Šport > Košarka
10022 ogledov

Luka dosegel mejo 30 točk, a če bo celotna serija takšna kot prva tekma ...

NBA finale 2024 dallas boston luka dončić prva tekma
1/7
Epa
Košarkarji Bostona so na prvi tekmi povsem nadigrali Dallas Mavericks. Zmagali so s 107:89.

Luka Dončić in soigralci so še četrtič v končnici prvo tekmo odigrali v gosteh, tokrat v velikem finalu proti zasedbi Boston Celtics, ki je v rednem delu sezone prepričljivo zabeležila največ zmag in si tako zagotovili prednost domačega igrišla skozi celoten play-off. Gostitelji so tokrat lahko računali tudi na Kristapsa Porzingisa, ki se je vrnil po poškodbi, Latvijec je tekmo sicer začel na klopi.

V uvodnih minutah je pokrivanje slovenskega asa prevzel domači zvezdnik Jaylen Brown, Luka je zadel svoj prvi met in z njim izenačil na 5:5. Na drugi strani so domači, ki so skozi sezono kar 42 odstotkov svojih napadov zaključevali s trojkami, v slabih petih minutah iz igre metali 5/11, od tega trojke že 2/8. Če Bostonu met za tri točke ne steče, imajo tekmeci kar lepe možnosti za uspeh, povsem drugače je, če so Celtics natančni izza črte.

NBA finale 2024 dallas boston luka dončić prva tekma | Avtor: Epa Epa

Dvoboj je dobro odprl v Bostonu osovraženi Kyrie Irving, ki mu navijači Keltov nikoli niso oprostili, da je klubski upravi obljubljal podaljšanje sodelovanja, a nato franšizo zapustil ob prvi priložnosti. Po drugem košu Irvinga so Mavericks sicer povedli s 13:12.

Dončić je nato zadel po lepem prodoru, zahteval še osebno napako, a ga sodniki kot ponavadi niso upoštevali.

Derrick White je zadel dve trojki, ob prvem obračunu nekdanjih soigralcev Dončića in Porzingisa pa so delilci pravice precej zlahka pihnili v piščalko in Slovencu dosodili osebno napako. S prostima metoma je Latvijec Celtics popeljal do vodstva z 22:15. Luka je odgovoril s trojko.

A naslednje tri minute, Dončić je vmes sedel na klop, gostje niso več uspeli zadeti. Na drugi strani je blestel Porzingis, po njegovem tretjem zadetem metu iz igre ob štirih poizkusih, se je na semaforju izpisal rezultat 28:18.

NBA finale 2024 dallas boston luka dončić prva tekma | Avtor: Epa Epa

Tudi minuta odmora Jasona Kidda ni pomagala. Boston je prvo četrtino sklenil s tremi zaporednimi trojkami, po vrsti so bili uspešni Jayson Tatum, dosegel je svoje prve točke, Porzingis in Sam Hauser. Latvijec je ob tem v tem obdobju igre v obrambi zbral še dve blokadi. Po prvih 12 minutah je bilo 37:20. Celtics so trojke metali že 7/15. Sedemnajst točk razlike po prvi četrtini je bil sicer najvišji naskok v zgodovini finalnih tekem.

Na začetku druge četrtine se je na parket vrnil tudi Dončić. Ta je v prvi polovici četrtine dosegel osmo točko ob polovični uspešnosti s črte prostih metov. Dallas ni uspel priti bližje, ko je nova dva težka meta preko svojih čuvajev zadel Porzingis, ki je odlično izkoriščal svojo višino, pa je Boston prvič povedel za več kot 20 točk. Kidd je zahteval nov 'timeout' pri zaostanku 27:48. 

Pet minut pred koncem prvega polčasa je Brown najprej zadel trojko, nato še zlahka ukradel žogo Dončiću in zabil. Sledili sta še dve izgubljeni žogi Dallasa, osebna napaka Maxija Kleberja v napadu in slaba podaja Irvinga, po trojki Tatuma pa je bilo tako že +29 za Boston. Domači so dosegli dvakrat toliko točk kot gostje (58:29).

NBA finale 2024 dallas boston luka dončić prva tekma | Avtor: Epa Epa

Ko je dva napada zapored uspešno zaključil Dončić, je takoj reagiral trener Bostona Joe Mazzulla in tudi sam zahteval posvet na klopi.

Luka je ostal edini razpoložen igralec Dallasa v napadu. Dosegel je zadnjih pet točk v prvem polčasu, Mavericks je s trojko preko Latvijca 'približal' na 42:63. Slovenec je zbral 17 točk, štiri skoke in podajo. Na drugi strani je Porzingis vknjižil še točko več, 13 jih je k zanesljivemu vodstvu dodal Brown.

Trojke: Dallas 3/13, Boston 11/27. Ob tem so Celtics dobili tudi skok s 24:16.

