je tri točke razlike. Na drugi strani je Dončić dobil peto osebno napako.

V naslednjem napadu Bostona pa še šesto. Zanj je bilo konec tekme.

Mavericks so sicer zahtevali pregled posnetka, a ta ni spremenil odločitve delilcev pravice. Luka je prvič v svoji karieri tekmo končnice moral zapustiti zaradi šestih osebnih napak. Do konca so ostale še dobre štiri minute.

Bostonov napad je bil neuspešen, Irving je zadel za točko zaostanka. 

Brown je razliko vrnil na +3, nato pa so sodniki pri postavljanju blokade dosodili sumljivo osebno napako Washingtona v napadu, White pa je s trojko poskrbel za 98:92. Irving je zadel dva prosta meta.

Po podaji slednjega in zabijanju Livelyja se je Dallas minuto in 20 sekund pred koncem približal na dve točki zaostanka. A odgovoril je Brown. Washington je zgrešil trojko, kasneje tudi Irving. Horford je zadel dva prosta meta za 104:98. Ostalo je 22 sekund.

Do meta za tri točke je po minuti odmora prišel Tim Hardaway Jr., ki je zgrešil še svoj peti met na tekmi (0/5). Tatum je bil kasneje obakrat natančen s črte prostih metov za 106:98. Vse je bilo odločeno.

Dončić je ob metu 11/27 (1/7  trojke, 4/4 prosti meti) zbral 27 točk ter po šest skokov in šest podaj. Luka je tekmo v statističnem stolpcu +/- (razmerje med prejetimi in danimi koši v času, ko je igralec na parketu) končal z razmerjem +9, najboljše pri Dallasu. V obrambi sicer ni blestel, storil je kar nekaj napak. Irving je vpisal 35 točk, 13 Washington, 11 pa ob 13 skokih Lively.

Pri Bostonu je Brown dosegel 30 točk, od tega 24 v drugem polčasu, Tatum je bil še za točko uspešnejši. White je k zmagi dodal 16 točk, Holiday in Hauser po 9.

Komentarjev 3
  • Rim 08:16 13.junij 2024.

    Golob se samo najavi, pa že gre vse navzdol. Taki politiki ki samo izrabljajo športnike za foto seanse, so res poden. Prav v ničemer se ne morejo primerjatri z uspehom ki uspe špor5tniku s svojim delom, trudom in znanjem. Sicer ...prikaži več pa je razlika med obema ekipama očitna in to je rezultat če je v ekipi le en nadserijski igralec, občasno dva in redko še kdo. Kot učna leta z nabiranjem izkušen pa ob dobri strategiji cele ekipe na dolgi rok zagotovo ne škodi. Glavo gor, dobro se spočiti in regenerirati.

  • andrija 05:55 13.junij 2024.

    naj se spravijo v red ker na tekmo v ameriko prihaja golob z nutrijo,veličastno delegacijo in osebnimi varnostniki

Sorodne novice