Tretja četrtina se je začela s košem Dončića, a je s trojko odgovoril White. Luka se je kasneje izkazal v obrambi, najprej je ukradel žogo Tatumu, nato pa z dobrim postavljanjem izsilil še osebno napako Browna v napadu. Po dobrih štirih minutah drugega polčasa je Dallas po košu P. J. Washingtona prišel na 16 točk zaostanka. Mazzulla je posegel po minuti odmora.

Po vrnitvi na parket je bil napad domačih neuspešen, na drugi strani je Dončić uspešno prodrl in zaključil za 54:68.

NBA finale 2024 dallas boston luka dončić prva tekma | Avtor: Epa Epa

Tik pred polovico četrtine je Luka zadel še trojko, v obrambi ukradel žogo Porzingisu, v naslednjem napadu pa je bil za dve točki natančen Irving. A tu se serija Dallasa še ni zaključila, Dončić je z novo trojko Mavericks pripeljal do osem točk zaostanka pri 64:72. Dosegel je že 27 točk. Štiri minute in pol pred koncem tretje četrtine je bil Mazzulla prisiljen vzeti še en 'timeout'.

Brown je zadel en prosti met, sodniki so upravičeno na navdušenje publike dosodili korake Irvingu, Porzingis pa je zabil za +11. Irving je nato zgrešil še met za tri točke in prednost Bostona je spet začela naraščati. Po trojki Tatuma je bilo dve minuti pred zaključkom četrtine že spet +16. Luka je sedel na klop.

Četrtina se je sicer končala z nizom 14:2 za Boston, edini dve točki Dallasa je s črte prostih metov prispeval Daniel Gafford. V zadnjih 12 minut se je tako vstopilo s 86:66. Po vsem vloženem trudu je Dallas tretjo četrtino dobil le za eno točko.

NBA finale 2024 dallas boston luka dončić prva tekma | Avtor: Epa Epa

Luka je 27. točkam dodal že 10 skokov, a ob nerazpoloženih soigralcih je imel v svoji statistiki le eno asistenco, celotna ekipa Dallasa pa skupaj samo pet. Ukradel je dve žogi.

Na začetku četrte četrtine je bil znova na parketu, po slabi minuti je s košem, zgrešil je dodaten prosti met, poskrbel za 70:88. Kasneje je s svojo 30. točko, tokrat je bil polovično uspešen s črte prostih metov, poskrbel za -17. 

A po nekaj neuspešnih napadih gostov in uspešnih odgovorov domačih je bilo vse že odločeno. Pet minut pred koncem je pri izidu 75:100 belo zastavo dvignil tudi Kidd. Dončića in Irvinga je potegnil na klop, na parket so stopili rezervisti. Čakalo se je le še na končni rezultat.

NBA finale 2024 dallas boston luka dončić prva tekma | Avtor: Epa Epa

Ta je bil 107:89.

Dončić je ob metu iz igre 12/26 (trojke 4/12, prosti meti 2/5) vknjižil 30 točk. Zbral je 10 skokov in asistenco. Postal je prvi košarkar po Timu Duncanu leta 1999, ki je na svoji prvi finalni tekmi prišel do dvojnega dvojčka ob vsaj 30 točkah. Izgubil je štiri žoge. Washington je dosegel 14, Jaden Hardy 13, večinoma po tem, ko je bila tekma že odločena, Irving pa 12 točk.

Pri Bostonu, ki je na tekmi zbral toliko blokad kot Dallas asistenc (9), je šest košarkarjev prišlo do dvomestnega števila točk: Brown 22, Porzingis 20, Tatum 16, White 15, Jrue Holiday 12 in Al Horford 10.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:09 07.junij 2024.

    Do sedaj so košarkarji Dallasa v vsaki seriji imeli po en slab trenutek in prikazali igro v kateri se je zdelo, da razen Dončiću ostalim košarkarjem ni jasno zakaj so na parketu... Upam, da so si njegovi soigralci na prvi ...prikaži več finalni tekmi "dobro odpočili" in bodo začeli igrati košarko vredno finala, torej da se odzovejo tako kot so v vseh predhodnih serijah po takšni bledi predstavi...

  • Rim 07:44 07.junij 2024.

    Brez fanatične borbe cele ekipe cel čas proti boljšim nimajo možnosti. Niti m od motivacije ni bilo videti.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:21 07.junij 2024.

    Dončič...potem pa dolgo NIČ,zaletavanje v raketo,brez domišljije v napadu in pa zgrešeni zicerji so potopili Dallas,po drugi strani, pa je Boston zadel vse mogoče mete,mislim, da bo druga tekma popolnoma drugačna v smislu tega,da Bostonu met ne bo tako dobro ...prikaži več stekel kot na prvi tekmi!!!

Sorodne novice